2018-12-01 Kurs cukierniczy: świąteczne pierniczki NOWOŚĆ! - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • KURS CUKIERNICZY: ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

    Idealnie upieczone pierniki i precyzyjna ich dekoracja to jedna z najpiękniejszych świątecznych ozdób. Pierniczki cieszą oko, ale również podniebienie. Elegancko zapakowane mogą stanowić też doskonały prezent lub ozdobę domu.
    Podczas naszego szkolenia nauczycie się piec smaczne, miękkie pierniczki i dowiecie się wszystkiego o precyzyjnej dekoracji lukrem. Na końcu każdy Uczestnik zapakuje swoje dzieła w ozdobną torebkę i zabierze ją do domu.
    Szkolenie poprowadzi Kinga Filipowicz – trenerka z kilkuletnim doświadczeniem w prowadzeniu kursów cukierniczych zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Dba nie tylko o fantastyczny smak swoich deserów, ale również o ich perfekcyjny wygląd. Absolwentka szkoleń w elitarnej Akademii Le Cordon Bleu w Paryżu, między innymi tych o makaronikach, cieście francuskim, drożdzowych wypiekach i tartach. Autorka bloga Co na deser? – kopalni pomysłów na pyszne i efektownie prezentujące się słodkości.

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa
    TERMIN 1 grudnia 2018 r., sobota, godz. 10:00
    CZAS TRWANIA 4-5 h
    GRUPA 6-12 osób
    W PROGRAMIE

    Zajęcia teoretyczne:

    • – Techniki wypieku pierniczków – baza pod lukier (jaki rodzaj ciasta będzie najlepszy do takiego wypieku), nietypowe kształty w zależności od okazji
    • – Wszystko o lukrze królewskim – sposoby przygotowania, barwienie
    • – Techniki pracy z lukrem królewskim (m.in. wet on wet, wet on dry itp.), niezbędne narzędzia

    Projektowanie pierniczków, wzorów, zdobienia – przykłady i inspiracje

     

    Zajęcia praktyczne:

    • – Przygotowanie – projektowanie ciastek – wykonanie rysunku pomocniczego. Każdy uczestnik przygotuje wybrany przez siebie zestaw projektowanych pierniczków, na podstawie którego je potem wykona
    • – Wypiekanie pierników według dowolnie wybranego wzoru
    • – Przygotowanie lukru królewskiego
    • – Ćwiczenia – praca z lukrem królewskim na planszy z przeróżnymi wzorami – każdy uczestnik pracuje indywidualnie na własnej planszy, by przećwiczyć techniki precyzyjnej pracy z lukrem
    • – Ozdabianie wcześniej przygotowanych ciastek zgodnie z projektem wykonanym indywidualnie przez uczestnika
    • – Pakowanie pierniczków w ozdobne folijki
    • Cena:
      • 255,00 PLN