2018-09-11 WOŁOWINA: CZ. I - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • WOŁOWINA: CZ. I

     

    Pierwszy stopień wtajemniczenia w sztuce obróbki mięsa wołowego pod przywództwem pełnego wiedzy, doświadczenia i uroku Toma Eklera! Absolutny must dla miłośników tego szlachetnego mięsa, którzy stawiają swoje pierwsze kuchenne kroki z daniami z wołowiny lub pragną podnieść poziom swoich dotychczasowych umiejętności.

     

    Smakowite szkolenie otworzy część teoretyczna, podczas której dowiecie się, czym charakteryzują się poszczególne części wołu, jak się z nimi obchodzić oraz w których daniach można najpełniej wykorzystać ich zalety. Porozmawiamy o wartościach odżywczych wołowiny oraz świadomej konsumpcji, a także nie zabraknie wskazówek, gdzie najlepiej zaopatrywać się w jakościowe mięso wołowe i na co warto zwracać uwagę przy jego zakupie.

     

    Część praktyczną rozpoczniemy dużym stężeniem mocy i decybeli za sprawą ręcznie siekanego tatara, a tuż po nim zabierzemy się za przygotowanie imponujących rozmiarów autorskich burgerów. Uczestnicy szkolenia do perfekcji opanują sztukę przyrządzania uwielbianego na całym świecie Boeuf Stroganoff w towarzystwie wykwintnego puree ziemniaczanego z oliwą truflową. Gwiazdą menu będzie pokaźny stek z antrykotu w oryginalnym sosie na bazie czerwonego wina i marmite, a ucztę zwieńczy elegancki, orzeźwiający deser.

     

    Tom Ekler – kucharz z blisko 20-letnim doświadczeniem w restauracjach w Polsce i za granicą. Z wyróżnieniem ukończył University of West London na kierunku Międzynarodowa Sztuka Kulinarna oraz Thames Valley University (Gastronomia i Obróbka Żywności). Na swoim koncie ma również międzynarodowy certyfikat WSET z wiedzy o winie i alkoholach.

     

    Szczególnym uczuciem darzy Tom kuchnię francuską i polską oraz smaki Morza Śródziemnego. W kuchni ogromną wagę przykłada do jakości surowców i z właściwym sobie wdziękiem zgrabnie łączy tradycję z niebanalnymi autorskimi rozwiązaniami.

     

    Na szkoleniach kursanci pracują w maksymalnie 3-osobowych grupach i każdy z uczestników bierze czynny udział w przygotowaniu wszystkich potraw. Dzięki temu podziałowi w trakcie 4-godzinnego kursu jesteśmy w stanie przekazać całą niezbędną wiedzę oraz przyrządzić określoną liczbę dań.

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 11 września 2018 r., wtorek, godz. 18:30
    CZAS TRWANIA 4 h
    GRUPA 8-16 osób
    W PROGRAMIE
    • Tradycyjny siekany stek tatarski
    • Burger klasyczny (+dodatki do wyboru)
    • Boeuf Stroganoff (gulasz na bazie polędwicy wołowej) + puree z ziemniaków z oliwą truflową
    • Entrecote aux pommes frites (Stek z antrykotu z frytkami) + sałata z vinaigrette
    • Mus limonkowy na bazie tequilli
    • Cena:
      • 250,00 PLN