2019-01-26 WINO I OWOCE MORZA - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • WINO I OWOCE MORZA

     

    Przedstawiamy kolejna odsłonę kursu łączenia wina z jedzeniem, tym razem dotyczącego owoców morza.

     

     

    Krewetki, mule, ośmiorniczki, przegrzebki, kalmary… Wykwintne, eleganckie i coraz częściej goszczące już nie tylko na restauracyjnych stołach, ale także w domowym menu. Od kucharza wymagają niemałej dozy wiedzy, kunsztu i wyczucia, ale odpowiednio potraktowane odwdzięczą się nieziemskim smakiem i wyjątkową urodą na talerzu. Dobierane do nich odpowiednie wino nie tylko podbije smaki ale również uwydatni charakter potrawy i uświetni całość kulinarnego doświadczenia.

     

     

    W drogę do osiągnięcia idealnego balansu smaków zabierze Was charyzmatyczny gastronom i specjalista sztuki sommelierskiej, Tom Ekler. Wiedzę kulinarną zdobywał na prestiżowych brytyjskich uczelniach, aby następnie przekuć ją w praktykę w renomowanych restauracjach w Polsce i Anglii, m.in. w Gravetye Manor Relais & Châteaux, mającej na koncie gwiazdkę Michelin. Może pochwalić się uzyskanym z najwyższym wyróżnieniem międzynarodowym certyfikatem z wiedzy o winie i napojach spirytusowych (WSET) na poziomie zaawansowanym.

     

    Tom wprowadzi uczestników szkolenia w fascynujący świat wina i przybliży charakterystykę najpopularniejszych szczepów winnnych oraz specyfikę najważniejszych regionów uprawy i produkcji wina na świecie. Na co należy zwracać szczególną uwagę, stojąc przez ogromnym wyborem na półce z winami? Jakie zasady rządzą doborem trunku do potrawy? Jak wybierać wino w restauracji? Czy istnieją wina „pewniaki”, czy też może wszystko zależy od gustu?

     

     

    Odpowiedzi na te oraz inne pytania, które pojawią się w trakcie szkolenia, pozwolą świadomie podejść do dobierania trunków do dań i zaskoczyć gości przy wspólnym stole! W części praktycznej uczestnicy będą mieli okazję zweryfikować zdobytą wiedzę. Przygotują menu degustacyjne złożone z czterech wyszukanych dań od delikatnego ceviche z królewskich przegrzebek po czarne spaghetti z kalmarami, do których podane zostaną specjalnie wyselekcjonowane wina.

     

     

    Uwaga! Ze względu na charakter szkolenia zachęcamy do zrezygnowania tego wieczoru z auta 🙂

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa
    TERMIN 26 stycznia 2019r., sobota, godz. 15:00
    CZAS TRWANIA 4 h
    GRUPA 8-16 osób
    W PROGRAMIE Menu

     

    – Ceviche z przegrzebek na świeżej rukwi wodnej z pomarańczo-migdałowym ajranem, ikrą smażoną z okruchami suszonego pumpernikla i julienne z marynowanego imbiru
    – Orzeźwiająca tajska sałatka kawałkami mango i krewetkami grillowanymi w pancerzykach
    – Czarne fettucine veneziana barwione atramentem z ośmiornicy z karmelizowanymi baby kalmarami i zielona cukinią baby
    – Delikatny mus imbirowy z aronią i czekoladą

     

     

    Wina

     

    – MONTELVINI PROSECCO DOC EXTRA DRY
    – HUNKY DORY THE TANGLE 2016
    – CASA DE LA VEGA ROSADO 2016

    • Cena:
      • 320,00 PLN