2018-11-13 KURS KUCHNI WEGAŃSKIEJ: KIERUNEK PÓŁWYSEP ARABSKI - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • KURS KUCHNI WEGAŃSKIEJ: KIERUNEK PÓŁWYSEP ARABSKI

    Kuchnia arabska kojarzy się głównie z hummusem i falafelem oraz zupą z soczewicy. Wyjątkowych, ciekawych i niesamowicie smacznych potraw jest jednak zdecydowanie więcej. Kolorowe sałatki, aromatyczne pasty, cytrusowe ciasta czy sycące zupy. I to wszystko znajdziemy głownie w wersji wege!

    Kuchnia arabska jest niczym kopalnia pomysłów na wegańskie potrawy, które zaskoczą nas swym smakiem i aromatem, a co więcej…nawet mięsożercom dadzą zapomnieć o istnieniu mięsa.

     

    Podróży przez smaki i aromaty kuchni arabskiej przewodzić będzie Anna Kalaji – szalenie utalentowana, niesamowicie wszechstronna i lubiana przez rzesze kursantów trenerka, podróżniczka i autorka. Kuchnia arabska to jej wielka – choć nie jedyna! – kulinarna miłość. Z wdziękiem podzieli się swoją ogromną wiedzą o kulturze i zwyczajach krajów arabskich oraz przeprowadzi uczestników szkolenia przez charakterystykę oryginalnych produktów i przypraw typowych dla tego regionu. W części praktycznej zaś nauczy technik i trików niezbędnych do przygotowania idealnego humusu, falafela oraz innych wyśmienitych dań, będących wizytówką sztuki kulinarnej Bliskiego Wschodu.

     

    Na szkoleniach kursanci pracują w maksymalnie 3-osobowych grupach i każdy z uczestników bierze czynny udział w przygotowaniu wszystkich potraw. Dzięki temu podziałowi w trakcie 4-godzinnego kursu jesteśmy w stanie przekazać całą niezbędną wiedzę oraz przyrządzić określoną liczbę dań. Jednocześnie tam, gdzie jest to możliwe, uczestnicy wykonują pracę indywidualnie.

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 13 listopada 2018 r., wtorek, godz. 18:30
    CZAS TRWANIA 4-5 h
    GRUPA 8-16 osób
    W PROGRAMIE Fattoush – sałatka ze świeżych warzyw z arabskim chlebem

    Pieczony kalafior z sosem taratour i granatem

    Rainbow falafel – wielokolorowe kotleciki z ciecierzycy z dodatkiem buraka, kurkumy i szpinaku

    Kibbeh vege – zapiekanka z batatów z dodatkiem aromatycznych przypraw i ziół

    Vegan muhhalabyia  – delikatny pudding na bazie roślinnego mleka o aromacie płatków róży i pistacji

    • Cena:
      • 220,00 PLN