2019-09-30 KURS SUSHI DLA PROFESJONALISTÓW: I STOPIEŃ (2 DNI) NOWOŚĆ! - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • KURS SUSHI DLA PROFESJONALISTÓW: I SPOPIEŃ

    Chciałbyś rozpocząć pracę w restauracji sushi? A może myślisz o otworzeniu własnego lokalu? Zapraszamy na profesjonalne szkolenie, dzięki któremu uzyskasz solidne podstawy i pewną wiedzę, a tym samym otworzysz przed sobą drzwi do kariery w świecie sushi!

    Podczas 2 dni szkolenia dowiesz się, jak profesjonalnie przygotować stanowisko pracy, tak aby spełniało normy i standardy związane z bezpieczeństwem żywności. Na każdym etapie warsztatów poznasz wątki towaroznawcze, rys historyczny oraz ewolucję potrawy jaką jest sushi.

    W części praktycznej  nauczysz się wykorzystywać półprodukty, przećwiczysz fachową obróbkę ryb i owoców morza, poznasz sposoby gotowania ryżu i doprawiania poszczególnych dodatków. Posiądziesz umiejętności przygotowywania podstawowych form sushi, które zachwycą Twoich obecnych i przyszłych Gości!

    Kurs prowadzi Paweł Trzaskowski: kucharz, szef kuchni. Od 2006 roku związany z najlepszymi restauracjami sushi w Polsce.

    • Posiada certyfikat ukończenia międzynarodowego Seminarium Wiedzy o Sushi prowadzonego przez World Sushi Skills Institute i All Japan Sushi Association (Warszawa 2015).
    • Finalista Global Sushi Challenge Poland 2015 Certyfikat Sushi Proficiency (Warszawa 2015).
    • Finalista World Sushi Cup Japan 2017.
    • Certyfikat Sushi Proficiency (Tokyo 2017).
    • Certyfikat Kuro-obi (Tokyo 2017).

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 30 września 2019, poniedziałek, start godz.: 10:00
    01 października 2019, wtorek, start godz.: 10:00 
    CZAS TRWANIA 7-8 h
    GRUPA 4-12 osób
    W PROGRAMIE
    Stopień I: Teoria i praktyka – dzień pierwszy

    1. WPROWADZENIE DO SZKOLENIA – prezentacja trenera, prezentacja uczestników
    2. HISTORIA – zarys historyczny, współczesność.
    3. YASUKE/ SUSHI CHEF – podstawy organizacji pracy w restauracji.
    • organizacja stanowiska pracy
    • warunki przechowywania ryb owoców morza, półproduktów
    • higiena pracy, dobra praktyka sanitarna
    • narzędzia, urządzenia
    • strój
    • pozycjonowanie na rynku
    • food cost – wstęp
    • świadomość produktu
    • selekcja produktu
    1. SHARI – przygotowanie ryżu do sushi, przygotowanie zaprawy, gotowanie i zaprawianie ryżu.
    2. TAMAGO – przygotowanie omletu japońskiego
    3. NETA – omówienie głównych składników oraz dodatków
    4. MANAITA/DESKA
    • techniki filetowania ryb
    • oprawianie owoców morza
    • przygotowanie dodatków ( warzywa, sosy, sezam, wasabi, imbir)
    • Techniki obróbki (su jime, shio jime, riki, yubiki) (2 h)
    1. WSTĘP DO EDOMAE ZUSHI – omówienie, przygotowanie.
    • krojenie neta do nigiri
    • przygotowanie nigiri
    • przygotowanie makizushi (futomaki, uramaki, makimono,temaki)
    • przygotowanie gunkan zushi
    1. ZAKOŃCZENIE

    Program szkolenia profesionalnego.

    Stopień I: Teoria i praktykadzień drugi

    • MANAITA/DESKA
    •  przygotowanie tsume
    • wstęp do krojenia sashimi (hikizukuri, hirazukuri, sogizukuri, usuzukuri)
    • prezentacja sashimi.
    • doskonalenie technik przygotowania różnych form sushi: makizushi (makimono, futomaki, uramaki), temaki, gunkan zushi
    • BATTERS ZUSHI – prezentacja sushi, przygotowanie betsumori
    • PANEL OTWARTY
    • autorskie sushi
    • otsumami (drobne przystawki)
    • ZAKOŃCZENIE SZKOLENIA
    • podsumowanie szkolenie
    • pytania uczestników 
    • Cena:
      • 2000,00 PLN