2019-01-14-18 PROFESJONALNY, KOMPLEKSOWY KURS CZEKOLADY: RZEMIOSŁO I SZTUKA - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • PROFESJONALNY, KOMPLEKSOWY KURS CZEKOLADY: RZEMIOSŁO I SZTUKA

    Kurs ten kierowany jest do:
    – Wszystkich, którzy chcą profesjonalnie zajmować się cukiernictwem
    – Amatorów pasjonatów, którzy chcą doskonalić swoje umiejętności
    – Miłośników, którzy kochają czekoladę w każdej postaci i chcą się dobrze bawić, robiąc swoje czekoladki pod wskazanym kierunkiem
    Czym nasze warsztaty różnią się od innych?
    – Podczas 5 spotkań przekazujmy w sposób prosty i przystępny, kompletną wiedzę o technologii i produkcji pralin
    – Stawiamy na praktykę, praktykowanie jest dla nas najważniejsze, dlatego uczestnicy 5 kursów mają możliwość praktyki na ostatnim spotkaniu
    – Uczymy technologicznego myślenia, logiki czekolady. Każdy uczestnik tych warsztatów będzie potrafił samodzielnie tworzyć receptury oraz autorskie czekoladki
    – Z każdym uczniem pracujemy indywidualnie, dostosowujemy się do jego potrzeb, zauważamy jego silne i słabe strony, poświęcamy mu tyle czasu ile potrzebuje.
    Kurs poprowadzi Dorota Jaworska – Czekolada jest jej pasją i profesją od ponad 10-ciu lat. Specjalizuje się w produkcji czekoladek ręcznie robionych i artystycznych wyrobów z czekolady. W trakcie swojej kariery współpracowała m.in. z Magdą Gessler, która sprzedawała czekoladki jej autorstwa w swoich restauracjach, od kilku lat skupia zaś swoją pełną uwagę na szkoleniach, co od 2013 roku stało się jej głównym zajęciem.

    Na warsztatach dzieli się wiedzą technologiczną i doświadczeniem jakie zdobyła poprzez praktykowanie sztuki pracy z czekoladą. Uczy jak się obchodzić z czekoladą, czego ona potrzebuje, jak należy ją traktować , czego trzeba unikać, jakie umiejętności należy rozwijać żeby osiągnąć mistrzostwo. Najważniejsze są dla niej umiejętności praktyczne i na nie kładzie szczególny nacisk. Wiedza teoretyczna przekazywana na zajęciach zgromadzona jest również w pełnych materiałach szkoleniowych, które uczestnicy otrzymują na warsztatach. Realizując program warsztatów bierze pod uwag oczekiwania i potrzeby uczestników. Szanuje ich indywidualność, dostosowuję się do ich poziomu zaawansowania

     

    SZKOLENIE I

    PODSTAWY PRACY Z CZEKOLADĄ, ODLEWY PŁASKIE I PRZESTRZENNE, TABLICZKI I OZDOBY Z CZEKOLADY

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, Postępu 5, Warszawa
    TERMIN 14 stycznia 2019, poniedziałek, godzina 17:00
    CZAS TRWANIA 4h
    GRUPA 5-10 osób
    W PROGRAMIE Podczas tego spotkania omówimy podstawowe zasady pracy z czekoladą. Uczestnicy dowiedzą się:

     

    – co to jest kuwertura, jakie są jej rodzaje, jakie mają właściwości technologiczne. Przedstawię kuwertury obecne na polskim rynku, ich charakterystykę i ceny.

    – jakie są podstawowe narzędzia i sprzęt do pracy z czekoladą oraz ich dostępność

    – jakie są konieczne warunki środowiska do pracy z czekoladą oraz do jej przechowywania oraz jakie cechy i umiejętności powinien rozwinąć mistrz czekolady.

    – co to jest temperowanie czekolady w teorii i praktyce.

    – jak się barwi czekoladę i wyroby gotowe (tabliczki, odlewy)

     

    W części praktycznej uczestnicy nauczą się temperować czekoladę trzema sposobami i będą wylewać tabliczki czekolady, odlewy płaskie i przestrzenne z form silikonowych , poliestrowych i w ramkach. Nauczą się robić ozdoby z czekolady ,posługiwać się transferem ( foliami z nadrukiem) oraz robić napisy i rysunki czekoladą. 

    SZKOLENIE II

    CZEKOLADOWE DESERY KREMY I POLEWY ORAZ OZDOBY PRZESTRZENNE

    MIEJSCE  Instytut Sztuki Kulinarnej, Postępu 5, Warszawa
    TERMIN 15 stycznia 2019, wtorek, godz. 17:00
    CZAS TRWANIA 4 h
    GRUPA 5-10 osób
    W PROGRAMIE Na tych warsztatach zajmiemy się  technologią i produkcją musów czekoladowych, kremów i polew. Zrobimy biszkopt czekoladowy bez dodatku mąki. Desery ozdobimy wykonanymi własnoręcznie ozdobami z czekolady.

     

    Na tych warsztatach uczestnicy dowiedzą się:

     

    1. Czym różni się mus czekoladowy od kremu czekoladowego

    2. Jak zrobić dobrą polewę czekoladową

    3. Jak wykorzystać własną kreatywność do produkcji ozdób z czekolady.

    4. Jak zrobić kokardki z czekolady, ażurowe rurki, zakręcane trójkąty  z czekolady. 

    SZKOLENIE III

    TRUFLE, PRALINY KROJONE, CZEKOLADKI RĘCZNIE FORMOWANE, FILOZOFIA I TECHNOLOGIA PRODUKCJI

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, Postępu 5, Warszawa
    TERMIN 16 stycznia 2019, środa, godz. 17:00
    CZAS TRWANIA 4 h
    GRUPA 5-10 osób
    W PROGRAMIE Na tym kursie zapoznamy uczestników z technologią produkcji trufli, pralin krojonych i czekoladek ręcznie formowanych.

     

     

    Uczestnicy dowiedzą się :

     

    – Dlaczego cukiernicy lubią robić praliny krojone i trufle. Przyjrzymy się pomysłom na zdobienie i omówimy ciekawe kompozycje smakowe. Główne trendy zostaną zilustrowane poprzez oglądanie i degustację przykładowych czekoladek.

    – o nadzieniach do produkcji czekoladek ręcznie formowanych

    – jakie są specyficzne narzędzia i sprzęt do produkcji trufli i pralin krojonych

    – jakimi cechami technologicznymi powinna charakteryzować się kuwertura do produkcji tego typu pralin

    – jaka jest technologia produkcji trufli z gotowych korpusów

    – co trzeba zrobić żeby ładnie toczyć, oblewać, obtaczać i kroić a produkt końcowy wyglądał profesjonalnie

    – jakie są techniki zdobienia i zasady pracy z transferem.
    Przypomnę też zasady temperowania czekolady w teorii i praktyce

     

     

    W części praktycznej uczestnicy zrobią trufle i praliny krojone na bazie ganaszu i marcepana według przykładowych receptur. Gotowe praliny ozdobią wykorzystując poznane techniki.

    SZKOLENIE IV

    CZEKOLADKI Z FORM

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, Postępu 5, Warszawa
    TERMIN 17 stycznia 2019, czwartek, godz. 17:00 
    CZAS TRWANIA 4 h
    GRUPA 5-10 osób
    W PROGRAMIE Tematem tego kursu są czekoladki wytwarzane przy pomocy form. Uczestnicy przejdą przez cały proces produkcji tego typu czekoladek.
    Na początku przyjrzymy się różnym podejściom do tematu, Mistrzom i ich dziełom, będziemy degustować czekoladki i omawiać ich charakterystyczne cechy.W dalszej części warsztatów uczestnicy dowiedzą się:- Jakimi cechami technologicznymi powinna charakteryzować się kuwertura do produkcji tego typu czekoladek.- Jakie są specyficzne narzędzia i sprzęt do produkcji czekoladek z form. Omówię formy silikonowe, poliestrowe twarde i miękkie, metalowe oraz magnetyczne. Ich zalety i wady oraz możliwości tworzenia własnych form.- Co to jest ganasz lekki? Jak tworzyć niebanalne, intrygujące smaki.- Jak pracować z transferem , czyli co można odbić na czekoladce i jak to technicznie zrobić.- Jak zrobić z czekoladki dzieło sztuki czyli o technikach zdobienia.W części praktycznej uczestnicy przejdą przez wszystkie etapy produkcji czekoladek z form: malowanie formy, temperowanie czekolady i wylewanie formy, komponowanie nadzień, nakładanie i zamykanie formy oraz zdobienie końcowe Każdy z uczestników zrobi swoje autorskie czekoladki pod moim kierunkiem.
    SZKOLENIE V

    PRAKTYKA POD OKIEM MISTRZA

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, Postępu 5, Warszawa
    TERMIN 18 stycznia 2019. piątek, godz. 17:00
    CZAS TRWANIA 4h
    GRUPA 5-10 osób
    W PROGRAMIE Jak powszechnie wiadomo praktyka czyni Mistrza, dlatego celem tych warsztatów jest praktykowanie zdobytych umiejętności i wiedzy. Uczestnicy tego kursu będą mogli zrealizować własne pomysły lub przećwiczyć samodzielnie receptury przerabiane na kursie.  Najistotniejsze pytania pojawiają się dopiero przy samodzielnej pracy. Dlatego będziemy na bieżąco komentować zaistniałe problemy technologiczne i odpowiadać na pytania uczestników.  Będzie też możliwość przećwiczenia jeszcze raz technik i technologii pokazywanych na kursach w zależności od indywidualnych potrzeb uczestników. Każda dziedzina wiedzy, rzemiosła i sztuki ciągle się rozwija, pojawiają się nowe technologie, pomysły, techniki, narzędzia. Na tym kursie będziemy dzielić się  nowościami, odkryciami trenerki, nowymi doświadczeniami. 
    • Cena:
      • 1850,00 PLN