2018-05-19 WINO I STEKI NOWOŚĆ! - Instytut Sztuki Kulinarnej - kursy gotowania, warsztaty kulinarne, lekcje gotowania, kursy sushi.

Nasze inicjatywy:

Znajdź nas:

Instytut Sztuki Kulinarnej
Postępu 5
02-676 Warszawa
Tel.: 22 299 29 64
Gsm: 660 976 792

  • Zapisz się do naszego newslettera

  • WINO I STEKI

     

    Zapraszamy na wyjątkowe szkolenie, podczas którego dowiecie się jak dobierać wino do przysmaków wszystkich miłośników mięsa, czyli steków.

    Pod okiem Toma Eklera, doświadczonego (i jakże uroczego) gastronoma i mistrza sztuki sommelierskiej dowiecie się jaka część wołu jest najlepsza na steka, na czym polega sezonowanie mięsa oraz jak wydobyć z niego unikalny smak, dobierając właściwe wino. Wiadomo – czerwone, ale JAKIE czerwone? Podczas kursu wybierzemy się w zmysłową podróż przez tradycje przyrządzania steka od dalekiej Azji, przez Europę po Argentynę oraz style wina od lekkiego toskańskiego Chianti po dojrzewający we francuskich dębowych beczkach Cabernet Sauvignon z Clare Valley w południowej Australii.

     

     

    Jakie są trzy podstawowe zasady przygotowania doskonałego steka? Podawać go wysmażonego, krwistego, czy może jak mówią Francuzi au point? Dlaczego wino dopełnia smak? Co to są garbniki i dlaczego powinniśmy to wiedzieć? Jakie style wina idealnie komponują się z czerwonym mięsem? Czy wino do steka będzie pasować do deseru (i dlaczego tak)?

     

     

    Na te i inne pytania uzyskacie odpowiedzi podczas naszego kursu!

     

     

    Szkolenie poprowadzi Tom Ekler, który ukończył z najwyższym wyróżnieniem University of West London (Międzynarodowa Sztuka Kulinarna) oraz Thames Valley University (Gastronomia i Obróbka Żywności) z 17-letnim doświadczeniem w pracy w najbardziej renomowanych restauracjach w Polsce i Anglii. Wiedzę zdobywał też w renomowanej londyńskiej szkole WSET, gdzie uzyskał zaawansowane kwalifikacje z wiedzy o winie i napojach spirytusowych.

     

     

    Serdecznie zapraszamy!

    MIEJSCE Instytut Sztuki Kulinarnej, ul. Postępu 5, Warszawa (budynek Skład Bananów)
    TERMIN 19 maja 2018 r., sobota, godz. 15:00
    CZAS TRWANIA 4 h
    GRUPA 8-16 osób
    W PROGRAMIE Menu

    – Yukhoe – koreański stek z surowego onglet de boeuf z orientalnymi przyprawami, podany z ciepłą karmelizowaną gruszką
    – Carne asada z sezonowanego steka bavette podany na toście z ciabatty z sałatą lodową, avocado i limonką
    – Stek z sezonowanego rostbefu Limousine podany z tymiankowym sosem bernaise, karmelizomaną szalotką i musem z wędzonej papryki
    – Mus z gorzkiej czekolady z nutką chilli i soli morskiej

    Wina

    – CHIANTI COLLI SENESI DOCG 2015
    – ELSA BIANCHI MALBEC 2016
    – WAKEFIELD ESTATE CABERNET SAUVIGNON 2015
    • Cena:
      • 320,00 PLN