2018-10-13 KURS CUKIERNICZY: PRECYZYJNE ZDOBIENIE LUKREM KRÓLEWSKIM - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • KURS CUKIERNICZY: PRECYZYJNE ZDOBIENIE LUKREM KRÓLEWSKIM

    Kreatywne ozdoby wykonane z masy plastycznej – precyzyjne obłożenie tortu, figurki i kwiaty. Kompleksowo przybliżymy Wam charakterystykę tego produktu oraz wyszczególnimy niezbędne narzędzia. W części praktycznej każdy z uczestników przygotuje dekoracje na bazie atrapy tortu – w programie wykonywanie różnego rodzaju figurek oraz innych ozdób na bazie masy plastycznej.

    Każdy uczestnik warsztatów pracuje indywidualnie.

    Szkolenie poprowadzi Kinga Filipowicz – trenerka z kilkuletnim doświadczeniem w prowadzeniu kursów cukierniczych zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Dba nie tylko o fantastyczny smak swoich deserów, ale również o ich perfekcyjny wygląd. Absolwentka szkoleń w elitarnej Akademii Le Cordon Bleu w Paryżu, między innymi tych o makaronikach, cieście francuskim, drożdzowych wypiekach i tartach. Autorka bloga Co na deser? – kopalni pomysłów na pyszne i efektownie prezentujące się słodkości.

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5
    TERMIN 13 października 2018 r., sobota, godz. 15:00
    CZAS TRWANIA 4-5 h
    GRUPA 6-14 osób
    W PROGRAMIE

    Precyzyjnie ozdobione ciasteczka i pierniki to nie lada wyzwanie. Podczas kursu każdy uczestnik wykona swój własny projekt ciasteczek – dowiemy się, które najlepiej nadają się jako baza pod zdobienie. Prowadząca przybliży kursantom specyfikę lukru królewskiego oraz technik jego użycia, a w części praktycznej uczestnicy nauczą się sami go przygotowywać i barwić. Po treningu z wykonywania zdobień na planszy kursanci udekorują wypieki wedle własnego projektu.

     

    Zajęcia teoretyczne:

     

    • Techniki wypieku ciastek – baza pod lukier (jaki rodzaj ciast będzie najlepszy do takiego wypieku), koszyczki z ciasta, nietypowe kształty w zależności od okazji
    • Wszystko o lukrze królewskim – sposoby przygotowania, barwienie
    • Techniki pracy z lukrem królewskim (m.in. wet on wet, wet on dry itp.), niezbędne narzędzia
    • Projektowanie ciastek, wzorów, zdobienia – przykłady i inspiracje

     

     

    Zajęcia praktyczne:

     

    • Przygotowanie – projektowanie ciastek – wykonanie rysunku pomocniczego. Każdy uczestnik przygotuje wybrany przez siebie zestaw projektowanych ciastek, na podstawie którego je potem wykona
    • Wypiekanie ciastek według dowolnie wybranego wzoru
    • Przygotowanie lukru królewskiego
    • Ćwiczenia – praca z lukrem królewskim na planszy z przeróżnymi wzorami – każdy uczestnik pracuje indywidualnie na własnej planszy, by przećwiczyć techniki precyzyjnej pracy z lukrem
    • Ozdabianie wcześniej przygotowanych ciastek zgodnie z projektem wykonanym indywidualnie przez uczestnika
    • Cena:
      • 255,00 PLN