2019-03-24 Kurs cukierniczy: Tort w stylu Brushstroke Cake NOWOŚĆ! - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • KURS CUKIERNICZY: TORT W STYLU BRUSHSTROKE CAKE

    Tort w stylu Brushstroke Cake to jeden z najnowszych trendów cukierniczych i polega na bardzo efektownym zdobieniu ciasta barwioną czekoladą. Eleganckie płaty czekolady to wyjątkowa ozdoba każdego tortu, na każdą okazję. Dodatkowym plusem jest fakt, że ozdoby są w całości jadalne, wszak to nasza ulubiona czekolada!

    Podczas kursu każdy Uczestnik przygotuje swój własny mały tort, upiecze do niego własny biszkopt, przygotuje nasączenie oraz krem, a następnie ozdobi go czekoladą w wybranych przez siebie kolorach. Każdy tort będzie niepowtarzalny, gdyż każdy Uczestnik będzie mógł wykazać się swoją własną wizją! Poza pięknym wyglądem, uwagę skupimy również na wnętrzu – bo ostatecznie smak jest najważniejszy!

    W opcji dodatkowej: możliwość dokupienia niezwykle atrakcyjnego drewnianego plastra do ekspozycji tortu w cenie 40 zł. Bardzo prosimy o informację przy zapisie czy są Państwo zainteresowani.

    Szkolenie poprowadzi Kinga Filipowicz – trenerka z kilkuletnim doświadczeniem w prowadzeniu kursów cukierniczych zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Dba nie tylko o fantastyczny smak swoich deserów, ale również o ich perfekcyjny wygląd. Absolwentka szkoleń w elitarnej Akademii Le Cordon Bleu w Paryżu, między innymi tych o makaronikach, cieście francuskim, drożdżowych wypiekach i tartach. Autorka bloga Co na deser? – kopalni pomysłów na pyszne i efektownie prezentujące się słodkości.

    Kurs może być zrealizowany w ramach zestawu Sugar Freak.

    MIEJSCE „Skład bananów”, ul. Postępu 5, Warszawa
    TERMIN 24 marca 2019 r., niedziela, godz. 10:00
    CZAS TRWANIA 5 h
    GRUPA 8-12 osób
    W PROGRAMIE Zajęcia teoretyczne:

    • – Techniki wypieku biszkoptu – receptura krok po kroku, przygotowanie biszkoptu do nakładania kremów, możliwe nasączenia oraz składanie tortu
    • – Omówienie receptur kremów, które można wykorzystać do tortu w stylu naked, barwienia, urozmaicenie tortu technika ombre, cieniowanie, jak skutecznie pracować z kremem – techniki dekoracji, zasady przechowywania, omówienie problemów wynikających podczas pracy z kremem
    • – Zasady dekorowania tortu, w tym planowanie kolorystyki, kompozycji, praca z czekoladą i jej barwienie – wskazówki jak pracować z czekoladą białą, mleczną i gorzką
    Zajęcia praktyczne:• Wypiek biszkoptu
    • Przygotowanie nasączenia
    • Przygotowanie kremu do tortu
    • Planowanie kompozycji dekoracji tortu
    • Składanie tortu i dekorowanie

    • Cena:
      • 300,00 PLN