2019-01-17 WOŁOWINA - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • WOŁOWINA

     

    Obróbka wołowiny, czyli wszystko to, co każdy mięsożerca wiedzieć i umieć powinien! Absolutny must dla miłośników tego szlachetnego mięsa, którzy stawiają swoje pierwsze kuchenne kroki z daniami z wołowiny lub pragną podnieść poziom swoich dotychczasowych umiejętności.

    Smakowite szkolenie otworzy część teoretyczna, podczas której dowiecie się, czym charakteryzują się poszczególne części wołu, jak się z nimi obchodzić oraz w których daniach można najpełniej wykorzystać ich zalety. Porozmawiamy o wartościach odżywczych wołowiny oraz świadomej konsumpcji, a także nie zabraknie wskazówek, gdzie najlepiej zaopatrywać się w jakościowe mięso wołowe i na co warto zwracać uwagę przy jego zakupie.

    Podczas części praktycznej przygotujemy tatara z koreańskimi dodatkami, orzeźwiającą sałatkę na bazie soczystego rostbefu oraz nauczymy Was jak smażyć perfekcyjne steki. Nie zabraknie mięsa duszonego, w aromatycznym winnym sosie, a całość zwieńczy obłędny czekoladowy deser.
    Tom Ekler – kucharz z blisko 20-letnim doświadczeniem w restauracjach w Polsce i za granicą. Z wyróżnieniem ukończył University of West London na kierunku Międzynarodowa Sztuka Kulinarna oraz Thames Valley University (Gastronomia i Obróbka Żywności). Na swoim koncie ma również międzynarodowy certyfikat WSET z wiedzy o winie i alkoholach.

    Szczególnym uczuciem darzy Tom kuchnię francuską i polską oraz smaki Morza Śródziemnego. W kuchni ogromną wagę przykłada do jakości surowców i z właściwym sobie wdziękiem zgrabnie łączy tradycję z niebanalnymi autorskimi rozwiązaniami.

    Na szkoleniach kursanci pracują w maksymalnie 3-osobowych grupach i każdy z uczestników bierze czynny udział w przygotowaniu wszystkich potraw. Dzięki temu podziałowi w trakcie 4-godzinnego kursu jesteśmy w stanie przekazać całą niezbędną wiedzę oraz przyrządzić określoną liczbę dań.

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 17 stycznia 2019 r., czwartek, godz. 18:30
    CZAS TRWANIA 4 h
    GRUPA 8-16 osób
    W PROGRAMIE – Tatar po koreańsku – cienko krojona surowa polędwica wołowa lekko marynowana w orientalnym sosie z dymką i kostkami gruszki
    – Orzeźwiająca sałatka tajska z rostbefem i sezonowymi owocami
    – Stek rzeźnicki z tymiankowym sosem i lekką sałatą z vinaigrette
    – Wołowina po burgundzku – duszony udziec wołowy w winnym sosie z warzywami
    – Mus czekoladowy z wiśniami w alkoholu
    • Cena:
      • 250,00 PLN