2018-07-05 KURS KUCHNI ARABSKIEJ: MEZZE NOWOŚĆ! - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • KURS KUCHNI ARABSKIEJ: MEZZE

    Mezze – różnorodne smakołyki podawane na małych talerzykach, dipy i sałatki serwowane jako przekąska lub lekki posiłek . Są powszechne w całym regionie Morza Śródziemnego oraz na Bliskim Wschodzie. W tamtejszych regionach stały się wręcz nieodzowną częścią kultury jedzenia.

    Wśród mezze znajdziecie domową pitę, maneesh, kanapki z falafelem i lahmacun, wszelakie pasty takie jak hummus, labneh czy baba gannoush, sałatki: tabbouleh, fattoush, a także różnego rodzaju pierożki, takie jak sambousak czy fatayer. Nie zabraknie tu również mięsnej kofty i kibbeh oraz wyjątkowych dań wegetariańskich jak pieczony kalafior w za’atarze, okry z pomidorami czy foul.

    Pod wszystkimi tymi być może dosyć osobliwie brzmiącymi nazwami kryją się niezwykłe aromaty i smaki, które zniewolą niejedno podniebienie.

    Podczas warsztatów będziecie mieli okazję odszyfrować znaczenie arabskich i tureckich dań wchodzących w skład „mezze”. Niektóre z nich ugotujecie pod okiem trenerki i skosztujecie łącząc ze sobą niesamowite aromaty. Dowiecie się czym jest kultura mezze i jak w domowym zaciszu odtworzyć orientalną atmosferę pełną zapachów i smaków poprzez gotowanie oryginalnych dań z tamtejszych stron.

     

    Podróży przez smaki i aromaty przewodzić będzie Anna Kalaji – szalenie utalentowana, niesamowicie wszechstronna i lubiana przez rzesze kursantów trenerka, podróżniczka i autorka. Kuchnia arabska to jej wielka – choć nie jedyna! – kulinarna miłość. Z wdziękiem podzieli się swoją ogromną wiedzą o kulturze i zwyczajach krajów arabskich oraz przeprowadzi uczestników szkolenia przez charakterystykę oryginalnych produktów i przypraw typowych dla tego regionu. W części praktycznej zaś nauczy technik i trików niezbędnych do przygotowania idealnego humusu, falafela oraz innych wyśmienitych dań, będących wizytówką sztuki kulinarnej Bliskiego Wschodu.

     

    Na szkoleniach kursanci pracują w maksymalnie 3-osobowych grupach i każdy z uczestników bierze czynny udział w przygotowaniu wszystkich potraw. Dzięki temu podziałowi w trakcie 4-godzinnego kursu jesteśmy w stanie przekazać całą niezbędną wiedzę oraz przyrządzić określoną liczbę dań. Jednocześnie tam, gdzie jest to możliwe, uczestnicy wykonują pracę indywidualnie.

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 05 lipca 2018 r., czwartek, godz. 18:30
    CZAS TRWANIA 4-5 h
    GRUPA 8-16 osób
    W PROGRAMIE – 3 odsłony hummusu:

    hummus fatteh – z chipsami z arabskiej pity oraz całymi ziarnami ciecierzycy

    hummus lahme – z mięsem mielonym

    hummus shawandar – z burakiem i za’atarem

     

    – labneh z za’atarem – kremowy dip jogurtowy z oliwą i przyprawami

    – falafel w dwóch wersjach – z dodatkiem szpinaku na zielono oraz z dodatkiem buraka na różowo

    – turecka sałatka z fasoli i świeżych warzyw z dodatkiem ziołowego dressingu

    – domowe mini pity z koftą z baraniny i labneh

    • Cena:
      • 220,00 PLN