2019-01-24 KURS KUCHNI FRANCUSKIEJ - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • KURS KUCHNI FRANCUSKIEJ

    Wyrafinowana i elegancka, przez lata była inspiracją i punktem odniesienia dla wielu innych kuchni Europy, a dla kucharzy wyznacznikiem biegłości w kulinarnej sztuce. Kuchnia francuska to doskonałe ryby i owoce morza, świetnej jakości mięsa, a także kontrowersyjne żabie udka czy ślimaki. To zjawiskowe sery i wyjątkowa kultura kosztowania wina. To wreszcie niezliczone ilości masła, świeże zioła oraz kupowane na lokalnych straganach warzywa. Oraz wiele, wiele więcej.

     

    W kulinarną podróż do krainy zakochanych zabierze uczestników charyzmatyczny Tom Ekler. Swoje bogate doświadczenie zdobywał przez ostatnie kilkanaście lat w renomowanych restauracjach w Polsce i Wielkiej Brytanii. Jest niekwestionowanym specjalistą kuchni śródziemnomorskiej oraz dyplomowanym znawcą sztuki sommelierskiej. Na swoim koncie ma dziesiątki kursów kulinarnych, podczas których przeszkolił zarówno setki amatorów gotowania, jak również wiele osób zajmujących się profesjonalnie gastronomią.

     

    Warsztaty gotowania kuchni francuskiej to 4 godziny rozpieszczania podniebienia nowatorskimi wydaniami klasycznych dań, wzbogacone solidną porcją wiedzy. Na początek Tom zapozna uczestników z bogatą historią i specyfiką kuchni francuskiej oraz przybliży jej kontekst kulturowy. W części praktycznej kursanci poznają podstawy klasycznych technik krojenia, nauczą się sposobów obróbki oraz gotowania wybranych mięs oraz owoców morza, a także będą mieli okazję sprawdzić się pod okiem trenera w sztuce aranżacji talerza. Całości dopełni zaś wspólna kulinarna uczta!

    MIEJSCE „Skład bananów”, ul. Postępu 5
    TERMIN 24 stycznia  2019 r., czwartek, godz. 18:30
    CZAS TRWANIA 4-5 h
    GRUPA 8-16 osób
    W PROGRAMIE
    • Anges a cheval – ostrygi zawinięte w bekon i grillowane podane na grzance z chałki
    • Moules mariniere – małże duszone w białym winie, czosnku, chilli, pietruszce, podane z bagietką
    • Królik w sosie musztardowym podawany z chrupiącą bagietką
    • Sałata z lekkim vinaigrette, figami i aromatyczną gorgonzolą
    • Creme brulee z pomarańczą
    • Cena:
      • 240,00 PLN