2018-10-22 Kurs kuchni włoskiej z Alfredo i Leonardo - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • KURS GOTOWANIA KUCHNI WŁOSKIEJ

    „Kuchni włoskiej jako takiej nie ma”, mówi Alfredo. „I nas też nie ma”, dodaje Leonardo.

    Bo jak zdefiniować kuchnię, na którą składa się tak wiele zmiennych? Tak różne kuchnie regionalne, tak różne tradycje i tak wiele swobody w definiowaniu ulubionych smaków całej Europy? Nie da się zamknąć jej w jednej szkatułce, ale też nie można zapominać o kilku rządzących nią żelaznych zasadach. Należy opowiedzieć o jej filozofii, która wychodząc poza granice Włoch, zniknęła gdzieś między litrami śmietany, masą przypraw i pizzową gorączką 🙂

    O tejże włoskiej filozofii jedzenia mówić będą Alfredo Boscolo oraz Leonardo Masi – autorzy świetnie przyjętej książki kucharsko-kulturowej „Kuchnia Dantego”. Przy akompaniamencie niezliczonych żartów i historii podzielą się z kursantami sekretem perfekcyjnego risotto i idealnej pasty. Pod ich przewodnictwem uczestnicy przygotują na bazie sezonowych warzyw i owoców proste i efektowne przystawki, dania główne oraz jeden z tradycyjnych włoskich deserów. I zupełnie niepostrzeżenie przesiąkną swobodnym i radosnym podejściem do gotowania. Wszak przepisy i receptury to tylko sugestia dla naszej wyobraźni, a tym, co tak naprawdę się liczy, jest czas spędzony przy wspólnym biesiadowaniu!

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 22 października 2018 r., poniedziałek, godz. 18:30
    CZAS TRWANIA 4-5 h
    GRUPA 8-16 osób
    W PROGRAMIE
    • Bruschetta z fasolką flażoletką oraz jarmużem
    • Sałatka z pomarańczą i fenkułem
    • Risotto z dynią
    • Spaghetti z domowej roboty klasycznym pesto genovese
    • Klasyczne Tiramisu
    • Cena:
      • 270,00 PLN