2020-11-20 WINO I OWOCE MORZA - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • WINO I OWOCE MORZA

    Przedstawiamy kolejna odsłonę kursu łączenia wina z jedzeniem, tym razem dotyczącego owoców morza!

    Krewetki, mule, ośmiorniczki, przegrzebki, kalmary… Wykwintne, eleganckie i coraz częściej goszczące już nie tylko na restauracyjnych stołach, ale także w domowym menu. Od kucharza wymagają niemałej dozy wiedzy, kunsztu i wyczucia, ale odpowiednio potraktowane odwdzięczą się nieziemskim smakiem i wyjątkową urodą na talerzu. Dobierane do nich odpowiednie wino nie tylko podbije smaki ale również uwydatni charakter potrawy i uświetni całość kulinarnego doświadczenia.

    W drogę do osiągnięcia idealnego balansu smaków zabierze Was charyzmatyczny gastronom i specjalista sztuki sommelierskiej, Tom Ekler. Wiedzę kulinarną zdobywał na prestiżowych brytyjskich uczelniach, aby następnie przekuć ją w praktykę w renomowanych restauracjach w Polsce i Anglii, m.in. w Gravetye Manor Relais & Châteaux, mającej na koncie gwiazdkę Michelin. Może pochwalić się uzyskanym z najwyższym wyróżnieniem międzynarodowym certyfikatem z wiedzy o winie i napojach spirytusowych (WSET) na poziomie zaawansowanym.

    Tom wprowadzi uczestników szkolenia w fascynujący świat wina i przybliży charakterystykę najpopularniejszych szczepów winnnych oraz specyfikę najważniejszych regionów uprawy i produkcji wina na świecie. Na co należy zwracać szczególną uwagę, stojąc przed ogromnym wyborem na półce z winami? Jakie zasady rządzą doborem trunku do potrawy? Jak wybierać wino w restauracji? Czy istnieją wina „pewniaki”, czy też może wszystko zależy od gustu?

    Odpowiedzi na te oraz inne pytania, które pojawią się w trakcie szkolenia, pozwolą świadomie podejść do dobierania trunków do dań i zaskoczyć gości przy wspólnym stole! W części praktycznej uczestnicy będą mieli okazję zweryfikować zdobytą wiedzę. Przygotują menu degustacyjne złożone z wyszukanych dań od delikatnych i wykwintnych ostryg, przez charakterną tajską sałatkę z krewetkami poprzez czarny makaron barwiony sepią z baby kalmarami, do których podane zostaną specjalnie wyselekcjonowane wina.

    Prowadzący – doświadczony manager, gastronom, specjalista w świecie win (certyfikat znajomości wina WSET poziom 3) z blisko 17 letnim doświadczeniem w renomowanych restauracjach. Pracował między innymi w:

    – L’Ortolan Restaurant 1 Gwiazdka Michelin, 4 rozety AA
    – Charingwotrh Manor Hotel 4**** De Luxe
    – Brassica Restaurant (by Cass Titcombe) Beaminster, Dorset, UK
    – Charingwotrh Manor Hotel 4**** De Luxe Chipping Campden, Gloucestershire, UK
    – Gravetye Manor Relais & Châteaux 4 rozety AA, 1 gwiazdka Michelin West Sussex, UK

    Wykształcenie:

    Dyplom BA (z najwyższym wyróżnieniem) Międzynarodowa Sztuka Kulinarna; University of West London

    Dyplom FDA Gastronomia i Obróbka Żywności; Thames Valley University, Londyn

    Dyplom (z wyróżnieniem) z Wiedzy o Winie i Napojach Spirytusowych – poziom zaawansoway; Wines and Spirits Education Trust (WSET), Londyn

    Na szkoleniach kursanci pracują w maksymalnie 3-osobowych grupach i każdy z uczestników bierze czynny udział w przygotowaniu wszystkich potraw. Dzięki temu podziałowi w trakcie 4-godzinnego kursu jesteśmy w stanie przekazać całą niezbędną wiedzę oraz przyrządzić określoną liczbę dań.

    Uwaga!
    Ze względu na charakter szkolenia zachęcamy do zrezygnowania tego wieczoru z auta 🙂
    Każdy uczestnik otrzyma po lampce specjalnie dobranego wina (120ml) do dań głównych, oraz 50ml wina do deseru.
    Degustowane wina będzie można również zakupić na miejscu.

    Zabezpiecz swój udział w kursie kupując możliwość zmiany terminu szkolenia z 5 dni roboczych nawet do 6 godzin przed jego rozpoczęciem. W przypadku wykupienia tej opcji, zostanie Państwu zaproponowany kolejny termin tego samego szkolenia lub w przypadku braku odpowiednika, szkolenie o tożsamej wartości pieniężnej. Informację o skorzystaniu z opcji i odwołaniu swojego udziału należy zgłosić mailowo na adres info@instytut-sztuki-kulinarnej.pl
    Dodaj usługę do koszyka klikając tutaj.
    UWAGA
    Informujemy, że jesteśmy w pełni przygotowani na przeprowadzenie szkolenia zgodnie z wymogami wprowadzonymi przez rząd w walce z koronawirusem i zapewnienie najwyższych standardów oraz bezpieczeństwa podczas kursu. W związku z tym program szkolenia może ulec kosmetycznym zmianom. Nie wpłyną one jednak na jakość oraz czas trwania kursu.

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 20 listopada 2020 r., piątek, godz.18:30
    CZAS TRWANIA 4-5 h
    GRUPA 8-16 osób
    W PROGRAMIE Ostrygi au gratin – ostrygi zapiekane w winie musującym z pieprzem, serem i szczypiorem, podane z pumperniklem i sałatką z ogórka i marynowanego imbiru
    – Orzeźwiająca tajska sałatka kawałkami mango i krewetkami grillowanymi w pancerzykach
    – Czarne fettucine veneziana barwione atramentem z ośmiornicy z karmelizowanymi baby kalmarami i zielona cukinią baby
    – Delikatny mus imbirowy z konfiturą różaną i czekoladą

    Wina

    – MONTELVINI PROMOSSO DOC EXTRA DRY
    – HUNKY DORY THE TANGLE 2019
    – CASA DE LA VEGA ROSADO 2018
    – MUSCAT MOELLEUX IGP COTES CATALANES 2018

    • Cena:
      • 320,00 PLN