2019-02-19 KURS KUCHNI WŁOSKIEJ: PASTA ITALIANA - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • WŁOSKIE MAKARONY

     

    Przed Wami kolejna odsłona szkolenia z przyrządzania włoskich past! Tym razem podczas makaronowej uczty dowiecie się, jak powstał makaron, dlaczego występuje tak wiele jego form oraz z czym najlepiej łączyć pasty. Obalimy również krążące powszechnie mity na temat przygotowywania makaronu.

    Sami przygotujecie własnoręcznie makarony używając do tego mąki 00 i mieszanki semoliny.

    Kurs poprowadzi Anna Kalaji – iberystka, znawczyni kuchni hiszpańskiej oraz włoskiej, doświadczona trenerka kursów kulinarnych. Podróżniczka, autorka przepisów kulinarnych. Nieustannie poszukująca nowych inspiracji, pomysłów, nie stroni również od tradycyjnych potraw danego regionu. Kursy z Anią to niewiarygodna dawka wiedzy i smakowita wycieczka po najlepszych smakach.

    Na szkoleniach kursanci pracują w maksymalnie 3-osobowych grupach i każdy z uczestników bierze czynny udział w przygotowaniu wszystkich potraw. Dzięki temu podziałowi w trakcie 4-godzinnego kursu jesteśmy w stanie przekazać całą niezbędną wiedzę oraz przyrządzić określoną liczbę dań.

     

    MIEJSCE „Skład bananów”, ul. Postępu 5, Warszawa
    TERMIN 19 lutego 2019r., wtorek , godz. 18.30
    CZAS TRWANIA 4-5 h
    GRUPA 8-16 osób
    W PROGRAMIE Teoria:

     

    • Rodzaje mąki: „00” i Semolina
    • Makaron a sos – sztuka kompilacji
    • Najczęściej popełniane błędy w gotowaniu makaronu
    • Rodzaje makaronów: krótki i długie, faszerowane
    • Kręcenie makaronów:
      – tylko z mąką
      – z mieszanką semoliny

     

    Menu

    • Insalata di pasta con avocado e lime – sałatka z makaronowych muszelek z awokado i tuńczykiem, o delikatnym aromacie limonki
    • Tortelli in brodo – delikatny rosół mięsny z domowymi pierożkami nadziewanymi mięsem, szynką parmeńską i parmezanem
    • Tagliatelle alla boscaiolia – świeże wstążki makaronowe z kremowym sosem grzybowym z boczkiem i świeżymi ziołami
    • Pasta orzo con canela e crema – delikatny makaron z kremowym serkiem, cynamonem i karmelizowanymi owocami
    • Cena:
      • 270,00 PLN