2018-06-27 KURS GOTOWANIA KUCHNI MEKSYKAŃSKIEJ - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • KURS GOTOWANIA KUCHNI MEKSYKAŃSKIEJ

    Bajecznie kolorowa, wyrazista i obłędnie smaczna. Znana nam dziś kuchnia meksykańska jest wypadkową tradycji kulinarnych rdzennych plemion Ameryki Środkowej oraz europejskich zwyczajów przywiezionych przez konkwistadorów. Bogactwo kulinarne Meksyku to przede wszystkim cały wachlarz gatunków ostrych papryczek, rozmaite odmiany królujących w regionie roślin strączkowych i kukurydzy, rozpływające się w ustach avocado i dojrzałe pomidory oraz takie egzotyczne i  produkty, jak choćby kaktus.

     

    Warsztaty kuchni meksykańskiej to 4 intensywne godziny w towarzystwie historii, kultury oraz najlepszych dań kuchni Meksyku oraz tex-mex. W świat ten uczestników wprowadzi Isabel Balderas – rodowita Meksykanka i szef kuchni w wieloletnim doświadczeniem. Na co dzień trzyma pieczę nad kuchnią stołecznej restauracji Dos Tacos. Prywatnie to przesympatyczna i otwarta osoba oraz chodząca kopalnia wiedzy! Z radością i właściwym sobie urokiem dzieli się ze swoimi kursantami babcinymi sposobami na idealną salsę oraz anegdotami prosto z meksykańskiego podwórka. Pod jej okiem uczestnicy szkolenia nauczą się przyrządzać domową tortillę, dobierać odpowiednie produkty i przyprawy i przygotują w sumie 5 dań, które zwieńczy jeden z topowych meksykańskich deserów.

     

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 27 czerwca 2018 r., środa, godz. 18.30
    CZAS TRWANIA 4-5 h
    GRUPA 8-16 osób
    W PROGRAMIE Ceviche – orzeźwiająca sałata z doradą marynowaną w cytrusach
    Tamales verdes – ciasto kukurydziane nadziewane wieprzowiną i tomatillo, parzone w liściach bananowca
    Chimichanga de pollo – tortille zwinięte z kurczakiem, jalapeños i kolendrą
    Salsa de piña – sos z grillowanego ananasa z limonką i papryką chipotle
    Boca negra „czarne usta” – meksykański deser z gorzką czekoladą i chilli podany z lodami
    • Cena:
      • 220,00 PLN