2018-12-15 Kurs cukierniczy: Zimowy tort w stylu naked cake NOWOŚĆ! - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • KURS CUKIERNICZY: TORT JESIENNY W STYLU NAKED CAKE

    Naked Cake to niezwykle modny rodzaj tortu, który charakteryzuje się brakiem zewnętrznej warstwy lukru, co uwidacznia jego naturalną fakturę i nadzienie. Ze względu na swoją lekkość, torty te są mniej kaloryczne, a niewielka ilość dodatków sprawia, że zakocha się w nich każdy zwolennik minimalizmu! 🙂

    Podczas kursu każdy Uczestnik przygotuje swoją własną wersję zimowo-świątecznego tortu w rustykalnym stylu, upiecze do niego własny biszkopt, przygotuje nasączenie oraz krem, a następnie ozdobi go używając do tego zjawiskowych dekoracji takich jak: korzenne przyprawy, delikatne wiórki kokosowe, płatki migdałów, aksamitna biała czekolada, mak czy świeża żurawina. Tego typu tort będzie wspaniałą dekoracją zimowego stołu, ale również doskonałym zwieńczeniem świątecznej kolacji. Poza pięknym wyglądem, uwagę skupimy również na wnętrzu – bo ostatecznie smak jest najważniejszy!

    W opcji dodatkowej: możliwość dokupienia niezwykle atrakcyjnego drewnianego plastra do ekspozycji tortu w cenie 40 zł. Bardzo prosimy o informację przy zapisie czy są Państwo zainteresowani.

    Szkolenie poprowadzi Kinga Filipowicz – trenerka z kilkuletnim doświadczeniem w prowadzeniu kursów cukierniczych zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Dba nie tylko o fantastyczny smak swoich deserów, ale również o ich perfekcyjny wygląd. Absolwentka szkoleń w elitarnej Akademii Le Cordon Bleu w Paryżu, między innymi tych o makaronikach, cieście francuskim, drożdżowych wypiekach i tartach. Autorka bloga Co na deser? – kopalni pomysłów na pyszne i efektownie prezentujące się słodkości.

    MIEJSCE „Skład bananów”, ul. Postępu 5, Warszawa
    TERMIN 15 grudnia 2018 r., sobota, godz. 10:00
    CZAS TRWANIA 5 h
    GRUPA 8-12 osób
    W PROGRAMIE Zajęcia teoretyczne:

    • Techniki wypieku biszkoptu – receptura krok po kroku, przygotowanie biszkoptu do nakładania kremów, możliwe nasączenia oraz składanie tortu
    • Omówienie receptur kremów, które można wykorzystać do tortu w stylu naked, barwienia, urozmaicenie tortu technika ombre, cieniowanie, jak skutecznie pracować z kremem – techniki dekoracji, zasady przechowywania, omówienie problemów wynikających podczas pracy z kremem
    • Zasady dekorowania tortu, w tym planowanie kolorystyki, kompozycji, przygotowanie zimowych ozdób

     

    Zajęcia praktyczne:

    • Wypiek biszkoptu
    • Przygotowanie nasączenia
    • Przygotowanie kremu do tortu
    • Planowanie kompozycji dekoracji tortu
    • Składanie tortu i dekorowanie

    • Cena:
      • 300,00 PLN