Podróże kulinarne: Tajlandia z Darią Ładochą - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • Podróże kulinarne: Tajlandia z Darią Ładochą

    Instytut Sztuki Kulinarnej zaprasza na bajeczną wyprawę do Tajlandii z Darią Ładochą.

    Tajlandia to kraj prawdziwej egzotyki, w którym przeszłość doskonale łączy się z nowoczesnością. Życzliwość i gościnność mieszkańców sprawia, że Tajlandia nazywana jest Krainą Uśmiechu. Specyfika Dalekiego Wschodu, buddyjskie świątynie i klasztory, tajemnicze ruiny, urzekająca natura, rajskie plaże oraz dobrze rozwinięte kurorty. Koh Samui (Ko Samui) zwana „wyspą kokosowych drzew” jest sercem południowej części Zatoki Tajlandzkiej i trzecią co do wielkości wyspą
    Tajlandii. Idylliczny krajobraz Koh Samui tworzy aż 26 kilometrów piaszczystych plaż, wspaniałe klify i małe, klimatyczne wioski. Wyspa należy do prowincji Surat Thani i położona jest w odległości ok. 35 km na północny wschód od miasta Surat Thani.

    Tak o wyprawie pisze sama Daria Ładocha:
    „Tajlandia to mój kulinarny raj. Od dziesięciu lat fascynuję się kuchnią tajską. Swoją pierwszą podróż do Tajlandii odbyłam w 2005.  Pamiętam dokładnie pierwszy posiłek na ulicy. Było to zielone curry z bakłażanem tajskim. Nie mogłam wyjść z podziwu dla nowego smaku i wtedy obiecałam sobie, że dowiem się wszystkiego na temat składników kuchni tajskiej i sposobach wytwarzania dań. Do dzisiaj realizuję ten plan. Odbyłam już kilka podróży w tym celu ucząc się od Tajów na ulicach, w ich domach, szkołach gotowania, od szefów kuchni i lokalnych mistrzów. Wydałam pierwszą w Polsce książkę o kuchni tajskiej i wciąż uważam, że kuchnia ta jest jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Zamiast uczyć Was odwzorowywania przepisów, chcę nauczyć Was gotować po tajsku. Jeśli chcesz poznać Krainę Uśmiechu od kuchni, spędzić wakacje w kulinarnym raju i odkryć jego najskrytsze tajemnice, zaprasza m Cię w podróż, która zmieniła moje życie”.

     

    MIEJSCE

    BANGKOK:
    NOVOTEL BANGKOK SUKHUMVIT 20 ****
    http://www.novotelbangkoksukhumvit20.com/CHIANG MAI:
    U NIMMAN CHIANG MAI ****
    http://www.uhotelsresorts.com/unimmanchiangmai/default-en.html

    CHIANG MAI – MAE RIM:
    HMONG HILLTRIBE LODGE ***
    https://www.hmonghilltribelodge.com/KOH SAMUI:
    DARA SAMUI BEACH RESORT ****
    http://darasamui.com/

    TERMIN

    14-25 marca 2018r.14.03 Warszawa – Dubaj 13:25 – 22:05
    15.03 Dubaj – Bangkok 03:05 – 12:05
    18.03 Bangkok – Chiang Mai 09:45 – 11:00
    21.03 Chiang Mai – Ko Samui 12:50 – 14:35
    24.03 Ko Samui – Bangkok 20:30 – 21:45
    25.03 Bangkok – Dubaj 02:00 – 06:00
    25.03 Dubaj – Warszawa 08:05 – 12:10

    GRUPA

    8-12 osób

    W PROGRAMIE

    DZIEŃ 1 ( WASZAWA – BANGKOK  )

    • Spotykamy się na lotnisku im. Fryderyka Chopina razem z pilotem wyjazdu. Przelot do

      Bangkoku z przesiadką w Dubaju.

    DZIEŃ 2  ( BANGKOK  )

    • Przylatujemy na lotnisko w Bangkoku, gdzie będzie na nas czekał prywatny transfer do

      hotelu. Chwila odpoczynku w hotelu po podróży, a następnie przejedziemy do dzielnicy

      backpakerów. Wieczorem powrót do hotelu.

    DZIEŃ 3 ( BANGKOK )

    • Zwiedzanie Wat Pho,  Wat Arun , Wat Saket, Khlong Toei Market

      Lunch przewidziany na Khao San Road.

    DZIEŃ 4 ( BANGKOK – FLOATIG MARKET – MAEKLONG )

    • Program zwiedzania obejmuje wizytę na dwóch targach. Floating Marketto pływający targ,

      oraz Maeklong Railway Market. Po drodze zobaczymy największą świątynię buddyjską w

      południowo-wschodniej Azji – Phra Patom Chedi . Po powrocie do Bangkoku kolacja w jednej z najbardziej

      ekskluzywnych restauracji stolicy Blue Elephant.

    DZIEŃ 5 ( BANGKOK – CHIANG MAI )

    • Po porannym posiłku wykwaterowanie z hotelu i przelot do Chiang Mai, przejazd do hotelu i zakwaterowanie.

      Wczesnym popołudniem wizyta na targu Warorot Market a następnie kurs gotowania.

    DZIEŃ 6 ( CHIANG MAI – MAE RIM )

    • Po śniadaniu w hotelu przejazd w góry do miejscowości Ban Pang Hai.  Wczesne zakwaterowanie w lodge a następnie wspólne gotowanie

      z Darią Ładochą i  lokalnymi mieszkańcami. Po posiłku  – m.in. spacer przez pola ryżowe, zwiedzanie szałasu szamana oraz mielenie ryżu tradycyjną metodą w młynie. Powrót do lodge – kolacja.

    DZIEŃ 7  ( MAE RIM )

    • Wspólne przygotowywanie lunchu z Darią Ładochą.  Powrót do Chiang Mai – po drodze przejazd do

      tygrysiego królestwa Tiger Kingdom. Przejazd do hotelu – zakwaterowanie.

      Wieczorem czas wolny na zwiedzanie Chiang Mai we własnym zakresie.

    DZIEŃ 8 ( CHIANG MAI – KOH SAMUI )

    • Po śniadaniu w hotelu wykwaterowanie a następnie transfer na lotnisko.

      Przelot na trzecią co do wielkości wyspę Tajlandii Koh Samui. Po wylądowaniu transfer do hotelu i zakwaterowanie

      – czas wolny na odpoczynek przy hotelowym basenie lub na plaży.

    DZIEŃ 9 ( KOH SAMUI )

    • Śniadanie w hotelu. Wyprawa do  przystani „Big Buddha” i  fishing experience.

    DZIEŃ 10 ( KOH SAMUI )

    • Śniadanie w hotelu a następnie czas wolny. Wieczorem wspólna pożegnalna kolacja na

      plaży.

    DZIEŃ 11  ( KOH SAMUI )

    • Po śniadaniu wykwaterowanie i przejazd na lotnisko – rozpoczęcie podróży powrotnej do
      Polski. Przylot do Warszawy dnia 25/03

    DODATKOWE INFORMACJE

    Cena zawiera:

    • zakwaterowanie w oferowanych hotelach w określonych typach pokoi

    • codzienne śniadania w hotelach oraz wyżywienie tak jak wskazano (np. śniadania/-/-) w

      konkretnym dniu wyjazdu

    • prywatne transfery zgodnie z programem

    • warsztaty gotowania, wycieczki i atrakcje zawarte w programie wraz z Darią Ładocha i lokalnymi

      przewodnikami

    • opiekę polskiego pilota cały czas podczas trwania wyjazdu

    • bilety wstępów do odwiedzanych obiektów

    • ubezpieczenie turystyczne / TU EUROPA S.A. (KL, NNW, KR, OC, BP)

    • obowiązkowe podatki

    • obowiązkową opłatę za Fundusz Gwarancyjny

    Cena nie zawiera:

    • biletów lotniczych (koszt proponowanego połączenia w klasie ekonomicznej na trasie Warszawa

      – Bangkok – Chiang Mai – Koh Samui – Bangkok – Warszawa to ok. 4200 PLN)

    • atrakcji nie wskazanych w programie

    • napoi do lunchów i kolacji

    • posiłków tzw. „streetfood”

    • wstępu do „Tiger Temple”

    • dobrowolnych napiwków w hotelach

    • innych posiłków oraz napoi

    • korzystanie ze usług typu SPA, salon piękności, szkoła nurkowania itp.

    • wydatków własnych

    • ubezpieczenia od kosztów anulacji

    CENA

    CENA: 2 790,- USD/os. + ok. 4200 PLN przelot /os.
    Dopłata do pokoju jednoosobowego: 550,- USD

    (Cena w USD za 1 os. dorosłą zakwaterowaną w pokoju 2 osobowym
    przy udziale min. 8 uczestników)

     ZAPISY:  INFO@INSTYTUT-SZTUKI-KULINARNEJ.PL