2018-10-27 Tajemnice czekolady - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • TAJEMNICE CZEKOLADY

    Profesjonalne wprowadzenie w tajemnice królowej słodkości – czekolady. Pod okiem trenerki przeniesiecie się do czekoladowego laboratorium, gdzie od podstaw stworzycie czekoladki z najwyższej półki.

    Zapraszamy na intensywne czterogodzinne warsztaty, podczas których poznacie niezwykłą historię czekolady i przejdziecie przez cały proces robienia czekoladek z form poliestrowych. Nauczycie się temperowania czekolady na kamieniu, wylewania form, komponowania nadzień ganaszowych, pracy z kolorem i techniki zdobienia czekoladek. A zrobione przez siebie autorskie czekoladki zabierzecie ze sobą do domu.

    Szkolenie poprowadzi Dorota Jaworska – właścicielka firmy Victoria & Fortunata, niekwestionowana specjalistka w świecie czekolady. Profesjonalistka w każdym calu. Łączy w sobie stanowczość i rzeczowość z nieskończonymi pokładami cierpliwości i artystycznego kunsztu.

    Kurs kierowany jest zarówno dla osób, które już pracowały z czekoladą, jak i dla wszystkich tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z królową słodkości.

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5
    TERMIN 27 października 2018 r., sobota, godz. 10:00
    CZAS TRWANIA 4-5 h
    GRUPA 6-16 osób
    W PROGRAMIE 1. Wykład teoretyczny

    – historia i rodzaje czekolady
    – podstawowe narzędzia i sprzęt do produkcji czekoladek
    – techniki przygotowywania czekolady
    – teoria procesu temperowania

    2. Trening praktyczny dla uczestników kursu:

    – klucz do sukcesu- temperowanie w praktyce
    – czekolada i kolor: barwniki do czekolady, zabawa z kolorem, kiedy rzemiosło staje się sztuką?
    – Praliny: tworzenie form i ganaszy, czyli specjalnych rodzajów nadzienia
    – środek: jak zrobić nadzienie?
    – tworzenie pralin
    – przygotowywanie własnej czekolady i dodatków smakowych
    – kombinacje z rodzajami czekolady: białą, mleczną i ciemną
    – przygotowywanie czekoladek dla leniwych

    • Cena:
      • 250,00 PLN