2018-11-24 KURS SUSHI: I STOPIEŃ - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • KURS SUSHI CZ. I

    Sushi jest potrawą, którą zdecydowanie możemy zaliczyć do jednej z najbardziej popularnych na świecie. Nasi trenerzy od lat uczą jej przygotowywania zarówno amatorów, jak i profesjonalistów w Polsce. Jeśli i Wy należycie do dumnego grona miłośników sushi, zapraszamy serdecznie na kurs, który wprowadzi Was w tajniki jego przyrządzania na oryginalny, japoński sposób.
    Mogłoby się wydawać, że każdy, kto posiada zdolności manualne może samodzielnie nauczyć się przygotowania sushi w domu, korzystając jedynie z ogólnodostępnych przepisów. Kuchnia japońska jednak rządzi się swoimi prawami. Kto miał okazję zaczerpnąć choć minimum wiedzy na jej temat, wie doskonale, że prawdziwy Sushi Master uczy się zawodu wiele, wiele lat – zawsze korzystając z wiedzy mistrza. Sushi to nie tylko ryż i dodatki. To także filozofia, tajemnica, kontemplacja i wiedza. Przygotowanie sushi wymaga składników najwyższej jakości, umiejętności ich odpowiedniego doboru oraz znajomości rygorystycznych zasad przygotowania.W trakcie naszego kursu dowiedzą się Państwo m.in., czym różni się ryż Shinode od ryżu Nishiki musenmai, jaka jest różnica pomiędzy algami silver i gold, dlaczego kolor nakrętki na sosie sojowym ma znaczenie, jak ciąć łososia, czym jest wasabi oraz wielu, wielu innych, niezbędnych informacji.
    Zdobędą Państwo wiedzę na temat historii sushi, ewolucji i zasad, według których należy je przygotowywać. Pod okiem doświadczonych instruktorów, w 10-16 osobowej grupie, nauczycie się w praktyce wykorzystywać zdobytą wiedzę, przygotowując samodzielnie półprodukty – ryż, tamago, łososia oraz futomaki, uramaki i nigiri sushi.
    Zapraszamy do lektury recenzji naszego szkolenia na blogu chillibite.pl.
    Kursy poprowadzi Gaweł Stefanowicz – sushi master z warszawskiego Tomo Sushi. Precyzja, poczucie humoru, anielska cierpliwość i encyklopedyczna wiedza to jego cechy szczególne. Szkolenia pod jego czujnym okiem to doskonała inwestycja w rozwój kulinarnych umiejętności!

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 24 listopada 2018 r., sobota, godz. 11:30
    CZAS TRWANIA 4-5 h
    GRUPA 8-16 osób
    W PROGRAMIE
    • Historia, istota i rodzaje sushi
    • Omówienie podstawowych surowców potrzebnych do przygotowania sushi
    • Pokaz przygotowania różnorodnych typów sushi połączony z degustacją
    • Trening praktyczny dla uczestników kursu – samodzielne przygotowywanie podstawowych form sushi
    • Cena:
      • 200,00 PLN