2020-09-12 KOMPLEKSOWY KURS CUKIERNICZY - 12 SPOTKAŃ - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • KOMPLEKSOWY KURS CUKIERNICZY – 12 SPOTKAŃ

    Kurs dedykowany miłośnikom słodyczy, którzy chcą rozwijać swoją cukierniczą pasję. 12 spotkań, 11 tematów, 48 godzin intensywnych warsztatów, każdy opracowany tak, żebyście mogli od podstaw zdobywać wiedzę i doświadczenie.
    Cukiernictwo to sztuka wymagająca precyzyjnych umiejętności, znajomości receptur i specjalnych technik. To także dbałość o ostateczny efekt pracy – estetykę dekoracji. Na naszym kursie łączymy teorię, bez której trudno zrozumieć skomplikowaną technologię produkcji cukierniczej, z praktyką konieczną do osiągnięcia mistrzostwa. Stawiamy na najwyższą jakość składników, profesjonalne narzędzia i techniki, oryginalny smak, kreatywność kompozycji. Dbamy o kompleksowy charakter warsztatów, chcemy, żebyście kończyli kurs z poczuciem głębokiej znajomości tematu – poza zajęciami w ramach kolejnych bloków tematycznych, takich jak serniki, ciasta kruche, bezy czy torty, przygotowaliśmy także Niezbędnik Cukiernika: podstawowe narzędzia pracy i techniki przygotowywania deserów – cukiernicze know-how. Poza standardowymi przepisami, poznacie też najnowocześniejsze trendy w cukiernictwie, nowe smaki i nurty w dekoracjach.
    Szkolenie prowadzi Kinga Filipowicz – autorka bloga conadeser.pl, adeptka kursów w Le Cordone Blue, trenerka z wieloletnim doświadczeniem, tysiącem przeprowadzonych kursów cukierniczych na koncie i ogromną wiedzą, którą podzieli się z Wami w trakcie spotkań. Odpowie na nurtujące pytania, profesjonalnie doradzi, zainspiruje do podjęcia kolejnych kulinarnych wyzwań i tworzenia własnych kompozycji smakowych.
    Grupa liczy minimum 6, a maksimum 12 osób.
    Na koniec kursu każdy z uczestników otrzymuje pełne materiały szkoleniowe oraz certyfikat ukończenia szkolenia.
    Serdecznie zapraszamy!
    UWAGA
    Informujemy, że jesteśmy w pełni przygotowani na przeprowadzenie szkolenia zgodnie z wymogami wprowadzonymi przez rząd w walce z koronawirusem i zapewnienie najwyższych standardów oraz bezpieczeństwa podczas kursu. W związku z tym program szkolenia może ulec kosmetycznym zmianom. Nie wpłyną one jednak na jakość oraz czas trwania kursu.

     

    SZKOLENIE I

    SERNIKI

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 12 września 2020, sobota, godzina 15:00
    CZAS TRWANIA 4h
    GRUPA 6-12 osób
    W PROGRAMIE Sernik nazywany jest królem deserów. Doskonały smak, proste składniki, trudniejsza technologia produkcji. Kluczem do sukcesu są właściwe proporcje, znajomość niezbędnych trików i odpowiednia temperatura. Na kursie poznacie tradycyjne receptury i omówicie różne techniki pieczenia. Przyjrzycie się także nowoczesnym wariacjom na temat klasycznych serników.

    ZAJĘCIA PRAKTYCZNE:

    • tradycyjny sernik pieczony z syropem malinowym (sernik jest pieczony w kąpieli wodnej, a mus pozwala na uzyskanie efektownej ozdoby na jego powierzchni)
    • sernik japoński z białą czekolada i serkiem ricotta
    • sernik z różą i kardamonem – na zimno
    SZKOLENIE II

    CIASTA KRUCHE

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 13 września 2020, niedziela, godzina 15:00
    CZAS TRWANIA 4h
    GRUPA 6-12 osób
    W PROGRAMIE Spody do owocowych ciast lub wytrawnych tart, ciasteczka, rogaliki, kruszonka – kruche ciasto to podstawa wielu wypieków. Ważne są proporcje, sposób zagniatania ciasta, temperatura składników, czas przygotowania. Na kursie poznacie wszystkie tajemnice idealnie kruchego ciasta. Będziecie pracować nad formą i estetyką wypieków. Poznacie także ciekawe połączenia smaków

    ZAJĘCIA PRAKTYCZNE:

    • Krucha tarta cytrynowa wykończona bezą włoską
    • Tarta czekoladowa z karmelem i orzechami
    SZKOLENIE III

    CZEKOLADA I KARMEL 

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 19 września 2020, sobota, godzina 15:00
    CZAS TRWANIA 4h
    GRUPA 6-12 osób
    W PROGRAMIE Praca z czekoladą to trudne rzemiosło, wymagające precyzji i znajomości receptur. Pokażemy Wam, jak przygotować oryginalne czekoladowe dekoracje i dodatki do klasycznych deserów. Na kursie dowiecie się także, jak stworzyć karmelowy sos o idealnej konsystencji. Przygotujecie cztery desery w spektakularnej odsłonie:

    ZAJĘCIA PRAKTYCZNE:

    • panna cotta w amous buche z czekoladową dekoracją
    • tiramisu z krokantem jako chrupiącym dodatkiem
    • eggnog syllabub – deser z XVIII wieku w koszyku czekoladowym
    • lava cake z sosem karmelowym
    SZKOLENIE IV

    BEZY I MAKARONIKI

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 20 września 2020, niedziela, godzina 15:00
    CZAS TRWANIA 4h
    GRUPA 6-12 osób
    W PROGRAMIE Idealnie okrągłe, z charakterystyczną falbanką wokół, kolorowe francuskie makaroniki świadczą o kunszcie i precyzji cukiernika. Krucha na zewnątrz, ciągnąca w środku beza wymaga znajomości receptury, technicznych umiejętności i wiedzy. Na kursie poznacie tajniki udanych wypieków przygotowanych na bazie białka, nauczycie się, jak formować z ubitej masy fantazyjne kształty. Dowiecie się także, jakie kremy i dodatki łączyć z tymi wyjątkowo słodkimi wypiekami.

    ZAJĘCIA PRAKTYCZNE:

    • Pavlova cappucino z kremem kajmakowym
    • Mini beziki – zabawa formą
    • Makaroniki z kremem cytrynowym i ganache z mlecznej czekolady
    SZKOLENIE V

    WYPIEKI DROŻDŻOWE

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 26 września 2020, sobota, godzina 15:00
    CZAS TRWANIA 4h
    GRUPA 6-12 osób
    W PROGRAMIE Drożdże są składnikiem wymagającym zaawansowanych umiejętności cukierniczych i wiedzy technicznej. Pod okiem Kingi Filipowicz przygotujecie tradycyjne wypieki, poznacie oryginalne receptury i sekrety udanych, odpowiednio wyrośniętych i puszystych, wilgotnych makowców, drożdżówek i pączków. Stworzycie też pyszne, znane z kuchni naszych babć nadzienia do waszych wypieków.

    ZAJĘCIA PRAKTYCZNE:

    • Makowiec z domową masą makową
    • Drożdżówki z powidłami śliwkowymi
    • Pączki smażone i pieczone z konfiturą różaną
    SZKOLENIE VI

    CHLEBY I BUŁECZKI

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 27 września 2020, niedziela, godzina 15:00
    CZAS TRWANIA 4h
    GRUPA 6-12 osób
    W PROGRAMIE Kolejne spotkanie z drożdżowymi wypiekami. Tym razem mniej tradycyjne! Poznacie świetne przepisy na pyszne domowe pieczywo, idealny dodatek do waszych ulubionych smarowideł i past. Będziecie pracować z oswojonym już składnikiem – drożdżami, i doskonalić swoje umiejętności. Przygotujecie śródziemnomorski chlebek, maślane cynamonki, włoską focaccię. Poznacie przepisy i techniki wypiekania, które urozmaicą wasze śniadania i wzbogacą codzienne menu.

    ZAJĘCIA PRAKTYCZNE:

    • śródziemnomorski chleb z suszonymi pomidorami
    • cynamonki
    • focaccia
    SZKOLENIE VII

    TORTY CZ.I NAKED CAKE i NOWOCZESNY ENTREMENT

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 03 października 2020, sobota, godzina 15:00
    CZAS TRWANIA 4h
    GRUPA 6-12 osób
    W PROGRAMIE Torty to prawdziwy sprawdzian znajomości sztuki cukierniczej, efektowna wizytówka mistrza słodyczy. Na dwudniowym kursie nauczycie się, jak krok po kroku stworzyć nie tylko piękne, ale też smaczne torty. Na warsztat bierzemy naked cake i entremet – wyjątkowe torty, które cieszą się ogromną popularnością. Dowiecie się, jak stworzyć lekki i puszysty biszkopt, odpowiednio skomponowany krem, który będzie czymś więcej niż zwykłym wypełnieniem waszych wypieków.

    ZAJĘCIA PRAKTYCZNE:

    • pieczenie biszkoptów
    • przygotowanie kremów
    • przygotowanie musów
    SZKOLENIE VIII

    TORTY CZ.II NAKED CAKE i NOWOCZESNY ENTREMENT

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 04 października 2020, niedziela, godzina 15:00
    CZAS TRWANIA 4h
    GRUPA 6-12 osób
    W PROGRAMIE Podczas tego spotkania poznacie tajniki francuskiego entremet – eleganckiego, nowoczesnego i bardzo wymagającego tortu na bazie musu, którego charakterystycznym elementem jest lustrzana polewa. Przygotujecie mirror glace domowym sposobem, nauczycie się ją barwić, poznacie techniki wylewania polewy na przygotowane wcześniej ciasto.

    ZAJĘCIA PRAKTYCZNE:

    • entrement aloe vera z owocami i naked cake sezonowego – składanie i dekoracja
    SZKOLENIE IX

    PTYSIE I EKLERY

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 10 października 2020, sobota, godzina 15:00
    CZAS TRWANIA 4h
    GRUPA 6-12 osób
    W PROGRAMIE Ciasto parzone to prawdziwy sprawdzian cukierniczych umiejętności, wyższy stopień słodkiego wtajemniczenia. Sekret idealnych ptysi i eklerów tkwi w precyzyjnej technice pieczenia i odpowiednich proporcjach. Samo ciasto to jednak nie koniec kulinarnych wyzwań. Poznacie oryginalne przepisy na pyszne kremy i dodatki, przygotujecie orzechowy crumble, czekoladowy craquelin i niezwykle aksamitny ganache. Wasze wypieki zrobią wrażenie na najbardziej wymagających smakoszach.

    ZAJĘCIA PRAKTYCZNE:

    • eklery cytrynowe z orzechowym crumble dekorowane bezą
    • ptysie z czekoladowym craquelin oraz kremem ganache
    SZKOLENIE X

    CUKIERNICTWO ŚNIADANIOWE

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 11 października 2020, niedziela, godzina 15:00
    CZAS TRWANIA 4h
    GRUPA 6-12 osób
    W PROGRAMIE Śniadaniowe przepisy, które zrealizujecie na kursie, pozwolą wam przygotować prawdziwe klasyki z europejskich stołów. Poznacie nie tylko oryginalne receptury i specjalne techniki kulinarne, ale też zadbacie o estetykę podania śniadaniowych przysmaków. Nauczycie się celebrować posiłek, zobaczycie, jak ogromną przyjemność sprawia samodzielne przygotowanie francuskich sufletów, belgijskich gofrów z wyjątkowymi kremami: anglaise czy chiboust. Cukiernictwo śniadaniowe wymaga zaawansowanej wiedzy i precyzji wykonania, ale kiedy zdobędziecie już podstawowe umiejętności, będziecie mogli pozwolić sobie także na śniadaniowe wariacje i własne kompozycje smaków.

    ZAJĘCIA PRAKTYCZNE:

    • naleśniki wg Pierre Herme oraz belgijskie gofry
    • suflet w wersji wytrawniej z kozim serem
    • omlet i francuskie tosty
    • creme anglaise, creme chiboust
    • włoskie ciasteczka biscotti z żurawiną i pistacjami
    SZKOLENIE XI

    MONOPORCJE CZ.I

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 17 października 2020, sobota, godzina 15:00
    CZAS TRWANIA 4h
    GRUPA 6-12 osób
    W PROGRAMIE Dwudniowy spotkanie z monoporcjami to wisienka na torcie, podsumowanie zdobytej wiedzy i doświadczenia, spektakularne zakończenie Kompleksowego Kursu Cukierniczego. Monoporcje, ciastka bankietowe, desery na talerzu – małe dzieła sztuki, wymagają niezwykłej precyzji i umiejętności. Kluczowe są tu także dekoracyjne wykończenie deseru i kompozycja na talerzu. Będziemy pracować z czekoladą, przygotowywać różne warianty mirror glace. Nauczycie się wykorzystywać podstawy kuchni molekularnej w Waszych deserach – przygotujecie m.in. orzechową ziemię, dekoracje z pianki, jadalną wełnę mineralną, owocowy kawior oraz dowiecie się, jak korzystać z izomaltu.

    ZAJĘCIA PRAKTYCZNE:

    • kokosowy mus z mango z białą polewą lustrzaną – wstępne przygotowanie
    • mus czekoladowy z porzeczką i polewa lustrzaną na bazie ciemnej czekolady – wstępne przygotowanie
    • deser na talerzu – czekoladowy fondant z kremem z owoców leśnych i dekoracją z wykorzystaniem elementów kuchni molekularnej – wstępne przygotowanie
    SZKOLENIE XII

    MONOPORCJE CZ.II

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 18 października 2020, niedziela, godzina 15:00
    CZAS TRWANIA 4h
    GRUPA 6-12 osób
    W PROGRAMIE Dwudniowy spotkanie z monoporcjami to wisienka na torcie, podsumowanie zdobytej wiedzy i doświadczenia, spektakularne zakończenie Kompleksowego Kursu Cukierniczego. Monoporcje, ciastka bankietowe, desery na talerzu – małe dzieła sztuki, wymagają niezwykłej precyzji i umiejętności. Kluczowe są tu także dekoracyjne wykończenie deseru i kompozycja na talerzu. Będziemy pracować z czekoladą, przygotowywać różne warianty mirror glace. Nauczycie się wykorzystywać podstawy kuchni molekularnej w Waszych deserach – przygotujecie m.in. orzechową ziemię, dekoracje z pianki, jadalną wełnę mineralną, owocowy kawior oraz dowiecie się, jak korzystać z izomaltu.

    ZAJĘCIA PRAKTYCZNE:

    • kokosowy mus z mango z białą polewą lustrzaną – wykończenie
    • mus czekoladowy z porzeczką i polewa lustrzaną na bazie ciemnej czekolady – wykończenie
    • deser na talerzu – czekoladowy fondant z kremem z owoców leśnych i dekoracją z wykorzystaniem elementów kuchni molekularnej – wykończenie
    • Cena:
      • 3600,00 PLN