2018-09-25 WOŁOWINA: CZ. II - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • WOŁOWINA: CZ. II

     

    Druga odsłona szkolenia uwielbianego przez smakoszy dań z wołowiną w roli głównej! Serdecznie zapraszamy osoby, które uczestniczyły w pierwszej części kursu, oraz wszystkich tych, którzy mają już za sobą pierwsze kulinarne doświadczenia w temacie wołowiny.

     

    Niezastąpiony Tom Ekler w części teoretycznej przybliży uczestnikom podział wołowiny oraz zastosowanie poszczególnych jej części, a także wprowadzi w tajniki metod ich obróbki. Nie zabraknie informacji o aspekcie odżywczym i społecznej odpowiedzialności związanej z hodowlą bydła na świecie oraz szeregu kulinarnych trików, które kursanci będą mieli okazję przećwiczyć w praktyce pod okiem trenera.

     

    Na warsztat weźmiemy idealny, klarowny bulion wołowy, na którego bazie uczestnicy przygotują wykwintne consomme z pierożkami z mięsem z ogona wołowego, kolendrą i pistacjami. Nasi adepci sztuki kulinarnej zmierzą się również z aromatyczną, charakterną tajską sałatką z grillowanym rostbefem i samodzielnie przyrządzą perfekcyjny stek rzeźnicki. Porozmawiamy o tym, ile cierpliwości wymaga przygotowanie klasycznego demi glace, aby następnie na jego bazie stworzyć chrzanowy sos do delikatnych, kruchych polików wołowych – i przekonać się, że było warto 😉 Przyjemności tego wieczoru dopełni zaś obłędny mus czekoladowy z wiśniami.

     

    Tom Ekler – wszechstronny kucharz i trener kulinarny o nieprzeciętnym stylu i charyzmie. Swoje blisko 20-letnie doświadczenie w gastronomii zdobywał w renomowanych restauracjach w kraju i za granicą. Jest absolwentem University of West London (Międzynarodowa Sztuka Kulinarna) oraz Thames Valley University (Gastronomia i Obróbka Żywności) – oba kierunki ukończył z wyróżnieniami. Może się pochwalić także certyfikatem WSET z wiedzy o winie i napojach alkoholowych.

     

    Ulubione kierunki kulinarne Toma to kuchnia francuska i śródziemnomorska, ale nie stroni on też od polskiej tradycji we współczesnym wydaniu. Szczególną uwagę przywiązuje do jakości składników i z przyjemnością dzieli się z kursantami swoją ogromną wiedzą oraz doświadczeniem.

    Na szkoleniach kursanci pracują w maksymalnie 3-osobowych grupach i każdy z uczestników bierze czynny udział w przygotowaniu wszystkich potraw. Dzięki temu podziałowi w trakcie 4-godzinnego kursu jesteśmy w stanie przekazać całą niezbędną wiedzę oraz przyrządzić określoną liczbę dań.

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 25 września 2018 r., wtorek, godz. 18:30
    CZAS TRWANIA 4-5 h
    GRUPA 8-16 osób
    W PROGRAMIE
    • Consomme wołowe z julienne z blanszowanej marchewki + pierożki z mięsem z ogona z kolendrą
    • Orzeźwiająca sałatka tajska z wołowiną i sezonowymi owocami
    • Stek rzeźnicki + sos z czerwonego wina i marynowanego pieprzu
    • Poliki wołowe z chrzanowym demiglasse i sałatą vinnegraite
    • Mus czekoladowy z wiśniami w alkoholu
    • Cena:
      • 300,00 PLN