2018-10-30 KURS GOTOWANIA KUCHNI TAJSKIEJ: STREET FOOD - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • KURS GOTOWANIA KUCHNI TAJSKIEJ: STREET FOOD

    Zapraszamy serdecznie na kolejny stopień szkolenia kuchni tajskiej, gdzie tematem przewodnim będzie kuchnia serwowana na ulicach, czyli ta najpopularniejsza wśród Tajów, mniej znana za granicą.
    W menu dania z kuchni północnego regionu Chiang Mai, Bangkoku i wysp. Wykorzystamy nietypowe techniki gotowania, przeprowadzimy otwarte dyskusje na temat kuchni tajskiej i nurtujących Was tematów, przyrządzimy 5 prostych dań, by na koniec zasiąść do egzotycznej, tajskiej kolacji. A wszystko pod okiem naszeego mistrza smaków – Michała Kurka!

    Michał to wiecznie uśmiechnięty fan i specjalista kuchni tajskiej. Kucharz, podróżnik kulinarny, żeglarz. Autor bloga poświęconego kuchni tajskiej www.thaime.pl. Biały człowiek z duszą azjaty. Sos rybny i chili dodaje nawet do deserów, a gdyby miał krowę, dawałaby ona mleko kokosowe. Uwielbia tradycyjne tajskie smaki i przepisy, choć nie przeszkadza mu to łączyć ich z kuchnią Polską. Od wczesnych lat pasjonował się gotowaniem. Jako dziecko mieszkał z rodzicami w Azji, co ukształtowało jego smaki na zawsze. Po powrocie do kraju tajniki kuchni azjatyckiej podpatrywał w pierwszej Tajskiej i Indyjskiej restauracji w Warszawie, prowadzonych przez jego mamę. W kuchni najważniejsze są dla niego przede wszystkim wspaniały smak, dobra zabawa, oraz umiejętność improwizacji, czym zaraża wszystkich dookoła! Stażysta Atelier Amaro, okazjonalnie gotuje w Dzień Dobry TVN, instruktor kulinarny.

    Na szkoleniach kursanci pracują w maksymalnie 3-osobowych grupach i każdy z uczestników bierze czynny udział w przygotowaniu wszystkich potraw. Dzięki temu podziałowi w trakcie 4-godzinnego kursu jesteśmy w stanie przekazać całą niezbędną wiedzę oraz przyrządzić określoną liczbę dań.

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa
    TERMIN 30 października 2018 r., wtorek, godz. 18:30
    CZAS TRWANIA 4-5 h
    GRUPA 8-16 osób
    W PROGRAMIE
    • Morning Glory – smażony szpinak wodny
    • Stir fry z tofu w sosie ostrygowym
    • Som Tam – klasyczna streetfoodowa sałatka z papai (u nas w wersji z kalarepą) w piekielnie ostrym dressingu
    • Gai, Moo, Goong Sateh, czyli „satayki” (szaszłyki) z kurczaka w sosie orzechowym
    • Khaw Neaw Ma Maung – sticky rice z soczystym mango
    • Cena:
      • 270,00 PLN