2020-12-05 KURS CUKIERNICZY: ŚWIĄTECZNE PIERNIKI, PRECYZYJNE ZDOBIENIE LUKREM - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • KURS CUKIERNICZY: ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI – PRECYZYJNE ZDOBIENIE LUKREM

    Idą święta a Ty marzysz, by Twoja choinka była udekorowana ręcznie zdobionymi piernikami, których aromat roznosi się po całym domu? to szkolenie jest dla Ciebie. Nauczysz sie nie tylko wypieku smacznych i aromatycznych pierniczków, ale przede wszystkim pracy z lukrem królewskim. Poznasz techniki dekorowania, barwienia, a przede wszystkim odkryję przed Tobą tajemnice właciwej konsystencji lukru, tak by uzyskać precyzyjne zdobienie i wymarzone wzory. Na końcu każdy Uczestnik zapakuje swoje dzieła w ozdobną torebkę i zabierze ją do domu.
    Szkolenie poprowadzi Kinga Filipowicz – trenerka z kilkuletnim doświadczeniem w prowadzeniu kursów cukierniczych zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Dba nie tylko o fantastyczny smak swoich deserów, ale również o ich perfekcyjny wygląd. Absolwentka szkoleń w elitarnej Akademii Le Cordon Bleu w Paryżu, między innymi tych o makaronikach, cieście francuskim, drożdzowych wypiekach i tartach. Autorka bloga Co na deser? – kopalni pomysłów na pyszne i efektownie prezentujące się słodkości.
    Kurs może być zrealizowany w ramach pakietu cukierniczego.

    Zabezpiecz swój udział w kursie kupując możliwość zmiany terminu szkolenia z 5 dni roboczych nawet do 6 godzin przed jego rozpoczęciem. W przypadku wykupienia tej opcji, zostanie Państwu zaproponowany kolejny termin tego samego szkolenia lub w przypadku braku odpowiednika, szkolenie o tożsamej wartości pieniężnej. Informację o skorzystaniu z opcji i odwołaniu swojego udziału należy zgłosić mailowo na adres info@instytut-sztuki-kulinarnej.pl
    Dodaj usługę do koszyka klikając tutaj.
    UWAGA
    Informujemy, że jesteśmy w pełni przygotowani na przeprowadzenie szkolenia zgodnie z wymogami wprowadzonymi przez rząd w walce z koronawirusem i zapewnienie najwyższych standardów oraz bezpieczeństwa podczas kursu. W związku z tym program szkolenia może ulec kosmetycznym zmianom. Nie wpłyną one jednak na jakość oraz czas trwania kursu.

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa
    TERMIN 05 grudnia 2020 r., sobota, godz. 10:00
    CZAS TRWANIA 4 h
    GRUPA 6-12 osób
    W PROGRAMIE

    Zajęcia teoretyczne:

    • – Techniki wypieku pierniczków – baza pod lukier (jaki rodzaj ciasta będzie najlepszy do takiego wypieku), nietypowe kształty w zależności od okazji
    • – Wszystko o lukrze królewskim – sposoby przygotowania, barwienie
    • – Techniki pracy z lukrem królewskim (m.in. wet on wet, wet on dry itp.), niezbędne narzędzia

    Projektowanie pierniczków, wzorów, zdobienia – przykłady i inspiracje

    Zajęcia praktyczne:

    • – Przygotowanie – projektowanie ciastek – wykonanie rysunku pomocniczego. Każdy uczestnik przygotuje wybrany przez siebie zestaw projektowanych pierniczków, na podstawie którego je potem wykona
    • – Wypiekanie pierników według dowolnie wybranego wzoru
    • – Przygotowanie lukru królewskiego
    • – Ćwiczenia – praca z lukrem królewskim na planszy z przeróżnymi wzorami – każdy uczestnik pracuje indywidualnie na własnej planszy, by przećwiczyć techniki precyzyjnej pracy z lukrem
    • – Ozdabianie wcześniej przygotowanych ciastek zgodnie z projektem wykonanym indywidualnie przez uczestnika
    • – Pakowanie pierniczków w ozdobne folijki
    • Cena:
      • 270,00 PLN