dla gastronomii - bałkański grill - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • PROFESJONALNY KURS KUCHNI BAŁKAŃSKIEJ DLA GASTRONOMII

    To szkolenie dedykowane wszystkim lokalom, które w sezonie letnim serwują dania z grilla. Bałkański grill to alternatywa dla polskich kart menu. Znajdziecie tu nie tylko proste wariacje, ale przede wszystkim całe ryby, owoce morza, jagnięcinę długo marynowaną czy nietypowe propozycje wegetariańskie. Pod okiem naszego mistrza kucharze podniosą swoje kwalifikacje, rozwiną umiejętności, a zaskoczy rynek i gości nietypowymi daniami. Menu ustalane indywidualnie uwzględnia produkty lokalne.
    Petar Simić – rodowity Serb, doświadczony szef kuchni, znany z restauracji Bałkański Kocioł i Banja Luca. Z Petarem szerzej poznacie kuchnię bałkańską, jej tradycję, specyficzne produkty i metody obróbki ryb, owoców morza i mięs. Mistrz grilla wprowadza do karty dania sezonowe i kładzie nacisk na właściwą technologię.
    MODUŁ I

    PODSTAWOWE TECHNIKI KULINARNE I SUROWCE ORAZ TŁO KULTUROWE

    MIEJSCE do uzgodnienia (w restauracji u klienta lub w jednej z sal szkoleniowych ISK)
    TERMIN do uzgodnienia
    CZAS TRWANIA 4 h
    GRUPA do uzgodnienia
    W PROGRAMIE Chorwacja, Bułgaria, Serbia, Macedonia, Albania? Kuchnia bałkańska to mozaika stylów kulinarnych aż kilkunastu różnych krajów, tak chętnie odwiedzanych przez naszych gości podczas wakacji.

    Podczas kursu z rodowitym Serbem dowiecie się na czym polega fenomen kuchni bałkańskiej i czym wyróżnia się ona spośród innych kuchni świata. Nauczycie się jak łączyć proste składniki, aby wyczarować z nich potrawy pełne smaku i aromatu, odkryjecie na czym polega sztuka grillowania mięsa oraz odpowiedniego doboru przypraw.

    W tym module w części praktycznej uczestnicy przygotują 5 różnych marynat i zamarynują mięsa i ryby na moduł IV.

    MODUŁ II

    SZYBKI GRILL

    MIEJSCE do uzgodnienia (w restauracji u klienta lub w jednej z sal szkoleniowych ISK)
    TERMIN do uzgodnienia
    CZAS TRWANIA 4 h
    GRUPA do uzgodnienia
    W PROGRAMIE W trakcie tego modułu uczestnicy szkolenia przygotują różnego rodzaju sosy jako dodatki do dań z grilla oraz produkcję pod szybkie dania z grilla elektrycznego.

    W tej części kursu poznają tajemnice i techniki  łatwiejszych i szybszych w przygotowaniu dań, takich jak drób czy polędwice.

    MODUŁ III

    DODATKI DO GRILLA

    MIEJSCE do uzgodnienia (w restauracji u klienta lub w jednej z sal szkoleniowych ISK)
    TERMIN do uzgodnienia
    CZAS TRWANIA 4 h
    GRUPA do uzgodnienia
    W PROGRAMIE Na tym etapie pokażemy pełną paletę niezwykłych dodatków do dań z grilla.

    Przejdziemy przez tematy takie jak sery, warzywa, sałatki.

    Kursanci upieką swoje własne chleby.

    Program uzupełniony będzie o potrawy, które powinny znaleźć się w karcie menu, czyli zupy rybne i desery: etniczne ale też topowe na rynku jak beza.

    MODUŁ IV

    GRILL

    MIEJSCE do uzgodnienia (w restauracji u klienta lub w jednej z sal szkoleniowych ISK)
    TERMIN do uzgodnienia
    CZAS TRWANIA 4 h
    GRUPA do uzgodnienia
    W PROGRAMIE Temperatura, filetowanie ryb i grillowanie ich bezpośrednio na ruszcie, baranina, jagnięcina, wołowina — tajemnice idealnie grillowanych mięs.

    Jak zarządzać czasem i miejscem na grillu, jak przygotować miejsce pracy i jak wydawać potrawy.

    Na typ etapie uczestnicy kursu odbędą praktykę w obsłudze grilla i połączą całą zdobytą wiedzę jako bazę do przygotowania dużej imprezy grillowej.