2020-12-03 KURS KUCHNI MAROKAŃSKIEJ - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • KURS GOTOWANIA KUCHNI MAROKAŃSKIEJ

     

     

    Wspaniała kuchnia Maroka, kulinarna mieszanka z wpływami Berberów, Fenicjan, Arabów, Hiszpanów, Żydów sefardyjskich i Francuzów. Paleta przypraw, kolorów i wyrazistych smaków. Podróż po smakach tego kraju razem z naszą marokańską parą, to prawdziwa uczta! 🙂

     

    Podczas szkolenia skupimy się na daniach, które idealnie rozgrzeją Was w nadchodzące jesienne wieczory. Zaczniemy od marokańskiego chlebka z piekarnika w towarzystwie pasty z dyni i tahini, przygotujemy aromatyczną szakszukę z soczewicą, a w przepięknych naczyniach do tagine udusimy kurczaka z bakłażanem. Zwieńczeniem kolacji będzie benyon, czyli mocno czekoladowe kulki z chałwą, karmelem i ciasteczkami.

    Do kulinarnego świata rodem z bajecznie kolorowych bazarów Marrakeszu zabiorą uczestników kursu Dorota i Jalil Hadrami. Szef kuchni razem z pochodzącą z Polski, ale zakochaną w marokańskiej kulturze i jedzeniu żoną, pomogą kursantom zrozumieć istotę kulinarnej tradycji Maroka. Przybliżą paletę smaków i produktów, podzielą się zabawnymi historiami i domowymi sposobami kiszenia cytryn oraz odkryją sekret oryginalnego, przepięknego tagine. Począwszy od wyboru i przygotowania naczynia, przez dobór i kolejność dodawania składników, aż po finalną ucztę na tagine w aż czterech odsłonach. Niech to będzie zaledwie wstęp do śmiałych poszukiwań nowych, wyjątkowych kompozycji!

     

    Na szkoleniach kursanci pracują w maksymalnie 3-osobowych grupach i każdy z uczestników bierze czynny udział w przygotowaniu wszystkich potraw. Dzięki temu podziałowi w trakcie 4-godzinnego kursu jesteśmy w stanie przekazać całą niezbędną wiedzę oraz przyrządzić określoną liczbę dań.
    Zabezpiecz swój udział w kursie kupując możliwość zmiany terminu szkolenia z 5 dni roboczych nawet do 6 godzin przed jego rozpoczęciem. W przypadku wykupienia tej opcji, zostanie Państwu zaproponowany kolejny termin tego samego szkolenia lub w przypadku braku odpowiednika, szkolenie o tożsamej wartości pieniężnej. Informację o skorzystaniu z opcji i odwołaniu swojego udziału należy zgłosić mailowo na adres info@instytut-sztuki-kulinarnej.pl
    Dodaj usługę do koszyka klikając tutaj.
    UWAGA
    Informujemy, że jesteśmy w pełni przygotowani na przeprowadzenie szkolenia zgodnie z wymogami wprowadzonymi przez rząd w walce z koronawirusem i zapewnienie najwyższych standardów oraz bezpieczeństwa podczas kursu. W związku z tym program szkolenia może ulec kosmetycznym zmianom. Nie wpłyną one jednak na jakość oraz czas trwania kursu.

     

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN  03 grudnia 2020 r., czwartek, godz. 18:30
    CZAS TRWANIA 4h
    GRUPA 8-16 osób
    W PROGRAMIE
    • – Chlebek marokański z piekarnika
    • – Aromatyczna pasta z dyni i tahini
    • – Rozgrzewająca szakszuka z soczewicą
    • – Tagine z kurczakiem i bakłażanem
    • – Benyon – mocno czekoladowe kulki mocy
    • Cena:
      • 220,00 PLN