2019-01-26 Kurs cukierniczy: Zimowy tort w stylu drip cake NOWOŚĆ! - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • KURS CUKIERNICZY: ZIMOWY TORT W STYLU DRIP CAKE

    Torty w stylu Drip Cake cieszą się obecnie bardzo dużym zainteresowaniem. Polewa ściekająca po torcie w kształcie apetycznych sopli idealnie kontrastuje z nadzieniem.

    Podczas szkolenia każdy uczestnik przygotowuje swój własny mocno czekoladowy tort z chrupiącą warstwą prażynkową o smaku pralinowym, kremem figowym oraz śmietankowym, polewą (dripem) z mlecznej czekolady oraz ozdobami: palonymi bezami, cukrową gwiazdką, karmelizowanym plastrem pomarańczy.Taki tort to niezwykła ozdoba i niepowtarzalny smak, nada się na przyjęcie oraz jako ozdoba świątecznego stołu.

    Na szkoleniu każdy z uczestników pozna:

    • – charakterystykę ciast biszkoptowych
    • – rożne rodzaje kremów i ich zastosowanie
    • – jak sprawić by tort chrupał – rodzaje prażynek
    • – składanie tortu w rancie
    • – poznanie właściwości różnych barwników spożywczych
    • – różne polewy do drip cake
    • – przygotowywanie zimowych ozdób: apetycznych palonych bez, cukrowych gwiazdek oraz karmelizowanych pomarańczy

     

    Kurs poprowadzi Ewa Drzewicka – dyplomowany cukiernik, mistrzyni sugarcraftingu, właścicielka pracowni Jula Smakula, wielokrotna uczestniczka Konkursu Tortów Expo Sweet. Zdobyła liczne wyróżnienia i nagrody, między innymi: srebrny medal na Festiwalu Czekolady w 2014 roku, złoto i brąz na Cake International w Birmingham 2016, srebro i brąz na konkursie Cake Festival w Katowicach 2016, brąz na konkursie Cake International w Londynie 2017. Doświadczona trenerka, od 2012 roku autorka reportaży i tutoriali do gazety „Cukiernictwo i piekarstwo”. W 2018 roku została również jurorką na Międzynarodowym Konkursie Tortów na Białorusi. Specjalizuje się w wykonywaniu tortów wielopiętrowych oraz w tworzeniu figurek cukrowych.

    MIEJSCE „Skład bananów”, ul. Postępu 5, Warszawa
    TERMIN 26 stycznia 2019 r., sobota, godz. 15:00
    CZAS TRWANIA 5 h
    GRUPA 8-12 osób
    W PROGRAMIE Zajęcia praktyczne:

    • – przygotowanie ciasta biszkoptowo-tłuszczowego, wypiek
    • – przygotowanie kremu maślanego
    • – przygotowanie prażynki do tortu
    • – przygotowanie kremu figowego i śmietanowego
    • – przełożenie tortu
    • – przygotowanie polewy i umiejętne jej nałożenie
    • – przygotowanie i nałożenie zimowych ozdób
    • Cena:
      • 300,00 PLN