2019-02-06 KURS KUCHNI WEGAŃSKIEJ: KIERUNEK MEKSYK NOWE MENU! - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • KURS KUCHNI WEGAŃSKIEJ: KIERUNEK MEKSYK

    Bajecznie kolorowa, wyrazista i obłędnie smaczna. Znana nam dziś kuchnia meksykańska jest wypadkową tradycji kulinarnych rdzennych plemion Ameryki Środkowej oraz europejskich zwyczajów przywiezionych przez konkwistadorów. Bogactwo kulinarne Meksyku to przede wszystkim cały wachlarz gatunków ostrych papryczek, rozmaite odmiany królujących w regionie roślin strączkowych i kukurydzy, rozpływające się w ustach avocado, dojrzałe pomidory oraz  egzotyczne produkty, jak choćby kaktus.

     

    Podczas kursu zgłębicie tajniki kuchni meksykańskiej, poznacie najlepsze połączenia i smaki wegańskich potraw oraz przygotujecie 5 obłędnie smacznych dań z różnych stron Meksyku.

     

    Warsztaty kuchni meksykańskiej to 4 intensywne godziny w towarzystwie historii, kultury oraz najlepszej kuchni Meksyku oraz tex-mex. Świat ten przybliży uczestnikom  Isabel Balderas – rodowita Meksykanka i szefowa kuchni z wieloletnim doświadczeniem. Na co dzień trzyma pieczę nad kuchnią stołecznej restauracji Dos Tacos. Prywatnie to przesympatyczna i otwarta osoba oraz chodząca kopalnia wiedzy! Z radością dzieli się z kursantami babcinymi sposobami na idealną salsę oraz anegdotami prosto z meksykańskiego podwórka. Pod jej okiem uczestnicy szkolenia nauczą się przyrządzać domową tortillę, burrito, orzeźwiającą salsę, pierogi z masy bananowej oraz przepyszny deser ze smażonego kremu waniliowo-kokosowego!

     

    Na szkoleniach kursanci pracują w maksymalnie 3-osobowych grupach i każdy z uczestników bierze czynny udział w przygotowaniu wszystkich potraw. Dzięki temu podziałowi w trakcie 4-godzinnego kursu jesteśmy w stanie przekazać całą niezbędną wiedzę oraz przyrządzić określoną liczbę dań

     

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 06 listopada 2019 r., środa, godz. 18.30
    CZAS TRWANIA 4-5 h
    GRUPA 8-16 osób
    W PROGRAMIE Tostada de guacamole – Chrupiąca tortilla kukurydziana z pastą z awokado, rzodkiewką i kolendrą

    Burrito – Tortille pszenne domowej roboty z pastą z fasoli, jalapeño i warzywami.

    Empanadas de platano – Pierogi z masy bananowej faszerowane fasolą pinto i papryką chipotle.

    Pico de gallo – Orzeźwiająca salsa ze świeżych pomidorów, jalapeño i limonki

    Leche frita – Smażony krem kokosowo-waniliowy z orzechami ziemnymi

    • Cena:
      • 220,00 PLN