2019-10-14 KURS SUSHI DLA PROFESJONALISTÓW: III STOPIEŃ (2 DNI) NOWOŚĆ! - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • KURS SUSHI DLA PROFESJONALISTÓW: III STOPIEŃ

    Kurs III stopnia skierowany jest do osób pracujących ponad 3 lata na stanowisku kucharza sushi, którzy czują niesłabnącą potrzebę dalszego doskonalenia swoich umiejętności.

    Podczas szkolenia poznasz zaawansowane praktyki i techniki polepszające obrót produktowy i obniżające koszta pracy restauracji. Dowiesz się jak zwiększyć elastyczność sushi baru we wprowadzaniu nowości i kreowaniu trendów na lokalnym rynku. Poznasz metody zwiększania potencjału restauracji i bycia liderem na lokalnym rynku.

    W części praktycznej zgłębisz nowe techniki w ujęciu new style sushi. Przećwiczysz przygotowanie klasycznych form sushi w ujęciu edomae rozszerzonych o kazari sushi, shikaimaki oraz cięcia aisasa. Podejmiemy się również stworzenia prawdziwego neta box. Będzie to pierwszy tego typu trening w naszym kraju, który zainspiruje Cię do stworzenia własnego menu w konwencji omakase.

    Podczas szkolenia poznasz także nowe trendy kulinarne obecne w restauracjach sushi z uwzględnieniem nietypowych produktów np. czarnego ryżu, agaru, mikroziół oraz rzadko używanych ryb i owoców morza. Dzięki warsztatom pobudzisz kreatywność, odnajdziesz swój własny styl i nadasz nowy kierunek swojej zawodowej pracy.

    Kurs prowadzi Paweł Trzaskowski: kucharz, szef kuchni. Od 2006 roku związany z najlepszymi restauracjami sushi w Polsce.

    • Posiada certyfikat ukończenia międzynarodowego Seminarium Wiedzy o Sushi prowadzonego przez World Sushi Skills Institute i All Japan Sushi Association (Warszawa 2015).
    • Finalista Global Sushi Challenge Poland 2015 Certyfikat Sushi Proficiency (Warszawa 2015).
    • Finalista World Sushi Cup Japan 2017.
    • Certyfikat Sushi Proficiency (Tokyo 2017).
    • Certyfikat Kuro-obi (Tokyo 2017).

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 14 października 2019, poniedziałek, start godz.: 10:00
    15 października 2019, wtorek, start godz.: 10:00
    CZAS TRWANIA 7-8 h
    GRUPA 4-12 osób
    W PROGRAMIE
    Stopień III: Teoria i praktyka – dzień pierwszy

     

    1. WPROWADZENIE DO SZKOLENIA – prezentacja trenera, prezentacja uczestników.
    2. YASUKE/ SUSHI CHEF – podstawy organizacji pracy w restauracji.
    • organizacja stanowiska pracy
    • warunki przechowywania ryb owoców morza, półproduktów
    • higiena pracy, dobra praktyka sanitarna
    • narzędzia, urządzenia
    • strój .
    • menu specjalne
    • wkładki sezonowe
    • rodzaje serwisu
    • nowe trendy
    1. SHARI/ KUROMAI
    • przygotowanie ryżu do sushi, przygotowanie zaprawy, gotowanie i zaprawianie ryżu.
    • przygotowanie czarnego ryżu
    1. MANAITA/DESKA
    • filetowania ryb
    • oprawianie owoców morza
    • krojenie (saku,tesaku, nagasaku)
    • przygotowanie dodatków ( warzywa, sosy, sezam, wasabi, imbir)
    • przygotowanie (su jime, shio jime, riki, yubiki, zuke, kombu jime)
    1. NETA BOX – przygotowanie
    • akami, shiromi, hikarimono, nimono, hokanomono
    1. EDOMAE ZUSHI – omówienie, przygotowanie.
    • przygotowanie aisasa
    • przygotowanie nigiri
    • przygotowanie makimono, shikaimaki
    • przygotowanie kazari sushi
    1. ZAKOŃCZENIE
    Stopień III Teoria i praktyka – dzień drugi

     

    1. MANAITA/DESKA
    • przygotowanie new style sashimi
    • prezentacja new style sashimi.
    • doskonalenie technik przygotowania różnych form sushi: makizushi (makimono, futomaki, uramaki), gunkan zushi, temari.
    • new style sushi (tempura,furai, tatar, soya, kuromai, vege )
    1. BATTERS ZUSHI – prezentacja sushi, prezentacja new style sushi
    2. EGZAMIN PRAKTYCZNY
    • przygotowanie nigiri
    • przygotowanie trzech wybranych form sushi
    • przygotowanie kazari sushi lub shikaimaki
    • krojenie sashimi (wybrana technika)
    • prezentacja
    1. ZAKOŃCZENIE SZKOLENIA
    • rozdanie certyfikatów
    • Cena:
      • 2000,00 PLN