2018-09-25 KURS KUCHNI MAROKAŃSKIEJ: TAGINE NOWE MENU! - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • KURS KUCHNI MAROKAŃSKIEJ: TAGINE

    Choć zaliczana oficjalnie w poczet kuchni arabskich, kuchnia Maroka jest zdecydowanie odrębną marką na kulinarnej mapie świata. Bardziej pikantna i wyrazista od swoich bliskowschodnich kuzynów, hojnie czerpie inspiracje z tradycji Berberów, Hiszpanów, Arabów i Żydów sefardyjskich. Wyjątkowe przyprawy, aromatyczny marokański chleb, najlepszy na świecie kuskus oraz oczywiście najpopularniejsze w Maroku danie, naczynie i technika gotowania w jednym, czyli tagine!

     

    Do kulinarnego świata rodem z bajecznie kolorowych bazarów Marrakeszu zabiorą uczestników kursu Dorota i Jalil Hadrami. Szef kuchni, na co dzień gotujący w restauracji Gaba & Garçons w Hali Koszyki razem z pochodzącą z Polski, ale zakochaną w marokańskiej kulturze i jedzeniu żoną, pomogą kursantom zrozumieć istotę kulinarnej tradycji Maroka. Przybliżą paletę smaków i produktów, podzielą się zabawnymi historiami i domowymi sposobami kiszenia cytryn oraz odkryją sekret oryginalnego, przepięknego tagine. Począwszy od wyboru i przygotowania naczynia, przez dobór i kolejność dodawania składników, aż po finalną ucztę na tagine w aż czterech odsłonach. Niech to będzie zaledwie wstęp do śmiałych poszukiwań nowych, wyjątkowych kompozycji!

    Na szkoleniach kursanci pracują w maksymalnie 3-osobowych grupach i każdy z uczestników bierze czynny udział w przygotowaniu wszystkich potraw. Dzięki temu podziałowi w trakcie 4-godzinnego kursu jesteśmy w stanie przekazać całą niezbędną wiedzę oraz przyrządzić określoną liczbę dań.

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 25 września 2018 r., wtorek, godz. 18:30
    CZAS TRWANIA 4-5 h
    GRUPA 8-16 osób
    W PROGRAMIE
    • Marokański chleb na bazie semoliny
    • Tagine kefta – tagine z mieloną wołowiną i warzywami
    • Tagine z piersi kurczaka, zielonych oliwek i marynowanych cytryn
    • Tagine z wołowiną i suszonymi śliwkami
    • Tagine z dorszem i warzywami
    • Salade marocaine
    • Cena:
      • 220,00 PLN