2018-10-21 KURS SUSHI: II STOPIEŃ - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • KURS SUSHI: II STOPIEŃ

    Podczas naszych warsztatów sushi poznacie drugi stopień wtajemniczenia, czyli wszystko to, co każdy sushi maniak musi wiedzieć! Mniej znane, oryginalne formy, niebanalne składniki i dodatki. Nasi sushimasterzy zaprezentują Wam prawdziwe małe dzieła sztuki na talerzu. Zapoznacie się również z kuchnią gorącą, czyli popularną tempurą, słodkim sosem ajtsuke czy sushi na ciepło.

    Nasze warsztaty w szczególności dedykujemy osobom, które mają doświadczenie w tworzeniu sushi lub uczestniczyły już w naszym szkoleniu podstawowym „Czas Sushi”.

     

    Kurs prowadzi Gaweł Stefanowicz. Tworzeniem sushi zajmuje się od 2005 roku. W swojej szkole stawia na praktykę – sushi robią ręce i głowa, a w rękach Gacka widać rzemiosło, które wzbudza podziw wśród mistrzów. Cierpliwości dla uczniów pozazdrościć mu może najstarszy Japończyk. Dla niego najważniejsza jest osoba, dla której przygotowuje sushi, oraz jej oczekiwania dotyczące smaku. Cały czas dokształca się, tworząc nowe kompozycje smaków. Jego sushi spróbować można w warszawskim Tomo Sushi.

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa
    TERMIN 21 października 2018 r., niedziela, godz. 11:30
    CZAS TRWANIA 4-5 h
    GRUPA 8-16 osób
    W PROGRAMIE Formy Sushi:

    • Tempura sake yaki – Bardzo lubiana w Polsce forma sushi podawana na ciepło. Futo maki z pieczonym łososiem, serkiem Philadelphia, całe panierowane w panko, smażone na złoto
    • Ura Maki ebi tempura – Ciekawa forma z krewetką smażoną w tempurze, Shichimi togarashi czyli japońską przyprawą siedmiu smaków oraz majonezem
    • Fukusa sushi – Bardzo stara, japońska forma w kształcie sakiewki z naleśnika tamago, nadziewana tykwą kanpio, czarnym sezamem oraz grzybami shitake duszonymi w słodkim sosie ajitsuke
    • Gunkan sushi – czyli okręt wojenny. Ciekawe połączenie nigiri sushi z maki sushi, formowane w kształt małych łódeczek, nadziewane ikrą z latającej ryby tobiko oraz pastą z tuńczyka
    • Temaki – jak głosi legenda, sushi wymyślone specjalnie dla japońskiej mafii Yakuzy. Sushi w formie rożków, które można swobodnie jeść jednocześnie grając w pokera
    • Inari – Klasyczna ekskluzywna pozycja. Sushi w postaci smażonej kieszonki tofu nadziewanej ryżem z różnymi dodatkami. W Japonii Inari sushi podaje się na deser jako ukoronowanie posiłku

    Kuchnia Gorąca:

    • Tempura – Trzecie obok sushi i makaronu soba najważniejsze japońskie danie. Podczas kursu nauczymy Was tajników przygotowywania ciasta na tempurę, sposobów jej smażenia i podawania
    • Technika ajtsuke – Niezwykle ciekawa technika duszenia produktów w sosie robionym na bazie sosu sojowego i słodkiego wina ryżowego. Dzięki tej technice Wasze sushi nabierze nowego ciekawe smaku, wzbogacicie je też o nowe składniki tak jak grzyby, marchewka, korzeń łopianu czy duszony szczypiorek
    • Technika Fry/Katsu – Bardzo popularna w Japonii technika przygotowywania mięs i owoców morza. Dzięki poznaniu jej tajników będziecie umieli przygotować sushi na ciepło oraz zrobić japońskiego… kotleta schabowego
    • Cena:
      • 220,00 PLN