2020-02-01 KURS KUCHNI MAROKAŃSKIEJ: ZIMA PO MAROKAŃSKU NOWOŚĆ! - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • KURS GOTOWANIA KUCHNI MAROKAŃSKIEJ: ZIMA PO MAROKAŃSKU

    Wspaniała kuchnia Maroka, kulinarna mieszanka z wpływami Berberów, Fenicjan, Arabów, Hiszpanów, Żydów sefardyjskich i Francuzów. Paleta przypraw, kolorów i wyrazistych smaków. Podróż po smakach tego kraju razem z naszą marokańską parą, to prawdziwa uczta! 🙂

    Podczas szkolenia skupimy się na daniach, które idealnie rozgrzeją Was w zimowe wieczory. Zaczniemy od marokańskiego chlebka z piekarnika w towarzystwie pasty z dyni i tahini. Zachwycimy się kuskusem z warzywami, przygotujemy aromatyczną szakszukę z soczewicą, a w przepięknych naczyniach do tagine udusimy kurczaka z bakłażanem. Zwieńczeniem kolacji będzie benyon, czyli mocno czekoladowe kulki z chałwą, karmelem i ciasteczkami.

    Do kulinarnego świata rodem z bajecznie kolorowych bazarów Marrakeszu zabiorą uczestników kursu Dorota i Jalil Hadrami. Szef kuchni, na co dzień gotujący w restauracji Gaba & Garçons w Hali Koszyki razem z pochodzącą z Polski, ale zakochaną w marokańskiej kulturze i jedzeniu żoną, pomogą kursantom zrozumieć istotę kulinarnej tradycji Maroka. Przybliżą paletę smaków i produktów, podzielą się zabawnymi historiami i domowymi sposobami kiszenia cytryn oraz odkryją sekret oryginalnego, przepięknego tagine. Począwszy od wyboru i przygotowania naczynia, przez dobór i kolejność dodawania składników, aż po finalną ucztę na tagine w aż czterech odsłonach. Niech to będzie zaledwie wstęp do śmiałych poszukiwań nowych, wyjątkowych kompozycji!

    Na szkoleniach kursanci pracują w maksymalnie 3-osobowych grupach i każdy z uczestników bierze czynny udział w przygotowaniu wszystkich potraw. Dzięki temu podziałowi w trakcie 4-godzinnego kursu jesteśmy w stanie przekazać całą niezbędną wiedzę oraz przyrządzić określoną liczbę dań.

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN  01 lutego 2020 r., sobota, godz. 15:00
    CZAS TRWANIA 4-5 h
    GRUPA 8-16 osób
    W PROGRAMIE
    • Chlebek marokański z piekarnika
    • Aromatyczna pasta z dyni i tahini
    • Rozgrzewająca szakszuka z soczewicą
    • Tagine z kurczakiem i bakłażanem
    • Marokański kuskus pełen warzyw
    • Benyon – mocno czekoladowe kulki mocy
    • Cena:
      • 220,00 PLN