2020-10-05 KOMPLEKSOWY KURS SUSHI DLA PROFESJONALISTÓW: 6 SPOTKAŃ - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • KOMPLEKSOWY KURS SUSHI DLA PROFESJONALISTÓW: VI SPOTKAŃ

    Przed Państwem kompleksowe szkolenie sushi, które w pełni przygotuje Was do pracy na stanowisku kucharza sushi. Kurs składa się z 3 poziomów. Każdy z nich to 2 dni intensywnej nauki. Łącznie 48 godzin szkolenia pod okiem znakomitego trenera sushi, finalisty mistrzostw świata sushi w Japonii, Pawła Trzaskowskiego.

    Szkolenie dedykujemy wszystkim, którzy:
    – zamierzają rozpocząć pracę w restauracji sushi
    – chcą usystematyzować posiadaną wiedzę oraz umiejętności
    – myślą o otworzeniu restauracji sushi

    Przechodząc przez wszystkie etapy poznacie tajemnice stosowane przez sushi chefów, które skutecznie zwiększą rentowność Waszego lokalu. Przygotujecie potrawy wykorzystując najnowsze techniki oraz tradycyjne, japońskie style. Pobudzimy Waszą kreatywność, dając silną podstawę merytoryczną oraz szerokie spektrum praktycznych umiejętności. Cykl warsztatów zakończy egzamin, który potwierdzi zdobytą wiedzę i otworzy Was na nowe ścieżki kariery w świecie sushi.

    Podczas szkolenia każdy uczestnik dowie się, jak profesjonalnie przygotować stanowisko pracy, tak aby spełniało normy i standardy związane z bezpieczeństwem żywności oraz ułatwiało pracę. Na każdym etapie warsztatów poruszymy wątki towaroznawcze, rys historyczny oraz ewolucję potrawy jaką jest sushi. Nauczymy Was, jak wykorzystywać półprodukty. Przećwiczycie z nami fachową obróbkę ryb i owoców morza, poznacie różne sposoby gotowania ryżu i doprawiania poszczególnych produktów.

    Dodatkowo układ warsztatów został poszerzony o zagadnienia takie jak: food cost, no waste, tworzenie i czytelność menu, pozycjonowanie oraz tworzenie jakości produktu. Wszystko po to, aby każdy kucharz adept zdobył kompleksową wiedzę, a tym samym świadomość oraz jakość oferty miejsca, w którym pracuje lub będzie pracować.

    Kurs poprowadzi Paweł Trzaskowski: kucharz, szef kuchni. Od 2006 roku związany z najlepszymi restauracjami sushi w Polsce.

    • Posiada certyfikat ukończenia międzynarodowego Seminarium Wiedzy o Sushi prowadzonego przez World Sushi Skills Institute i All Japan Sushi Association (Warszawa 2015).
    • Finalista Global Sushi Challenge Poland 2015 Certyfikat Sushi Proficiency (Warszawa 2015).
    • Finalista World Sushi Cup Japan 2017.
    • Certyfikat Sushi Proficiency (Tokyo 2017).
    • Certyfikat Kuro-obi (Tokyo 2017).
    KURS I STOPNIA

    STOPIEŃ I – DZIEŃ I

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 05 października 2020, poniedziałek, start godz. 10:00
    CZAS TRWANIA 7-8h
    GRUPA 4-12 osób
    W PROGRAMIE

    Chciałbyś rozpocząć pracę w restauracji sushi? A może myślisz o otworzeniu własnego lokalu? Zapraszamy na profesjonalne szkolenie, dzięki któremu uzyskasz solidne podstawy i pewną wiedzę, a tym samym otworzysz przed sobą drzwi do kariery w świecie sushi!


    Podczas 2 dni szkolenia dowiesz się, jak profesjonalnie przygotować stanowisko pracy, tak aby spełniało normy i standardy związane z bezpieczeństwem żywności. Na każdym etapie warsztatów poznasz wątki towaroznawcze, rys historyczny oraz ewolucję potrawy jaką jest sushi.


    W części praktycznej  nauczysz się wykorzystywać półprodukty, przećwiczysz fachową obróbkę ryb i owoców morza, poznasz sposoby gotowania ryżu i doprawiania poszczególnych dodatków. Posiądziesz umiejętności przygotowywania podstawowych form sushi, które zachwycą Twoich obecnych i przyszłych Gości!

    W PROGRAMIE:

    1. WPROWADZENIE DO SZKOLENIA – prezentacja trenera, prezentacja uczestników

    2. HISTORIA – zarys historyczny, współczesność.

    3. YASUKE/ SUSHI CHEF – podstawy organizacji pracy w restauracji.

    • organizacja stanowiska pracy
    • warunki przechowywania ryb owoców morza, półproduktów
    • higiena pracy, dobra praktyka sanitarna
    • narzędzia, urządzenia
    • strój
    • pozycjonowanie na rynku
    • food cost – wstęp
    • świadomość produktu
    • selekcja produktu

    4. SHARI – przygotowanie ryżu do sushi, przygotowanie zaprawy, gotowanie i zaprawianie ryżu.

    5. TAMAGO – przygotowanie omletu japońskiego

    6. NETA – omówienie głównych składników oraz dodatków

    7. MANAITA/DESKA

    • techniki filetowania ryb
    • oprawianie owoców morza
    • przygotowanie dodatków ( warzywa, sosy, sezam, wasabi, imbir)
    • Techniki obróbki (su jime, shio jime, riki, yubiki)

    8. WSTĘP DO EDOMAE ZUSHI – omówienie, przygotowanie.

    • krojenie neta do nigiri
    • przygotowanie nigiri
    • przygotowanie makizushi (futomaki, uramaki, makimono,temaki)
    • przygotowanie gunkan zushi

    9. ZAKOŃCZENIE

    KURS I STOPNIA

    STOPIEŃ I – DZIEŃ II

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 06 października 2020, wtorek, start godz. 10:00
    CZAS TRWANIA 7-8h
    GRUPA 4-12 osób
    W PROGRAMIE

    W trakcie drugiego dnia szkolenia poznasz kolejne stopnie wtajemniczenia, techniki krojenia i nowe formy. Będzie tu również czas na praktykę wcześniej poznanych form sushi pod okiem trenera oraz prezentacja autorskiego sushi mistrza. Prowadzący odpowie na wszystkie pytania uczestników po zakończeniu programu dnia.

    W PROGRAMIE:

    1. MANAITA/DESKA

    2. przygotowanie tsume

    3. wstęp do krojenia sashimi (hikizukuri, hirazukuri, sogizukuri, usuzukuri)

    4. prezentacja sashimi

    5. doskonalenie technik przygotowania różnych form sushi: makizushi (makimono, futomaki, uramaki), temaki, gunkan zushi

    6. BATTERS ZUSHI – prezentacja sushi, przygotowanie betsumori

    7. PANEL OTWARTY

    • autorskie sushi
    • otsumami (drobne przystawki)

    8. ZAKOŃCZENIE SZKOLENIA

    • podsumowanie szkolenie
    • pytania uczestników
    KURS II STOPNIA

    STOPIEŃ II – DZIEŃ I

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 12 października 2020, poniedziałek, start godz. 10:00
    CZAS TRWANIA 7-8h
    GRUPA 4-12 osób
    W PROGRAMIE

    Podczas tej części profesjonalnego kursu sushi dowiesz się jakie techniki zastosować, aby zwiększyć rentowność lokalu i wyróżniać się na tle konkurencji. Poznasz nowe trendy w przygotowywaniu różnych form sushi oraz łączeniu ich z odpowiednimi dodatkami. Zgłębisz temat projektowania menu i no waste.  

    W PROGRAMIE:

    1. YASUKE/ SUSHI CHEF – podstawy organizacji pracy w restauracji.

    • menu (układ , oferta, sezonowość, selekcja)
    • no waste
    • jak się wyróżniać

    2. SHARI – przygotowanie ryżu do sushi, przygotowanie zaprawy, gotowanie i zaprawianie ryżu.

    3. MANAITA/DESKA

    • filetowania ryb
    • oprawianie owoców morza
    • krojenie ( saku,tesaku, nagasaku)
    • przygotowanie dodatków ( warzywa, sosy, sezam, wasabi, imbir)
    • przygotowanie (su jime, shio jime, riki, yubiki, zuke, kombu jime)

    4. EDOMAE ZUSHI/FREE STYLE SUSHI – omówienie, przygotowanie.

    • krojenie neta do nigiri
    • przygotowanie nigiri
    • przygotowanie makizushi (futomaki, uramaki, makimono,temaki)
    • przygotowanie gunkan zushi
    KURS II STOPNIA

    STOPIEŃ II – DZIEŃ II

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 13 października 2020, wtorek, start godz. 10:00
    CZAS TRWANIA 7-8h
    GRUPA 4-12 osób
    W PROGRAMIE

    W części praktycznej przećwiczysz przygotowywanie ciepłych dodatków, udoskonalisz swoje umiejętności krojenia sashimi, przygotujesz  chirashi oraz dowiesz się jak przygotowywać betsumori. Szczegółowy program znajduje się poniżej. Sprawdź ile wiedzy merytorycznej przygotowaliśmy dla Ciebie!

    W PROGRAMIE:

    1. DASHI/MISO – przygotowanie bazy, przygotowanie zupy.

    2. MANAITA/DESKA

      • przygotowanie tsume
      • doskonalenie technik krojenia sashimi (hikizukuri, hirazukuri, sogizukuri, usuzukuri)
      • prezentacja sashimi
      • przygotowanie chirashi (kanto, kansai)
      • doskonalenie technik przygotowania różnych form sushi: makizushi (makimono, futomaki, uramaki), temaki, gunkan zushi, inarizushi, oshizushi, temarizushi
      • wstęp do techniki: tempura, furai

    3. BATTERS ZUSHI – prezentacja sushi, przygotowanie betsumori

    4. PANEL OTWARTY

    • otsumami (drobne przystawki)

    5. ZAKOŃCZENIE SZKOLENIA

      • podsumowanie szkolenie
    • wspólna dyskusja
    KURS III STOPNIA

    STOPIEŃ III – DZIEŃ I

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 19 października 2020, poniedziałek, start godz. 10:00
    CZAS TRWANIA 7-8h
    GRUPA 4-12 osób
    W PROGRAMIE

    Podczas szkolenia poznasz zaawansowane praktyki i techniki polepszające obrót produktowy i obniżające koszta pracy restauracji. Dowiesz się jak zwiększyć elastyczność sushi baru we wprowadzaniu nowości i kreowaniu trendów na lokalnym rynku. Poznasz metody zwiększania potencjału restauracji i bycia liderem na lokalnym rynku.

    W PROGRAMIE:

    1. YASUKE/ SUSHI CHEF – podstawy organizacji pracy w restauracji.

      • menu specjalne
      • wkładki sezonowe
      • rodzaje serwisu
    • nowe trendy

    2. SHARI/ KUROMAI

      • przygotowanie ryżu do sushi, przygotowanie zaprawy, gotowanie i zaprawianie ryżu.
      • przygotowanie czarnego ryżu

    3. MANAITA/DESKA

      • filetowania ryb
      • oprawianie owoców morza
      • krojenie (saku,tesaku, nagasaku)
      • przygotowanie dodatków ( warzywa, sosy, sezam, wasabi, imbir)
      • przygotowanie (su jime, shio jime, riki, yubiki, zuke, kombu jime)

    4. NETA BOX – przygotowanie

    • oakami, shiromi, hikarimono, nimono, hokanomono

    5. EDOMAE ZUSHI – omówienie, przygotowanie.

      • przygotowanie aisasa
      • przygotowanie nigiri
      • przygotowanie makimono, shikaimaki
      • przygotowanie kazari sushi

    6. ZAKOŃCZENIE

    KURS III STOPNIA

    STOPIEŃ III – DZIEŃ II

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 20 października 2020, wtorek, start godz. 10:00
    CZAS TRWANIA 7-8h
    GRUPA 4-12 osób
    W PROGRAMIE

    W części praktycznej zgłębisz nowe techniki w ujęciu new style sushi. Przećwiczysz przygotowanie klasycznych form sushi w ujęciu edomae rozszerzonych o kazari sushi, shikaimaki oraz cięcia aisasa. Podejmiemy się również stworzenia prawdziwego neta box. Będzie to pierwszy tego typu trening w naszym kraju, który zainspiruje Cię do stworzenia własnego menu w konwencji omakase.Podczas szkolenia poznasz także nowe trendy kulinarne obecne w restauracjach sushi z uwzględnieniem nietypowych produktów np. czarnego ryżu, agaru, mikroziół oraz rzadko używanych ryb i owoców morza. Dzięki warsztatom pobudzisz kreatywność, odnajdziesz swój własny styl i nadasz nowy kierunek swojej zawodowej pracy.

    W PROGRAMIE:

    1. MANAITA/DESKA

      • przygotowanie new style sashimi
      • prezentacja new style sashimi
      • doskonalenie technik przygotowania różnych form sushi: makizushi (makimono, futomaki, uramaki), gunkan zushi, temari.
    • new style sushi (tempura,furai, tatar, soya, kuromai, vege )

    2. BATTERS ZUSHI – prezentacja sushi, prezentacja new style sushi

    3. EGZAMIN PRAKTYCZNY

      • przygotowanie nigiri
      • przygotowanie trzech wybranych form sushi
      • przygotowanie kazari sushi lub shikaimaki
      • krojenie sashimi (wybrana technika)
      • prezentacja

    4. ZAKOŃCZENIE SZKOLENIA

    • rozdanie certyfikatów

    • Cena:
      • 5000,00 PLN