2019-03-30 Kurs cukierniczy: tort komunijny NOWOŚĆ! - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • KURS CUKIERNICZY: TORT KOMUNIJNY

    Tort na Komunię Świętą to nie lada wyzwanie – prócz nienagannego wyglądu powinien charakteryzować się również eleganckim zdobieniem i oczywiście doskonałym smakiem. W końcu ma cieszyć oko i podniebienie ważnych w tym dniu Gości. Z Ewą Drzewicką pokażemy Wam jak wykonać tego typu tort – by był piękny, stabilny i wspaniale smakował.

    Podczas szkolenia każdy uczestnik przygotowuje swój własny tort. Przygotuje wszystkie elementy, upiecze i na końcu ozdobi. Uczestnicy otrzymają specjalne pudełka wynosowe na swoje wypieki.
    Na szkoleniu każdy z uczestników pozna:

    • – omówienie rodzajów biszkoptów i wypiek
    • – przyrządzenie prażynki – omówienie elementów chrupiacych w torcie
    • – przyrządzenie kremu maślanego do obsmarowania tortu
    • – krojenie biszkoptów
    • – przyrządzenie kremu śmietanowego i śmietanowego z marakują
    • – przełożenie biszkoptów
    • – wykonanie ozdób z masy cukrowej (krążek, krzyżyk, kwiatuszki)
    • – praca z szablonem cukierniczym i lukrem królewskim
    • – obłożenie tortów kremem maślanym oraz umieszczenie dekoracji cukrowy

    Kurs poprowadzi Ewa Drzewicka – dyplomowany cukiernik, mistrzyni sugarcraftingu, właścicielka pracowni Jula Smakula, wielokrotna uczestniczka Konkursu Tortów Expo Sweet. Zdobyła liczne wyróżnienia i nagrody, między innymi: srebrny medal na Festiwalu Czekolady w 2014 roku, złoto i brąz na Cake International w Birmingham 2016, srebro i brąz na konkursie Cake Festival w Katowicach 2016, brąz na konkursie Cake International w Londynie 2017. Doświadczona trenerka, od 2012 roku autorka reportaży i tutoriali do gazety „Cukiernictwo i piekarstwo”. W 2018 roku została również jurorką na Międzynarodowym Konkursie Tortów na Białorusi. Specjalizuje się w wykonywaniu tortów wielopiętrowych oraz w tworzeniu figurek cukrowych.

    MIEJSCE „Skład bananów”, ul. Postępu 5, Warszawa
    TERMIN 30 marca 2019 r., sobota, godz. 15:00
    CZAS TRWANIA 5 h
    GRUPA 8-12 osób
    W PROGRAMIE Zajęcia praktyczne:

    • – przygotowanie ciasta
    • – przygotowanie kremów
    • – przygotowanie prażynki
    • – złożenie ciasta
    • – wykonanie ozdób końcowych
    • – prezentacja tortu
    • Cena:
      • 300,00 PLN