2019-10-07 PROFESJONALNY KURS SUSHI: II STOPIEŃ (2 DNI) - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  •  KURS SUSHI DLA PROFESJONALISTÓW: II STOPIEŃ

    Kurs polecamy szczególnie osobom, które mają za sobą pierwszy kontakt z zawodem sushi chefa.

    Jeżeli posiadasz doświadczenie w przygotowywaniu sushi krótsze niż 3 lata i chcesz dalej się rozwijać pod okiem profesjonalistów, ten kurs jest właśnie dla Ciebie! Spędź z nami 2 intensywne dni szkolenia (łącznie 16h), pod okiem finalisty mistrzostw świata sushi w Japonii, Pawła Trzaskowskiego!

    Podczes szkolenia dowiesz się jakie techniki zastosować, aby zwiększyć rentowność lokalu i wyróżniać się na tle konkurencji. Poznasz nowe trendy w przygotowywaniu różnych form sushi oraz łączeniu ich z odpowiednimi dodatkami.  W części praktycznej przećwiczysz przygotowywanie ciepłych dodatków, udoskonalisz swoje umiejętności krojenia sashimi, przygotujesz  chirashi oraz dowiesz się jak przygotowywać betsumori. Szczegółowy program znajduje się poniżej. Sprawdź ile wiedzy merytorycznej przygotowaliśmy dla Ciebie!

    Kurs prowadzi Paweł Trzaskowski: kucharz, szef kuchni. Od 2006 roku związany z najlepszymi restauracjami sushi w Polsce.

    • Posiada certyfikat ukończenia międzynarodowego Seminarium Wiedzy o Sushi prowadzonego przez World Sushi Skills Institute i All Japan Sushi Association (Warszawa 2015).
    • Finalista Global Sushi Challenge Poland 2015 Certyfikat Sushi Proficiency (Warszawa 2015).
    • Finalista World Sushi Cup Japan 2017.
    • Certyfikat Sushi Proficiency (Tokyo 2017).
    • Certyfikat Kuro-obi (Tokyo 2017).

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 07 października 2019, poniedziałek, start godz.: 10:00
    08 października 2019, wtorek, start godz.: 10:00 
    CZAS TRWANIA 7-8 h
    GRUPA 4-12 osób
    W PROGRAMIE
    Stopień II: Teoria i praktyka – dzień pierwszy

     

    1. WPROWADZENIE DO SZKOLENIA – prezentacja trenera, prezentacja uczestników.
    2. YASUKE/ SUSHI CHEF – podstawy organizacji pracy w restauracji.
    • organizacja stanowiska pracy
    • warunki przechowywania ryb owoców morza, półproduktów
    • higiena pracy, dobra praktyka sanitarna
    • narzędzia, urządzenia
    • strój
    • menu (układ , oferta, sezonowość, selekcja)
    • no waste
    • jak się wyróżniać
    1. SHARI – przygotowanie ryżu do sushi, przygotowanie zaprawy, gotowanie i zaprawianie ryżu.
    2. MANAITA/DESKA
    • filetowania ryb
    • oprawianie owoców morza
    • krojenie ( saku,tesaku, nagasaku)
    • przygotowanie dodatków ( warzywa, sosy, sezam, wasabi, imbir)
    • przygotowanie (su jime, shio jime, riki, yubiki, zuke, kombu jime)
    1. EDOMAE ZUSHI/FREE STYLE SUSHI – omówienie, przygotowanie.
    • krojenie neta do nigiri
    • przygotowanie nigiri
    • przygotowanie makizushi (futomaki, uramaki, makimono,temaki)
    • przygotowanie gunkan zushi
    Stopień II: Teoria i praktyka – dzień drugi

    1. DASHI/MISO – przygotowanie bazy, przygotowanie zupy.
    2. MANAITA/DESKA
    • przygotowanie tsume
    • doskonalenie technik krojenia sashimi (hikizukuri, hirazukuri, sogizukuri, usuzukuri)
    • prezentacja sashimi.
    • przygotowanie chirashi (kanto, kansai)
    • doskonalenie technik przygotowania różnych form sushi: makizushi (makimono, futomaki, uramaki), temaki, gunkan zushi, inarizushi, oshizushi, temarizushi
    • wstęp do techniki: tempura, furai
    1. BATTERS ZUSHI – prezentacja sushi, przygotowanie betsumori
    2. PANEL OTWARTY
    • otsumami (drobne przystawki)
    1. ZAKOŃCZENIE SZKOLENIA
    • podsumowanie szkolenie
    • wspólna dyskusja 
    • Cena:
      • 2000,00 PLN