2019-01-19 i 20 KURS CUKIERNICZY: MONOPORCJE, CIASTKA BANKIETOWE, DESERY Z ELEMENTAMI KUCHNI MOLEKULARNEJ - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • KURS CUKIERNICZY: MONOPORCJE, CIASTKA BANKIETOWE, DESERY Z ELEMENTAMI KUCHNI MOLEKULARNEJ

    Komu dedykowane jest szkolenie?
    Zapraszamy absolwentów Kompleksowego Kursu Cukierniczego Dla Amatorów oraz osoby, które w celach zawodowych lub z pasji pragną poszerzyć swój warsztat cukierniczy. Na kursie pominięte zostaną podstawy cukiernictwa, w związku z czym od uczestników wymagamy podstawowej wiedzy oraz bazowych umiejętności w tym zakresie.
    Jak wygląda część praktyczna szkolenia?
    Uczestnicy pracują najczęściej indywidualnie i realizują wszystkie elementy programu kursu. Może zdarzyć się tak, że niektóre jego elementy powstają w grupach. Jednak każdy uczestnik wychodzi na koniec ze spotkania ze swoim dziełem.
    Jeśli przed rozpoczęciem kursu macie Państwo prośby / oczekiwania w stosunku do programu, bardzo prosimy o kontakt na: info@masala.com.pl
    Gdzie i kiedy odbywa się szkolenie?
    Wszystkie spotkania odbywają się w Składzie Bananów przy ul. Postępu 5 w Warszawie.
    Grupa liczy minimum 6, a maksimum 12 osób.
    Szkolenie poprowadzi Kinga Filipowicz – trenerka z wieloletnim doświadczeniem w prowadzeniu kursów cukierniczych zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Dba nie tylko o fantastyczny smak swoich deserów, ale również o ich perfekcyjny wygląd. Absolwentka szkoleń w elitarnej Akademii Le Cordon Bleu w Paryżu, między innymi tych o makaronikach, cieście francuskim, drożdzowych wypiekach i tartach. Autorka bloga Co na deser? – kopalni pomysłów na pyszne i efektownie prezentujące się słodkości.
    SZKOLENIE 

    KURS 2-DNIOWY: MONOPORCJE, CIASTKA BANKIETOWE, DESERY Z ELEMENTAMI KUCHNI MOLEKULARNEJ

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 19 i 20 stycznia 2019 r., sobota i niedziela, godz. 15:00
    CZAS TRWANIA 2x4h
    GRUPA 6-12 osób
    W PROGRAMIE

    Zachwycające i zaskakujące nie tylko wyglądem, ale również obłędnym smakiem. Monorpocje, desery na talerzu, ciastka bankietowe. Podczas dwudniowego szkolenia poznacie technikę przygotowania różnych wariantów naturalnej polewy lustrzanej oraz jej barwienia. Upieczecie perfekcyjne eklery oraz idealny fondant. Nauczycie się wykorzystywać podstawy kuchni molekularnej w Waszych deserach – przygotujecie m.in. orzechową ziemię, dekoracje z pianki, jadalną wełnę mineralną, owocowy kawior oraz dowiecie się, jak korzystać z izomaltu.

    Zajęcia teoretyczne:

    • Omówienie zasad przygotowania ciastek bankietowych, używanych form, niezbędnych narzędzi
    • Zasady tworzenia monoporcji: baza – musy, kremy, galaretki, możliwe połączenia – jak stworzyć atrakcyjne kompozycje, różne rodzaje ciast na spody, różne techniki przygotowania polewy lustrzanej.
    • Eklery od A do Z – czyli jak przygotować perfekcyjną eklerkę lub ptysia
    • Omówienie zasad pracy z teksturami, narzędzi wykorzystywanych w kuchni molekularnej, nowoczesnych trendów i technik przygotowania ozdób, które mogą uatrakcyjnić deser
    • Czekolada jako element dekoracji – techniki pracy

     

    Zajęcia praktyczne:

    • Mus z mango z czekoladową polewą lustrzaną, ekspozycja na biszkopcie genueńskim, dekoracje z czekolady
    • Eklery malinowe – ekspozycja z kawiorem owocowym
    • Czekoladowy fondant z musem porzeczkowym – ekspozycja na ziemi orzechowej, ozdobiony czekoladą, nitkami z izomaltu, owocami i jadalnymi kwiatami.
    • Cena:
      • 510,00 PLN