2018-11-17 KOMPLEKSOWY KURS CUKIERNICZY I STOPNIA: 8 SPOTKAŃ - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • KOMPLEKSOWY KURS CUKIERNICZY I STOPNIA

     8 SPOTKAŃ

    Cukiernictwo – dziedzina kulinariów wymagająca szczególnej wiedzy i zmysłu estetycznego; pozostawiająca ogromne pole do popisu wyobraźni, a zarazem niewybaczająca drobnych niekiedy błędów.

    Kompleksowy kurs cukierniczy dla amatorów to cykl ośmiu 4-godzinnych szkoleń. Każde z nich porusza odrębne zagadnienie z dziedziny cukiernictwa: począwszy od klasycznych ciast kruchych, drożdżowych, tortów i serników, przez eleganckie desery, bezy i makaroniki, aż po modne cupcakes i słodkie śniadania. Poszczególne tematy zostają szczegółowo omówione w części teoretycznej, większą część zajęć stanowi jednak praktyka. Na podstawie wybranych przepisów uczestnicy przyswajają uniwersalne techniki pracy z określonym produktem, a także różnorodne wykorzystywane przez profesjonalnych cukierników. Dzięki temu po ukończeniu kursu potrafią swobodnie adaptować istniejące oraz samodzielnie tworzyć nowe cukiernicze kompozycje.

    Kompleksowy kurs cukierniczy dla amatorów jest świetną inwestycją zarówno dla osób stawiających pierwsze kroki w cukiernictwie, jak i tych, które potrzebują uzupełnić oraz usystematyzować swoją wiedzę. To ponad 30h zajęć, przeszło 100 stron materiałów szkoleniowych i dziesiątki unikalnych receptur oraz ponadczasowe umiejętności praktyczne.

    Szkolenie poprowadzi Kinga Filipowicz – doświadczona trenerka i absolwentka szkoleń kulinarnych w elitarnej akademii Le Cordon Bleu w Paryżu. Autorka bloga conadeser.pl, kulinarne inspiracje przywozi z licznych podróży. Absolutna profesjonalistka o anielskiej cierpliwości i wyjątkowym talencie do przekazywania swojej szerokiej wiedzy.

     

     

    SZKOLENIE I

    SERNIKI

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 17 listopada 2018, sobota, 15:00
    CZAS TRWANIA 4h
    GRUPA 8-12 osób
    W PROGRAMIE

    Otwieramy kolejną edycję cyklu ośmiu spotkań w ramach Kompleksowego Kursu Cukierniczego dla Amatorów! Zaczynamy od Niezbędnika Cukiernika, czyli „co każdy miłośnik słodkiej kuchni mieć pod ręką powinien”. Przedstawimy Wam te znane i te mniej znane (ale nie mniej przydatne) narzędzia. Po zapoznaniu się z Niezbędnikiem, rozpoczniemy podróż po galerii słodkich smaków.

    Na pierwszy ogień – SERNIKI! Klasyczne, tradycyjne na maśle oraz te lekkie, nowoczesne – na zimno. Jedne z ulubionych deserów. Podczas naszego szkolenia nauczycie się , jak przygotować idealny i prosty jak stół sernik pieczony oraz wyśmienity i oryginalny sernik na zimno. Dodatkowo przygotujemy całkowicie wegański deser na bazie kaszy jaglanej, który do złudzenia przypomina właśnie sernik!

     

    ZAJĘCIA PRAKTYCZNE:

    • tradycyjny sernik pieczony z syropem malinowym 
    • pieczony wegański tofurnik z kaszą jaglaną i mlekiem kokosowym 
    • sernik z różą i kardamonem – na zimno
    SZKOLENIE II

    CIASTA KRUCHE

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 18 listopada 2018 r., niedziela, 15:00
    CZAS TRWANIA 4h
    GRUPA 8-12 osób
    W PROGRAMIE Kruche ciasto, czyli absolutna podstawa – „must to know” każdego cukiernika.

    Na kursie nauczycie się, jak zrobić idealne kruche ciasto – słodkie i słone; czym różnią się ciasta na szarlotkę, ciasteczka czy na mazurka. Poznacie praktyczne triki, które sprawią, że zapanujecie nie tylko nad smakiem, ale też formą swoich wypieków. Nasza trenerka podpowie Wam, na co należy zwrócić szczególną uwagę w każdej fazie przygotowywania ciasta, opowie o odpowiednich proporcjach i składnikach.

    Samodzielnie przygotujecie tartę limoncello – z klasycznym kremem lemon curd i włoską bezą na wierzchu, półkruche tartaletki z owocami i maślane różyczki.

     

    ZAJĘCIA PRAKTYCZNE:

    • Krucha Tarta cytrynowa wykończona bezą włoską
    • Tartaletki na cieście półkruchym z sezonowymi owocami 
    • Maślane różyczki – zabawa z kształtem i formą ciasta kruchego
    SZKOLENIE III

    SEKRETY UDANYCH DESERÓW

     

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 24 listopada 2018 r., sobota, 15:00
    CZAS TRWANIA 4h
    GRUPA 8-12 osób
    W PROGRAMIE Podczas czterogodzinnego spotkania z Kingą, poznacie sekrety udanych deserów, a w tym: kremów, musów, pianek, mleczek oraz narodowych arcydzieł, czyli włoskiej delicji, zwanej panna cotta, czy francuskiego creme brulee. Dowiecie się, jak wyczarować swój własny karmel, stworzyć niebanalne ozdoby z czekolady oraz kunsztowne pralinki. Nauczycie się także, jak przyrządzić ciasta bez pieczenia, niczym nieustępujące tradycyjnym wypiekom. Słowem, wszystkie najskrytsze sekrety cukiernicze, które zawsze chcieliście poznać, a o które baliście się zapytać!


    ZAJĘCIA PRAKTYCZNE:

    • Tiramisu tradycyjne i w wersji orientalnej z zieloną herbatą
    • Creme brule
    • Panna cotta z sezonowymi owocami
    • Wegańskie praliny z kaszy jaglanej
    • Eggnog syllabub – deser z XVIII wieku
    • Ozdoby z karmelu i czekolady
    SZKOLENIE IV

    BEZY I MAKARONIKI

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 25 listopada 2018 r., niedziela, 15:00
    CZAS TRWANIA 4h
    GRUPA 8-12 osób
    W PROGRAMIE Kurs, dzięki któremu bezy i makaroniki przestaną być dla Was nieosiągalnym cukierniczym wyzwaniem. Nasza trenerka nauczy Was, jak samodzielnie przygotować idealne kolorowe makaroniki – okrągłe, z charakterystyczna falbanką, kruche z zewnątrz i miękkie w środku. Poznacie też tajniki udanej bezy i dowiecie się, czym różni się beza francuska od włoskiej. Pod okiem mistrzyni cukiernictwa, Kingi Filipowicz, przygotujecie pyszny tort Pavlowa w nowej, kawowej odsłonie z kajmakowym kremem; popracujecie też nad małymi formami, tworząc mini beziki w różnych kolorach; i wreszcie – zrobicie makaroniki z malinowym i cytrynowym kremem.


    ZAJĘCIA PRAKTYCZNE:

    • Pavlowa cappucino z kremem kajmakowym
    • Mini beziki – zabawa formą
    • Makaroniki z kremem cytrynowym i malinowym
    SZKOLENIE V

    WSZYSTKO O TORTACH

     

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 01 grudnia 2018 r., sobota, 15:00
    CZAS TRWANIA 4h
    GRUPA 8-12 osób
    W PROGRAMIE

    „Nie taki tort straszny jak go malują”, czyli pieczenie tortu od A do Z.

    Na naszych warsztatach dowiecie się, jak upiec biszkopt doskonały i przygotować ciasto ucierane, jak wykorzystywać barwniki spożywcze, masę marcepanową czy lukry plastyczne i sprawić by Wasze wypieki zachwycały nie tylko smakiem, lecz także niebanalnym wyglądem. Dlaczego piana musi być sztywna?Co to jest ganache? Jak ustrzec się przed zakalcem? Co można zrobić z pianek marshmallows? Na te i inne nurtujące Was pytania odpowie Wam nasza Trenerka. Poznacie przydatne triki, dzięki którym przygotowanie tortu stanie się przyjemnością.

     

    ZAJĘCIA PRAKTYCZNE:

    Każdy uczestnik przygotowuje i ozdabia swój własny mini tort na cieście biszkoptowym z kremem na bazie maskarpone lub kremem maślanym (do wyboru) – kładziemy nacisk na owoce sezonowe

    SZKOLENIE VI

    CIASTA DROŻDŻOWE

     

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 02 grudnia 2018 r., niedziela, 15:00
    CZAS TRWANIA 4h
    GRUPA 8-12 osób
    W PROGRAMIE Wigilijny makowiec, Wielkanocna baba, pączki na Tłusty Czwartek  –  jest wiele okazji, żeby przygotować drożdżowe wypieki. Podczas warsztatów z naszą trenerką poznacie podstawowy przepis na ciasto drożdżowe, chleb, makowiec i pączki.

    Drożdże są wymagającym składnikiem, ale dzięki Kindze Filipowicz, mistrzyni cukiernictwa, nauczycie się, jak się z nimi obchodzić. Poznacie tajemnice udanych wypieków, od rozczynu do pieczenia. Nie od dziś wiadomo, że najlepiej smakują domowe wypieki. Jeśli myślicie, że pieczenie baby czy smażenie pączków to specjalność zarezerwowana dla babci, przekonamy Was, że się mylicie!

     

    ZAJĘCIA PRAKTYCZNE:,

    • Makowiec z domową masą makową, każdy uczestnik przygotowuje swój makowiec
    • Pączki
    • Wypiek chleba drożdżowego z suszonymi pomidorami
    SZKOLENIE VII

    SŁODKIE ŚNIADANIA

     

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 08 grudnia 2018 r., sobota, 15:00
    CZAS TRWANIA 4h
    GRUPA 8-12 osób
    W PROGRAMIE To spotkanie sprawi, że śniadanie stanie się Waszym ulubionym posiłkiem. Z takim menu można naprawdę celebrować  poranki ! Przygotujecie specjały śniadaniowe z różnych zakątków świata – amerykańskie pancake, wloskie biscotti, gofry belgijskie, brytyjskie bułeczki scones, francuskie suflety i tosty. Poznacie też całą masę przepisów na pyszne i zdrowe koktajle, budynie i musy owocowe. Nasza trenerka, Kinga Filipowicz, opowie Wam także o różnych rodzajach mąk i ziaren, z których można przygotować zdrowy i smaczny chleb, granolę, musli czy płatki śniadaniowe. Długie weekendowe poranki już nigdy nie będą takie same!

    ZAJĘCIA PRAKTYCZNE:

    • drożdżówki, broszki, chałki, scones – tradycyjne bułeczki angielskie
    • naleśniki, gofry i pancake
    • śniadaniowe ciasteczka biscotti
    • francuski suflet wytrawny
    • zdrowe koktajle owocowe i warzywne
    • placuszki w odsłonie słodkiej i wytrawnej 
    SZKOLENIE VIII

    CUPCAKE – MUFFINY – LUKIER KRÓLEWSKI

     

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 09  grudnia 2018 r., niedziela, 15:00
    CZAS TRWANIA 4h
    GRUPA 8-12 osób
    W PROGRAMIE Ostatnie spotkanie w ramach Kompleksowego Kursu Cukierniczego. Nauczycie się nie tylko przygotowywać różnego rodzaju babeczki – muffiny i cupcake, ale też je zdobić. Kinga Filipowicz, mistrzyni cukiernictwa, pokaże Wam, jak przygotować smaczne i efektowne kremy, polewy, lukry i glazury, dzięki którym Wasze babeczki zamienią się w małe dzieła sztuki. Popracujecie też nad trudną sztuką zdobienia pierniczków lukrem królewskim i upieczecie wegańskie babeczki z jabłkami.

    ZAJĘCIA PRAKTYCZNE:

    • Waniliowe cupcake z kremem na bezie szwajcarskiej
    • Pierniczki zdobione lukrem królewskim
    • Babeczki wegańskie z jabłkami lub babeczki wytrawne
    • Cena:
      • 2000,00 PLN