Pracownia cukiernicza - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • PRACOWNIA CUKIERNICZA

    Studio kulinarne dedykowane kursom i warsztatom cukierniczym.

    Projektując pracownię, chcieliśmy stworzyć jasną przestrzeń, w której cukiernicy i czekoladziarze będą mogli pracować w jak najbardziej profesjonalnych warunkach, a jednocześnie aby jej klimat kojarzył się z domem, przedświąteczną krzątaniną i pobytem u babci.

    W poszukiwaniu tejże równowagi postawiliśmy na rozwiązania znane ze światowych szkół gotowania. Długie przestrzenie wolnych blatów (ponad  15m bieżących), dwa ciągi kuchenne w odbiciu lustrzanym i łatwy dostęp do wyposażenia kuchennego i cukierniczego, ustawionego na otwartych półkach.

    Z drugiej strony postawiliśmy na materiały znane raczej z naszych domów, niż z klasycznych studiów kulinarnych. Wyspy kuchenne z blatami z dębowej klejonki, klasyczny biały okleinowy blat i oświetlenie z tradycyjnych żarówek halogenowych, które miękko miesza się z wpadającym przez mleczne szyby światłem dnia.

    Urządzając pracownię sięgnęliśmy po bardzo oszczędne środki. Dekorację tworzy słodka ekspozycja surowców i ozdób cukierniczych, wyeksponowana w słojach i słoikach, przywodzących na myśl starą cukiernię lub spiżarnię. Wnętrze zdobi odrestaurowana szklana witryna, która stała w tym pomieszczeniu od 20 lat, a obecnie pełni funkcję gablotki na sprzęt. I na koniec nasz ulubiony element,  oryginalne lampki w stylu Art Déco z lat 20tych, umieszczone nad wewnętrznymi oknami wychodzącymi na hol. Okryte przepięknymi, różowymi kloszami w kształcie bezików, oświetlają obie przestrzenie cukierkowym światłem.

    Dzięki postawieniu na funkcjonalność i uniwersalne rozwiązania wspólne dla pracowni kulinarnych, studio świetnie spełnia też oczekiwania standardowych warsztatów gotowania, pokazów kulinarnych, sesji zdjęciowych czy kameralnych spotkań firmowych.

    Pracownia cukiernicza ma 56m2 przestrzeni. Jednorazowo w kursach cukierniczych czy warsztatach czekolady udział bierze maksymalnie 14 osób, natomiast w przypadku spotkań firmowych maksymalna grupa to 20 osób.