2020-12-01 WOŁOWINA - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • WOŁOWINA

    Obróbka wołowiny, czyli wszystko to, co każdy mięsożerca wiedzieć i umieć powinien! Absolutny must dla miłośników tego szlachetnego mięsa, którzy stawiają swoje pierwsze kuchenne kroki z daniami z wołowiny lub pragną podnieść poziom swoich dotychczasowych umiejętności.

    Smakowite szkolenie otworzy część teoretyczna, podczas której dowiecie się, czym charakteryzują się poszczególne części wołu, jak się z nimi obchodzić oraz w których daniach można najpełniej wykorzystać ich zalety. Porozmawiamy o wartościach odżywczych wołowiny oraz świadomej konsumpcji, a także nie zabraknie wskazówek, gdzie najlepiej zaopatrywać się w jakościowe mięso wołowe i na co warto zwracać uwagę przy jego zakupie.

    Podczas części praktycznej przygotujemy tatara z koreańskimi dodatkami, orzeźwiającą sałatkę na bazie soczystego rostbefu oraz nauczymy Was jak smażyć perfekcyjne steki. Nie zabraknie mięsa duszonego, w aromatycznym winnym sosie, a całość zwieńczy obłędny czekoladowy deser.

    Tom Ekler – kucharz z blisko 20-letnim doświadczeniem w restauracjach w Polsce i za granicą. Z wyróżnieniem ukończył University of West London na kierunku Międzynarodowa Sztuka Kulinarna oraz Thames Valley University (Gastronomia i Obróbka Żywności). Na swoim koncie ma również międzynarodowy certyfikat WSET z wiedzy o winie i alkoholach.

    Szczególnym uczuciem darzy Tom kuchnię francuską i polską oraz smaki Morza Śródziemnego. W kuchni ogromną wagę przykłada do jakości surowców i z właściwym sobie wdziękiem zgrabnie łączy tradycję z niebanalnymi autorskimi rozwiązaniami.

    Na szkoleniach kursanci pracują w maksymalnie 3-osobowych grupach i każdy z uczestników bierze czynny udział w przygotowaniu wszystkich potraw. Dzięki temu podziałowi w trakcie 4-godzinnego kursu jesteśmy w stanie przekazać całą niezbędną wiedzę oraz przyrządzić określoną liczbę dań.
    Zabezpiecz swój udział w kursie kupując możliwość zmiany terminu szkolenia z 5 dni roboczych nawet do 6 godzin przed jego rozpoczęciem. W przypadku wykupienia tej opcji, zostanie Państwu zaproponowany kolejny termin tego samego szkolenia lub w przypadku braku odpowiednika, szkolenie o tożsamej wartości pieniężnej. Informację o skorzystaniu z opcji i odwołaniu swojego udziału należy zgłosić mailowo na adres info@instytut-sztuki-kulinarnej.pl
    Dodaj usługę do koszyka klikając tutaj.
    UWAGA
    Informujemy, że jesteśmy w pełni przygotowani na przeprowadzenie szkolenia zgodnie z wymogami wprowadzonymi przez rząd w walce z koronawirusem i zapewnienie najwyższych standardów oraz bezpieczeństwa podczas kursu. W związku z tym program szkolenia może ulec kosmetycznym zmianom. Nie wpłyną one jednak na jakość oraz czas trwania kursu.

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 01 grudnia 2020 r., wtorek, godz. 18:30
    CZAS TRWANIA 4h
    GRUPA 8-16 osób
    W PROGRAMIE • Tartare aller-retour – stek tatarski na sposób francuski
    • Aromatyczna sałatka tajska ze stekiem bavette i sezonowymi owocami
    • Stek rib-eye z patelni z sosem z tymianku i madery i sałatą z vinaigrette i frytkami
    • Wolno gotowane poliki wołowe z chrzanowym beszamelem, pietruszką pieczoną w miodzie i aksamitnym puree ziemniaczanym
    • Mus czekoladowy z wiśniami w alkoholu
    • Cena:
      • 300,00 PLN