2019-09-29 KURS CUKIERNICZY: JESIENNY TORT W STYLU NAKED CAKE - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • KURS CUKIERNICZY: JESIENNY TORT

    W STYLU NAKED CAKE

    Naked Cake to niezwykle modny rodzaj tortu, który charakteryzuje się brakiem zewnętrznej warstwy lukru, co uwidacznia jego naturalną fakturę i nadzienie. Ze względu na swoją lekkość, torty te są mniej kaloryczne, a niewielka ilość dodatków sprawia, że zakocha się w nich każdy zwolennik minimalizmu! 🙂

    Podczas kursu każdy Uczestnik przygotuje swoją własną wersję jesiennego tortu w rustykalnym stylu, upiecze do niego własny biszkopt, przygotuje nasączenie oraz krem do tortu, a następnie ozdobi go używając do tego zjawiskowych dekoracji jesiennych takich jak: liście winogron, figi, karmelizowane gruszki, rajskie jabłuszka, jadalne kasztany. Całość zwieńczy jadalne złoto.

    Szkolenie poprowadzi Kinga Filipowicz – trenerka z kilkuletnim doświadczeniem w prowadzeniu kursów cukierniczych zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Dba nie tylko o fantastyczny smak swoich deserów, ale również o ich perfekcyjny wygląd. Absolwentka szkoleń w elitarnej Akademii Le Cordon Bleu w Paryżu, między innymi tych o makaronikach, cieście francuskim, drożdżowych wypiekach i tartach. Autorka bloga Co na deser? – kopalni pomysłów na pyszne i efektownie prezentujące się słodkości.
     

    MIEJSCE „Skład bananów”, ul. Postępu 5, Warszawa
    TERMIN 29 września 2019 r., niedziela, godz. 10:00
    CZAS TRWANIA 4 h
    GRUPA 8-12 osób
    W PROGRAMIE W programie przygotowanie własnego tortu w stylu naked – wizualizacja rustykalna, zdobienie owocami jesieni, prezentacja na drewnianym plastrze

    Każdy uczestnik upiecze własny biszkopt, przygotuje nasączenie oraz krem do tortu a następnie ozdobi go w stylu i zastosowaniem owoców jesieni

    Zajęcia teoretyczne:

    • Techniki wypieku biszkoptu – receptura krok po kroku, przygotowanie biszkoptu do nakładania kremów, możliwe nasączenia oraz składanie tortu
    • Omówienie receptur kremów, które można wykorzystać do tortu w stylu naked, barwienia, urozmaicenie tortu technika ombre, cieniowanie, jak skutecznie pracować z kremem – techniki dekoracji, zasady przechowywania, omówienie problemów wynikających podczas pracy z kremem
    • Zasady dekorowania tortu, w tym planowanie kolorystyki, kompozycji, przygotowanie owoców i wykorzystanie kwiatów jadalnych

    Zajęcia praktyczne:

    • Wypiek biszkoptu
    • Przygotowanie nasączenia
    • Przygotowanie kremu do tortu
    • Planowanie kompozycji dekoracji tortu
    • Składanie tortu i dekorowanie jesiennymi ozdobami

    • Cena:
      • 300,00 PLN