2019-03-29 KURS KUCHNI MAROKAŃSKIEJ: OWOCE MORZANOWOŚĆ! - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • KURS KUCHNI MAROKAŃSKIEJ: OWOCE MORZA

    Wyjątkowość kuchni marokańskiej jest wynikiem położenia kraju i warunków geograficznych. Kraj jest otoczony Oceanem Atlantyckim i Morzem Śródziemne. Podstawy kuchni stworzyli Berberowie – koczownicy, którzy opanowali tereny Maroka już w starożytności, szczyptę smaku dodali Fenicjanie, Arabowie, Hiszpanie, Żydzi sefardyjscy czy ostatecznie Francuzi. Kuchnia i kultura Maroka jest więc wypadkową wielu zewnętrznych wpływów. Znajdziemy w niej składniki charakterystyczne dla kuchni wszystkich krajów położonych w obrębie basenu Morza Śródziemnego jak i wyrazistość przypraw kuchni Żydów sefardyjskich i Arabów. Elegancję i wyrafinowanie kuchnia marokańska zawdzięcza niewątpliwie Francji. Clou tejże kuchni stanowią przyprawy, które oprócz niepowtarzalnego smaku gwarantują niezwykle apetyczną grę kolorów.

    Do kulinarnego świata rodem z bajecznie kolorowych bazarów Marrakeszu zabiorą uczestników kursu Dorota i Jalil Hadrami. Szef kuchni, na co dzień gotujący w restauracji Gaba & Garçons w Hali Koszyki razem z pochodzącą z Polski, ale zakochaną w marokańskiej kulturze i jedzeniu żoną, pomogą kursantom zrozumieć istotę kulinarnej tradycji Maroka. Przybliżą paletę smaków i produktów, podzielą się zabawnymi historiami i oraz odkryją sekret tagine, w którym przygotowane zostaną aż dwa dania z owocami morza. Oprócz tego skosztujecie najlepszego, marokańskiego chleba, łososia w czarmuli oraz krewetek w marokańskich przyprawach.

    Na szkoleniach kursanci pracują w maksymalnie 3-osobowych grupach i każdy z uczestników bierze czynny udział w przygotowaniu wszystkich potraw. Dzięki temu podziałowi w trakcie 4-godzinnego kursu jesteśmy w stanie przekazać całą niezbędną wiedzę oraz przyrządzić określoną liczbę dań.

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 29 marca 2019 r., piątek, godz. 18:30
    CZAS TRWANIA 4-5 h
    GRUPA 8-16 osób
    W PROGRAMIE
    • chlebek marokański
    • kuskus jako dodatek do dań
    • krewetki z tymiankiem i przyprawami marokańskimi.
    • tajine z pulpetami rybnymi
    • tajine z małżami, dynią i marchewką
    • łosoś w charmuli z pieczonymi warzywami
    • Cena:
      • 220,00 PLN