2020-06-20 Kurs cukierniczy: letni tort w stylu naked cake 6 wolnych miejsc - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • KURS CUKIERNICZY: LETNI TORT W STYLU NAKED CAKE

    Naked Cake to niezwykle modny rodzaj tortu, który charakteryzuje się brakiem zewnętrznej warstwy lukru, co uwidacznia jego naturalną fakturę i nadzienie. Ze względu na swoją lekkość, torty te są mniej kaloryczne, a niewielka ilość dodatków sprawia, że zakocha się w nich każdy zwolennik minimalizmu! 🙂

    Podczas kursu każdy Uczestnik przygotuje swoją własną wersję letniego tortu w rustykalnym stylu, upiecze do niego własny biszkopt, przygotuje nasączenie oraz krem, a następnie ozdobi go używając do tego zjawiskowych dekoracji takich jak owoce i kwiaty. To na te dekoracje zwrócimy szczególną uwagę. Jak przygotować świeże produkty, aby prezentowały się pięknie, atrakcyjnie i świeżo. Tego typu tort będzie wspaniałą dekoracją letniego stołu. Poza pięknym wyglądem, uwagę skupimy również na wnętrzu – bo ostatecznie smak jest najważniejszy!

    Szkolenie poprowadzi Kinga Filipowicz – trenerka z kilkuletnim doświadczeniem w prowadzeniu kursów cukierniczych zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Dba nie tylko o fantastyczny smak swoich deserów, ale również o ich perfekcyjny wygląd. Absolwentka szkoleń w elitarnej Akademii Le Cordon Bleu w Paryżu, między innymi tych o makaronikach, cieście francuskim, drożdzowych wypiekach i tartach. Autorka bloga Co na deser? – kopalni pomysłów na pyszne i efektownie prezentujące się słodkości.

    Kurs może być zrealizowany w ramach pakietu cukierniczego.

    UWAGA
    Informujemy, że jesteśmy w pełni przygotowani na przeprowadzenie szkolenia zgodnie z wymogami wprowadzonymi przez rząd w walce z koronawirusem i zapewnienie najwyższych standardów oraz bezpieczeństwa podczas kursu. W związku z tym program szkolenia może ulec kosmetycznym zmianom. Nie wpłyną one jednak na jakość oraz czas trwania kursu.

    MIEJSCE „Skład bananów”, ul. Postępu 5, Warszawa
    TERMIN 20 czerwca 2020 r., sobota, godz. 10:00
    CZAS TRWANIA 5 h
    GRUPA 8-12 osób
    W PROGRAMIE Zajęcia teoretyczne:

    • Techniki wypieku biszkoptu – receptura krok po kroku, przygotowanie biszkoptu do nakładania kremów, możliwe nasączenia oraz składanie tortu
    • Omówienie receptur kremów, które można wykorzystać do tortu w stylu naked, barwienia, urozmaicenie tortu technika ombre, cieniowanie, jak skutecznie pracować z kremem – techniki dekoracji, zasady przechowywania, omówienie problemów wynikających podczas pracy z kremem
    • Zasady dekorowania tortu, w tym planowanie kolorystyki, kompozycji, przygotowanie letnich ozdób takich jak świeże owoce i kwiaty

    Zajęcia praktyczne:

    • Wypiek biszkoptu
    • Przygotowanie nasączenia
    • Przygotowanie kremu do tortu
    • Planowanie kompozycji dekoracji tortu
    • Składanie tortu i dekorowanie

    • Cena:
      • 300,00 PLN