2020-10-08 Kurs kulinarny: fermentacja NOWOŚĆ! - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • KURS KULINARNY: FERMENTACJA

    W tajniki fermentacji, kiszonek i bakterii wprowadzi Was Szymon Pochylski. Student żywienia i pasjonat wszelakich fermentów, dla którego nie ma rzeczy niemożliwych. Domowy tempeh, pasta miso, kiszone papryki habanero czy gasząca pragnienie kombucha to tylko niewielki wierzchołek zainteresowań trenera.

    Podczas naszego intensywnego kursu przygotujemy herbacianą kombuchę z dodatkiem sezonowych letnich owoców, którą każdy zabierze do domu. Następnie ukisimy aromatyczne kimchi i na jego bazie przygotujemy smażony makaron udon. Nie zwolnimy tempa przy temacie natto, czyli ogromnej dawce zdrowia w postaci fermentowanej soi. W dalszej kolejności pochylimy się nad pysznymi bułeczkami z tempehem, a zakończymy mało popularnym koji, czyli fermentowanym ryżem. A na jego bazie przygotujemy soczyste wołowe steki.

    Każde z omawianych dań będzie zawierało charakterystyczny produkt poddany innemu rodzajowi fermentacji. Każdy z tych procesów zostanie omówiony przez trenera i pokazany w praktyce. Nie zabraknie również smacznych potraw i fermentów na wynos!

    Szkolenie poprowadzi Szymon Pochylski – Student Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW. Z miłości do fermentacji prowadzi bloga siejeferment.pl. Swoje pierwsze piwo uwarzył jeszcze w technikum a jego kombucha nie ma sobie równych! Nocami przygotowuje domowy tempeh, kisi aromatyczne kimchi, kręci ostre sosy z habanero i wciąż kombinuje co by tu skwasić… Bakterie, fermentacje, kiszonki nie mają przed nim tajemnic i wciąż szuka nowych pomysłów. Od 2020 roku prowadzi również szkolenia z fermentacji.

    Na szkoleniach kursanci pracują w maksymalnie 3-osobowych grupach i każdy z uczestników bierze czynny udział w przygotowaniu wszystkich potraw. Dzięki temu podziałowi w trakcie 4-godzinnego kursu jesteśmy w stanie przekazać całą niezbędną wiedzę oraz przyrządzić określoną liczbę dań.
    Zabezpiecz swój udział w kursie kupując możliwość zmiany terminu szkolenia z 5 dni roboczych nawet do 6 godzin przed jego rozpoczęciem. W przypadku wykupienia tej opcji, zostanie Państwu zaproponowany kolejny termin tego samego szkolenia lub w przypadku braku odpowiednika, szkolenie o tożsamej wartości pieniężnej. Informację o skorzystaniu z opcji i odwołaniu swojego udziału należy zgłosić mailowo na adres info@instytut-sztuki-kulinarnej.pl
    Dodaj usługę do koszyka klikając tutaj.
    UWAGA
    Informujemy, że jesteśmy w pełni przygotowani na przeprowadzenie szkolenia zgodnie z wymogami wprowadzonymi przez rząd w walce z koronawirusem i zapewnienie najwyższych standardów oraz bezpieczeństwa podczas kursu. W związku z tym program szkolenia może ulec kosmetycznym zmianom. Nie wpłyną one jednak na jakość oraz czas trwania kursu.

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 08 października 2020 r., czwartek, godz. 18:30
    CZAS TRWANIA 4h
    GRUPA 8-16 osób
    W PROGRAMIE
    • – Kombucha – fermentowany napój herbaciany z sezonowymi owocami
    • – Natto – fermentowana soja z ryżem i dodatkami
    • – Kimchi – koreańska fermentowana kapusta podana z makaronem udon oraz domowej roboty kimchi
    • – Tempeh – fermentowana soja, smażona podawana w drożdżowej bułeczce bao
    • – Koji – stek z koji z warzywami i masłem miso
    • *prosimy o zabieranie słoików na kombuchę i kimchi
    • Cena:
      • 270,00 PLN