2020-02-08 WINO I STEKI - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • WINO I STEKI

    Pod okiem Toma Eklera, doświadczonego (i jakże uroczego) gastronoma i mistrza sztuki sommelierskiej dowiecie się jaka część wołu jest najlepsza na steka, na czym polega sezonowanie mięsa oraz jak wydobyć z niego unikalny smak, dobierając właściwe wino. Wiadomo – czerwone, ale JAKIE czerwone? Podczas kursu wybierzemy się w zmysłową podróż przez tradycje przyrządzania steka od dalekiej Azji, przez Europę po Argentynę oraz style wina, od lekkiego toskańskiego Chianti, po dojrzewający we francuskich, dębowych beczkach Cabernet Sauvignon z Clare Valley w południowej Australii.

    Jakie są trzy podstawowe zasady przygotowania doskonałego steka? Podawać go wysmażonego, krwistego, czy może jak mówią Francuzi au point? Dlaczego wino dopełnia smak? Co to są garbniki i dlaczego powinniśmy to wiedzieć? Jakie style wina idealnie komponują się z czerwonym mięsem? Czy wino do steka będzie pasować do deseru (i dlaczego tak)?

    Na te i inne pytania uzyskacie odpowiedzi podczas naszego kursu!

    Szkolenie poprowadzi Tom Ekler, który ukończył z najwyższym wyróżnieniem University of West London (Międzynarodowa Sztuka Kulinarna) oraz Thames Valley University (Gastronomia i Obróbka Żywności) z 17-letnim doświadczeniem w pracy w najbardziej renomowanych restauracjach w Polsce i Anglii. Wiedzę zdobywał też w renomowanej londyńskiej szkole WSET, gdzie uzyskał zaawansowane kwalifikacje z wiedzy o winie i napojach spirytusowych.

    Serdecznie zapraszamy!

     Uwaga!
    Ze względu na charakter szkolenia zachęcamy do zrezygnowania tego wieczoru z auta 🙂
    Każdy uczestnik otrzyma po lampce specjalnie dobranego wina (120ml) do dań głównych, oraz 50ml wina do deseru.
    Degustowane wina będzie można również zakupić na miejscu.

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 08 lutego 2020 r., sobota, godz. 15:00
    CZAS TRWANIA 4-5 h
    GRUPA 8-16 osób
    W PROGRAMIE Menu

    – Yukhoe – koreański stek z surowego onglet de boeuf z orientalnymi przyprawami, podany z ciepłą karmelizowaną gruszką
    – Carne asada z sezonowanego steka bavette podany na toście z ciabatty z sałatą lodową, avocado i limonką
    – Stek z sezonowanego rostbefu Limousine podany z tymiankowym sosem bernaise, karmelizomaną szalotką i musem z wędzonej papryki
    – Mus z gorzkiej czekolady z nutką chilli i soli morskiej

    Wina

    – CHIANTI COLLI SENESI DOCG 2015
    – ELSA BIANCHI MALBEC 2016
    – PORTO PASSADOURO TAWNY RESERVA
    – WAKEFIELD ESTATE CABERNET SAUVIGNON 2015
    • Cena:
      • 320,00 PLN