2019-04-14 KURS CZEKOLADY: TRUFLE, PRALINY, CZEKOLADKI RĘCZNIE FORMOWANE SZKOLENIE PROFESJONALNE - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • PROFESJONALNY KURS CZEKOLADY:

    TRUFLE, PRALINY, CZEKOLADKI RĘCZNIE FORMOWANE

    Kurs ten kierowany jest do:
    – Wszystkich, którzy chcą profesjonalnie zajmować się cukiernictwem
    – Amatorów pasjonatów, którzy chcą doskonalić swoje umiejętności
    – Miłośników, którzy kochają czekoladę w każdej postaci i chcą się dobrze bawić, robiąc swoje czekoladki pod wskazanym kierunkiem
    Czym nasze warsztaty różnią się od innych?
    – Podczas spotkania przekazujmy w sposób prosty i przystępny, kompletną wiedzę o technologii i produkcji czekolady
    – Stawiamy na praktykę
    – Uczymy technologicznego myślenia, logiki czekolady. Każdy uczestnik tych warsztatów będzie potrafił samodzielnie tworzyć receptury oraz autorskie czekoladki
    – Z każdym uczniem pracujemy indywidualnie, dostosowujemy się do jego potrzeb, zauważamy jego silne i słabe strony, poświęcamy mu tyle czasu ile potrzebuje
    Kurs poprowadzi Dorota Jaworska – Czekolada jest jej pasją i profesją od ponad 10-ciu lat. Specjalizuje się w produkcji czekoladek ręcznie robionych i artystycznych wyrobów z czekolady. W trakcie swojej kariery współpracowała m.in. z Magdą Gessler, która sprzedawała czekoladki jej autorstwa w swoich restauracjach, od kilku lat skupia zaś swoją pełną uwagę na szkoleniach, co od 2013 roku stało się jej głównym zajęciem.

    Na warsztatach dzieli się wiedzą technologiczną i doświadczeniem jakie zdobyła poprzez praktykowanie sztuki pracy z czekoladą. Uczy jak się obchodzić z czekoladą, czego ona potrzebuje, jak należy ją traktować , czego trzeba unikać, jakie umiejętności należy rozwijać żeby osiągnąć mistrzostwo. Najważniejsze są dla niej umiejętności praktyczne i na nie kładzie szczególny nacisk. Wiedza teoretyczna przekazywana na zajęciach zgromadzona jest również w pełnych materiałach szkoleniowych, które uczestnicy otrzymują na warsztatach. Realizując program warsztatów bierze pod uwag oczekiwania i potrzeby uczestników. Szanuje ich indywidualność, dostosowuję się do ich poziomu zaawansowania

    SZKOLENIE 

    TRUFLE, PRALINY KROJONE, CZEKOLADKI RĘCZNIE FORMOWANE, FILOZOFIA I TECHNOLOGIA PRODUKCJI

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, Postępu 5, Warszawa
    TERMIN 14 kwietnia 2019, niedziela, godz. 10:00
    CZAS TRWANIA 4-5 h
    GRUPA 5-12 osób
    W PROGRAMIE Na tym kursie zapoznamy uczestników z technologią produkcji trufli, pralin krojonych i czekoladek ręcznie formowanych.Uczestnicy dowiedzą się :

    – Dlaczego cukiernicy lubią robić praliny krojone i trufle. Przyjrzymy się pomysłom na zdobienie i omówimy ciekawe kompozycje smakowe. Główne trendy zostaną zilustrowane poprzez oglądanie i degustację przykładowych czekoladek.

    – o nadzieniach do produkcji czekoladek ręcznie formowanych

    – jakie są specyficzne narzędzia i sprzęt do produkcji trufli i pralin krojonych

    – jakimi cechami technologicznymi powinna charakteryzować się kuwertura do produkcji tego typu pralin

    – jaka jest technologia produkcji trufli z gotowych korpusów

    – co trzeba zrobić żeby ładnie toczyć, oblewać, obtaczać i kroić a produkt końcowy wyglądał profesjonalnie

    – jakie są techniki zdobienia i zasady pracy z transferem.
    Przypomnę też zasady temperowania czekolady w teorii i praktyce

    W części praktycznej uczestnicy zrobią trufle i praliny krojone na bazie ganaszu i marcepana według przykładowych receptur. Gotowe praliny ozdobią wykorzystując poznane techniki.

    • Cena:
      • 400,00 PLN