2019-09-20 GOTOWANIE W OGRODZIE: KREWETKI I PROSECCO - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • GOTOWANIE W OGRODZIE: KREWETKI I PROSECCO

    Przedstawiamy kolejna odsłonę kursu łączenia wina z jedzeniem, które odbędzie się w naszym ogrodzie na Postępu 5. Tym razem skupimy się na uwielbianych owocach morza w akompaniamencie musującego prosecco. Ten orzeźwiający trunek o wyraźnie tropikalnych aromatach idealnie sprawdzi się w połączeniu z letnią sałatką krewetkową z pomidorowym concasse, hawajskim burgerem z krewetkami i mango oraz grillowanym homarzcem. Na koniec będziecie delektować się obłędnym deserem z truskawkami i śmietanką chantilly, której smak pogłębi kieliszek różowego, wytrawnego wina.

    W drogę do osiągnięcia idealnego balansu smaków zabierze Was charyzmatyczny gastronom i specjalista sztuki sommelierskiej, Tom Ekler. Wiedzę kulinarną zdobywał na prestiżowych brytyjskich uczelniach, aby następnie przekuć ją w praktykę w renomowanych restauracjach w Polsce i Anglii, m.in. w Gravetye Manor Relais & Châteaux, mającej na koncie gwiazdkę Michelin. Może pochwalić się uzyskanym z najwyższym wyróżnieniem międzynarodowym certyfikatem z wiedzy o winie i napojach spirytusowych (WSET) na poziomie zaawansowanym.

    Tom wprowadzi uczestników szkolenia w fascynujący świat prosecco i przybliży charakterystykę najpopularniejszych szczepów winnnych oraz specyfikę najważniejszych regionów uprawy i produkcji wina na świecie. Na co należy zwracać szczególną uwagę, stojąc przed ogromnym wyborem na półce z winami? Jakie zasady rządzą doborem trunku do potrawy? Jak wybierać wino w restauracji? Czy istnieją wina „pewniaki”, czy też może wszystko zależy od gustu?

     Prowadzący – doświadczony manager, gastronom, specjalista w świecie win (certyfikat znajomości wina WSET poziom 3) z blisko 17 letnim doświadczeniem w renomowanych restauracjach. Pracował między innymi w:

    – L’Ortolan Restaurant 1 Gwiazdka Michelin, 4 rozety AA

    – Charingwotrh Manor Hotel 4**** De Luxe

    – Brassica Restaurant (by Cass Titcombe) Beaminster, Dorset, UK

    – Charingwotrh Manor Hotel 4**** De Luxe Chipping Campden, Gloucestershire, UK

    – Gravetye Manor Relais & Châteaux 4 rozety AA, 1 gwiazdka Michelin West Sussex, UK

    Wykształcenie:

    Dyplom BA (z najwyższym wyróżnieniem) Międzynarodowa Sztuka Kulinarna; University of West London

    Dyplom FDA Gastronomia i Obróbka Żywności; Thames Valley University, Londyn

    Dyplom (z wyróżnieniem) z Wiedzy o Winie i Napojach Spirytusowych – poziom zaawansoway; Wines and Spirits Education Trust (WSET), Londyn

    Na szkoleniach kursanci pracują w maksymalnie 3-osobowych grupach i każdy z uczestników bierze czynny udział w przygotowaniu wszystkich potraw. Dzięki temu podziałowi w trakcie 4-godzinnego kursu jesteśmy w stanie przekazać całą niezbędną wiedzę oraz przyrządzić określoną liczbę dań.

    Uwaga! Ze względu na charakter szkolenia zachęcamy do zrezygnowania tego wieczoru z auta 🙂

    W przypadku niesprzyjającej pogody, szkolenie zostanie przeniesione do jednej z naszych sal szkoleniowych. 

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 20 września 2019 r., piątek, godz. 18:30
    CZAS TRWANIA 4-5 h
    GRUPA 8-16 osób
    W PROGRAMIE
    • Sałatka z krewetek z pomidorowym concasse, chrzanową pianką i suszonym tuńczykiem + Cava di Penedes
    • Hawajski burger z krewetkami tygrysimi i sosem z mango + Promosso di Montelvini
    • Grillowany homarzec z masłem czosnkowym, ziołowym rouille i frytkami + Cremant d’Alsace Brut Rose
    • Eton mess – deser ze śliwkami i śmietanką chantilly + Cremant d’Alsace Brut Rose
    • Cena:
      • 320,00 PLN