W PROGRAMIE |
Profesjonalne przygotowanie bankietu to przede wszystkim planowanie i organizacja. Ścisłe trzymanie się planu to gwarancja, że potrawy będą gotowe na czas i nie będzie żadnych opóźnień.
a) sporządź menu.
b) przygotuj listę wszystkich dań, które chcesz umieścić na bankietowym stole. Musisz wiedzieć dokładnie, ile potraw proponujesz, zarówno gorących jak i zimnych. Skup się na na daniach głównych. Powinieneś wybrać 3 dania gorące, 4 sałatki lub dodatki i dwa desery. Zupełnie inaczej wygląda sprawa z zimnymi przekąskami fingerfood, np. mini-tramezzini, małe kanapeczki, paszteciki, focaccia, kawałki pizzy itd. Tego typu przekąski mogą zostać przygotowane wcześniej i nie musza stać w lodówce. Takie rozwiązanie powinno zapewnić gościom wybór bez tłoczenia się przy stole.
c) dobierz odpowiednią ilość personelu. Bankiet nie może być prowadzony przez jedną osobę, nawet jeżeli jest ona zawodowcem. Będziesz potrzebować dobrego zespołu ludzi w tym co najmniej jednego kelnera i jednego barmana na 40 osób, PLUS dodatkowy kelner, jeśli planujesz podawać drinki z tacy.
d) upewnij się, że posiadasz odpowiedni sprzęt: wszystko, czego będziesz potrzebował musi być na magazynie. Dużej wielkości garnki, pojemniki na napoje, patelnie, misy i półmiski do serwowania, talerze, szklanki, filiżanki, kieliszki, sztućce oraz inne niezbędne sprzęty.
e) zorganizuj stoły i miejsca siedzące. Większość osób będzie prawdopodobnie stać przez cały czas trwania imprezy, ale musisz upewnić się, że posiadasz wystarczającą ilość krzeseł i stołów dla tych, którzy będą chcieli usiąść. Sporządź rysunki, na których zaplanujesz rozkład bankietu. Wówczas będziesz mieć lepszy obraz tego, jak zaplanować rozkład.
f) wygospodaruj osobny stół na napoje. Nie powinny one stać na tym samym stole, na którym stoi jedzenie. Możesz pomyśleć również o posiadaniu stołu do samoobsługi napojów bezalkoholowych podczas gdy alkohole muszą być obsługiwane przez bar.
h) spodziewaj się niespodziewanego. Zawsze coś może pójść nie tak i musisz być gotowy na brakujące towary i mieć je czym zastąpić. |