2019-10-26 KREWETKI I PROSECCO BESTSELLER - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • KREWETKI I PROSECCO

    Przedstawiamy kolejna odsłonę kursu łączenia wina z jedzeniem! Tym razem skupimy się na uwielbianych owocach morza w akompaniamencie musującego prosecco. Ten orzeźwiający trunek o wyraźnie tropikalnych aromatach idealnie sprawdzi się w połączeniu z jesienną sałatką krewetkową z pomidorowym concasse, hawajskim burgerem z krewetkami i mango oraz grillowanym homarzcem. Na koniec będziecie delektować się obłędnym deserem ze śliwkami i śmietanką chantilly, której smak pogłębi kieliszek różowego, wytrawnego wina.

    W drogę do osiągnięcia idealnego balansu smaków zabierze Was charyzmatyczny gastronom i specjalista sztuki sommelierskiej, Tom Ekler. Wiedzę kulinarną zdobywał na prestiżowych brytyjskich uczelniach, aby następnie przekuć ją w praktykę w renomowanych restauracjach w Polsce i Anglii, m.in. w Gravetye Manor Relais & Châteaux, mającej na koncie gwiazdkę Michelin. Może pochwalić się uzyskanym z najwyższym wyróżnieniem międzynarodowym certyfikatem z wiedzy o winie i napojach spirytusowych (WSET) na poziomie zaawansowanym.

    Tom wprowadzi uczestników szkolenia w fascynujący świat prosecco i przybliży charakterystykę najpopularniejszych szczepów winnnych oraz specyfikę najważniejszych regionów uprawy i produkcji wina na świecie. Na co należy zwracać szczególną uwagę, stojąc przed ogromnym wyborem na półce z winami? Jakie zasady rządzą doborem trunku do potrawy? Jak wybierać wino w restauracji? Czy istnieją wina „pewniaki”, czy też może wszystko zależy od gustu?

     Prowadzący – doświadczony manager, gastronom, specjalista w świecie win (certyfikat znajomości wina WSET poziom 3) z blisko 17 letnim doświadczeniem w renomowanych restauracjach. Pracował między innymi w:

    – L’Ortolan Restaurant 1 Gwiazdka Michelin, 4 rozety AA

    – Charingwotrh Manor Hotel 4**** De Luxe

    – Brassica Restaurant (by Cass Titcombe) Beaminster, Dorset, UK

    – Charingwotrh Manor Hotel 4**** De Luxe Chipping Campden, Gloucestershire, UK

    – Gravetye Manor Relais & Châteaux 4 rozety AA, 1 gwiazdka Michelin West Sussex, UK

    Wykształcenie:

    Dyplom BA (z najwyższym wyróżnieniem) Międzynarodowa Sztuka Kulinarna; University of West London

    Dyplom FDA Gastronomia i Obróbka Żywności; Thames Valley University, Londyn

    Dyplom (z wyróżnieniem) z Wiedzy o Winie i Napojach Spirytusowych – poziom zaawansoway; Wines and Spirits Education Trust (WSET), Londyn

    Na szkoleniach kursanci pracują w maksymalnie 3-osobowych grupach i każdy z uczestników bierze czynny udział w przygotowaniu wszystkich potraw. Dzięki temu podziałowi w trakcie 4-godzinnego kursu jesteśmy w stanie przekazać całą niezbędną wiedzę oraz przyrządzić określoną liczbę dań.

    Uwaga!
    Ze względu na charakter szkolenia zachęcamy do zrezygnowania tego wieczoru z auta 🙂
    Każdy uczestnik otrzyma po lampce specjalnie dobranego wina (120ml) do dań głównych, oraz 50ml wina do deseru.
    Degustowane wina będzie można również zakupić na miejscu.

     

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 26 października 2019 r., sobota, godz. 15:00
    CZAS TRWANIA 4-5 h
    GRUPA 8-16 osób
    W PROGRAMIE
    • Sałatka z krewetek z pomidorowym concasse, chrzanową pianką i suszonym tuńczykiem + Cava di Penedes
    • Hawajski burger z krewetkami tygrysimi i sosem z mango + Promosso di Montelvini
    • Grillowany homarzec z masłem czosnkowym, ziołowym rouille i frytkami + Cremant d’Alsace Brut Rose
    • Eton mess – deser ze śliwkami i śmietanką chantilly + Naire Frizzante 2014
    • Cena:
      • 320,00 PLN