2018-09-04 KURS KUCHNI WEGAŃSKIEJ: KIERUNEK MEKSYK NOWE MENU! - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • KURS KUCHNI WEGAŃSKIEJ: KIERUNEK MEKSYK

    Bajecznie kolorowa, wyrazista i obłędnie smaczna. Znana nam dziś kuchnia meksykańska jest wypadkową tradycji kulinarnych rdzennych plemion Ameryki Środkowej oraz europejskich zwyczajów przywiezionych przez konkwistadorów. Bogactwo kulinarne Meksyku to przede wszystkim cały wachlarz gatunków ostrych papryczek, rozmaite odmiany królujących w regionie roślin strączkowych i kukurydzy, rozpływające się w ustach avocado i dojrzałe pomidory oraz takie egzotyczne i  produkty, jak choćby kaktus.

     

    Warsztaty kuchni meksykańskiej to 4 intensywne godziny w towarzystwie historii, kultury oraz najlepszych dań kuchni Meksyku oraz tex-mex. W świat ten uczestników wprowadzi Isabel Balderas – rodowita Meksykanka i szef kuchni w wieloletnim doświadczeniem. Na co dzień trzyma pieczę nad kuchnią stołecznej restauracji Dos Tacos. Prywatnie to przesympatyczna i otwarta osoba oraz chodząca kopalnia wiedzy! Z radością i właściwym sobie urokiem dzieli się ze swoimi kursantami babcinymi sposobami na idealną salsę oraz anegdotami prosto z meksykańskiego podwórka. Pod jej okiem uczestnicy szkolenia nauczą się przyrządzać domową tortillę, dobierać odpowiednie produkty i przyprawy i przygotują w sumie 5 dań, które zwieńczy jeden z topowych meksykańskich deserów.

     

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 4 września 2018 r., wtorek, godz. 18.30
    CZAS TRWANIA 4-5 h
    GRUPA 8-16 osób
    W PROGRAMIE Pozole rojo – tradycyjna meksykańska zupa z białą kukurydzą, papryką guajillo, rzodkiewką i limonką
    Chilaquiles con aguacate – nachosy w sosie tomatillo z awokado, kolendrą i cukinią
    Cactus fajita – własnej roboty tortille pszenne z kaktusem, papryką i batatem
    Salsa borracha – pikantna salsa z jalapeño i piwem.
    Apple chimichanga – Chrupiace roladki pszenne z jabłkiem i cynamonem
    • Cena:
      • 220,00 PLN