2019-02-07 AFRYKASY: KUCHNIA Z KONTYNENTU KONTRASTÓW NOWOŚĆ! - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • KURS GOTOWANIA KUCHNI AFRYKAŃSKIEJ

    Kuchnia afrykańska,  jeszcze niedoceniona i mało znana w Polsce, zyskuje coraz więcej zwolenników w Europie. Etiopczycy mówią, że ‚sekret tkwi w przyprawie’ i zdecydowanie mają rację! W ich kuchni królują intensywne oryginalne mieszanki papryk i klasyczna yndżera, czyli porowaty naleśnik przygotowywany na naturalnym zakwasie z dodatkiem etiopskiej mąki teff, podawany z ulubionymi warzywami – soczewicą, jarmużem, marchewką, w wersji mięsnej z wołowiną i wege z tofu. Etiopczycy często korzystają ze znanych nam z polskiej kuchni składników, ale łączą je w zupełnie inny sposób. Możecie się spodziewać intensywnych egzotycznych doznań kulinarnych!

     

    Podczas kursu każdy z uczestników przygotuje swoją własną yndżerę z sześcioma dodatkami, które w połączeniu tworzą prawdziwą głębię smaku i aromatu, pozna mniej znaną historię Etiopii  oraz posłucha anegdot prosto od miłośniczki tego kraju Darii Żebrowskiej-Fresenbet – etiopistki z wykształcenia i zamiłowania. Polska to jej ojczyzna, Etiopia – drugi dom. Dzięki swojej ogromnej energii i charyzmie, zaraża miłością do Afryki. daria otworzyła i prowadziła pierwszą i jedyną w Polsce restaurację etiopską – Abyssinia. Możecie ją też znać z  Afrykasów. Etiopską kuchnię kocha z całego serca i rozumie, jak nikt inny. Yndżerę i łot wywącha z daleka. Doradzi w doborze właściwej przyprawy, wytłumaczy, jak jeść rękami, powie, którą restaurację odwiedzić w Europie i nauczy kilka słówek po amharsku. Monotematyczność etiopską przełamuje wywodami w tematach zmian klimatycznych, sprawiedliwości podatkowej czy edukacji obywatelskiej. Prywatnie mama dwójki dzieci, podróżniczka, miłośniczka sportu.

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa
    TERMIN 07 lutego 2019 r., czwartek, godz. 18.30
    CZAS TRWANIA 4-5 h
    GRUPA 8-16 osób
    W PROGRAMIE
    • yndżera – etiopski naleśnik
    • mysyr – pikantna pasta z soczewicy
    • gomen – duszony jarmuż
    • tofu łot – tofu
    • yngudaj tybs – pieczarki
    • tybs – wołowina z papryczkami chili w formie surowej i smażonej
    • sałatka z pomidorów
    • kawa po etiopsku
    • Cena:
      • 220,00 PLN